Zilele Comunei Ciumeşti

• publicat la: 12 august 2012
Zilele Comunei Ciumeşti

Sâmbătă, 11 august 2012, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare,  Adrian Ştef, a participat la Zilele Comunei Ciumești.

În cursul zilei de sâmbătă preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare,  Adrian Ştef, a participat la programul pregătit de organizatori, unde au evoluat trupa de dans din Ciumești (dans modern, vals, Cântecul Pământului), trupa de dans din Moftin, Corul vârstnicilor, dirijat de Jussel Ottó, dansuri maghiare, nemțești, ţigănești, dansul pálcás, cântece populare, dirijate de Hermann Szabolcs, concertul fanfarelor din Ciumești, Urziceni, Foieni, Lead&Follow (dansuri standard, dansuri latinoamericane). De asemenea, şi-au dat concursul trupe de dans din Cămin, Sanislău, Ciumeşti și München, Control Dance Group, formația locală Pegazus, formația NELSON din Ungaria şi bal încheiat cu formația Pegazus.

La Ciumeşti s-a desfăşurat şi un concurs de gătit ştrudel, bogracs, gulas de fasole boabe şi gulas de miel.


D-nul. Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, i-a felicitat pe organizatori pentru ediţia reuşită a Zilelor Comunei Ciumeşti, apreciind buna armonie dintre comunităţile din zonă.

Istoria ştrudelului:

Ştudelul este un produs de patiserie făcut dintr-un aluat stratificat cu umplutură în interior, de cele mai multe ori servit cu smântână dulce. A devenit cunoscut şi a câştigat popularitate în secolul XVIII,  în Imperiul Habsburgic.

Ştudelul este cel mai adesea asociat cu preparatele din bucătăria austriacă, dar este, de asemenea, întâlnit în bucătăria tradiţională din întreaga zonă aparţinând anterior Imperiului Austro-Ungar.

Cea mai veche reţetă de ştudel este din 1696, fiind o reţetă scrisă de mână, care actualmente se află în Biblioteca Vienei.

Cele mai cunoscute tipuri de ştudel sunt cel cu mere şi cel cu brânză. Alte tipuri de ştrudel conţin vişine, cireşe, nuci, caise, prune şi seminţe de mac sau stafide. Aluatul ştrudelului este un aluat foarte elastic care are un conţinut ridicat de gluten, ouă, apa, unt şi fără adaos de zahăr. Aluatul este frământat timp îndelungat şi întins în foaie foarte subţire, putându-se “citi ziarul prin foaia de aluat”, după cum zice legenda puriştilor.

comentarii

de Eu, omul de rand. la 12 august 2012 - 19:31

Frumos, dar unde este armonia dintre comunitatile din zona. Pe scena era un singur anuut intr-o limba care nu pare romaneasca.

de emil la 13 august 2012 - 00:39

Asa se manifesta autonomia locala in viziunea unora dintre sovinii unguri! Mai intai cer sa se scrie si in ungureste, dupa ce au obtinut acest drept, nu mai scriu in romaneste!

de ciumesti la 13 august 2012 - 15:10

Pe voi doi ar fi trebuit sa va puna la punct miklos…..vedeti ca un domn ca Stef nu se leaga de asa prostii de care va legati voi doi emil si Eu,daca nu va convine,nu mergeti la ciumesti. Mancavar strudelu de la ciumesti. Cui sa-i vorbeasca romaneste,ca nu intelege nimeni din sat?! Din pacate suntem in uniune unde nu mai conteaza ca ce limba vorbesti din uniune,fraeriilor.

de emil la 13 august 2012 - 18:15

@ ciumaesti
daca miklos ala care trebuia sa ma puna la punct este cumva horticultorul tau baimarean, amiralul de la Pola, atunci fa-i o vizita si ramai la el. ca pe rudeniile mele le-a pus la punct in sensul ala pe care mi-l doresti, in 1940.
Retardatule, daca vor numai unguri la ciumesti, in Romania, atunci de ce l-au mai invitat pe Stef? sau nu stiu eu si e si Stef ungur? Pe de alta parte, in Romania limba oficiala este cea romana. Iar daca in uniune nu conteaza ce limba vorbesti, de ce nu vorbiti romaneste? In plus, discutia nu era despre vorbit, ci despre afisul acela cu csomakozi napok 2012. Se vede cat sunt de inversunati impotriva limbii romane, din moment ce nu au pus inscriptia si in limba romana, chiar daca sunt in Romania, nu in Ungaria. Niste sovini nesimtiti. Cat despre strudelul de ciumesti, mancati-vi-l singuri, cu afisul cu csomakoz cu tot!

de smc la 13 august 2012 - 19:25

Poate ca inscriptia aia numai voi 2 ati observat, 2 rahat ce sunteti

de DAN la 13 august 2012 - 19:31

Da, mama D-lui Stef este maghiara Emile daca te intreaba cineva sa stii sa-i spui.D-l Stef vorbeste foarte bine limba maghiara ,e si normal ,si bine face.ala e om destept nu prostanaci ca sovinii de pe aici.Iar tie iti spun ca si tu esti un sovin innrait se vede din postari..Ce treaba ai cu afisele din Ciumesti /
Aici la Carei si in Judet nu au fost probleme etnice pana nu ati venit voi postacii astia care nu mai incapeti de nimeni in orasul asta ,dar vad ca deja circulati prin tot judetu si va legati de toata lumea.Vezi-ti de ale tale iar daca te plictisesti mai bine fa alceva,sau de ce naiba nu ai candidat tu de ceva stab mare sa faci ordine,ca vad ca esti desteptul lumii pe aici.Vad ca ai cate ceva de comentat despre toata lumea.Mai lasa-ne ca nu ne intereseaza parerea ta.Lasa-ne in pace sa traim in pace si buna intelegere.ESTI PLIN DE VENIN!vezi sa nu ti se sparga o data ficatu de atata rautate.

de ciumesti la 13 august 2012 - 20:49

emil@ sovin esti tu,tu si altii ca si tine,va legati de asa ceva. Dan scrie bine,mama lui Adi Stef este unguroaica,dar asta este o problema pentru rahati ca si tine emile!!! In uniune nu mai sunt limbi oficiale,vorbesc si scriu cum vreau si stiu,nu cum zici tu! Stef de ce nu a dat ordin sa se schimbe inscriptia de csomakoz napok? pentru ca este un om cu o cultura generala si simt! Ma bucur ca el este presedintele consiliului judetean! ,iar in 1940 pe tine trebuia sa te puna la punct,nu pe rudeniile tale! Vezi ca oameni ca Stef sunt respectati si de unguri si de svabi si de tigani,dar oameni ca tine emil,sunt urati si celor tai!

de patriotul la 13 august 2012 - 22:55

Bai ciumete dar cand e vorba sa va respecte pe voi pe unguri atunci e obligatoriu sa fie totul bilingv…iarasi voi la cate limbi stiti sa dati in dos ar trebui intradevar sa fie scris in tare multe limbi…iti fac si o dedicatie tie si tuturor romanilor…http://www.youtube.com/watch?v=SeLXAVsMDvg

de Toni la 14 august 2012 - 01:32

pacat ca numai stef e educat dar nu si ciumestiu care nu stie decat cu legea lui horty si acum; ia auziti cum sunt de acord ei cu masacrarea romanilor in 1940 si mai au si pretentii de la statul roman; pai aveti si tupeu si piele de cizma pe obraz! cu ce bani tineti voi zilele celea??? nu cred ca a adus orban bani pentru voi de la ungaria.

http://www.youtube.com/watch?v=SeLXAVsMDvg

de emil la 14 august 2012 - 01:59

@ smc, dandana, ciumaesti, scatofag de nagypuszta (evident, o singura persoana si evident magyar)
foarte bine sau nici o problema ca mama lui Adi Stef este unguroaica!
iar ai scos capul ala horthyst de magyar garda daca esti capabil sa aprobi ce au facut horthystii in 1940. Fiindca pe rudeniile mele le-au „pus la punct” prin impuscare, iar pe cele ce au scapat le-au scos din casele lor in toiul noptii si i-au fortat sa plece din Ardealul cedat. Si tu ma faci pe mine sovin? Tupeu de jigodie horthysta!
dandana esti iar in delir de multiplicare (se poarta si sub alte nick-uri) te crezi mai multi si vorbesti in numele lor! „explicatiile” tale sunt bune la (se)cuiul ala rotitor. deci, in Carei au aparut problemele etnice cand am venit eu! ia uite ce dabijiu esti cu sanatatea mea! Cine te impiedica sa traiesti in pace si buna intelegere? Eu sunt ala care am scris numai in ungureste la ciumesti, in Romania?
Pentru ca esti o bezna si trebuie sa te luminez, mai scriu pe aici, asa, ca sa cresc adrenalina in decedata ungarie mare (frectie la picior de lemn, poate invie = in vie, nici o legatura cu borosul iernau)si sa crape horthystii de necaz!
La (horti)cultura ta trebuie sa-ti spun ca in uniune sunt mai mult de 20 de limbi oficiale, asta nu inseamna ca in statele componente aceste limbi oficiale nu mai exista, asa cum continua sa existe chiar si frontierele, numai ca circulatia peste aceste frontiere se face cu foarte putine formalitati (sau deloc, in Schengen). Cu prostii de genul asta te convingi singur (asta ti-e nivelul, ce sa-i faci, atat poti), dar nu si pe cei care au mai mult in cap decat niste rudimente de cunostinte, cum ar fi cele de limba maghiara. dupa capul tau, daca vorbesti ungureste esti om cult! Pai daca e asa, ia incearca sa culturalizezi planeta cu limba asta de (horti)cultura ecvestra! Ecvestra, adica de calaret. turanic. poposit in pannonia.

de ROMAN la 14 august 2012 - 13:23

Mai sa fie! Cel mai destept dintre pamanteni :EMIL !!!!!!!Bravo tata, toti suntem analfabeti ,fara cultura , limitati,intunecati…..etc.Cred ca esti cel care ar trebui sa-ti ridicam o statuie sau poate mai multe,asta asa ca sa le inlocuim pe cele existente in oras.Dute luminatule si lasa-ne,vad ca ti-au mai spus si altii sa ne lasi in pace,nu tulbura apele ca n-ai nici o sansa .Un om cult care te pretinzi ca esti nu arunca cu vorbe jignitoare pe unde apuca si in cine se nimereste.Trebuie cumva sa-ti dea tie explicatii cei din Ciumesti?Gandeste cu capu si nu cu „fundu” la ceea ce scrii, vorba Guvernatorului.Traim in anul 2012 si nu in 1940,traieste prezentul si nu trecutul si fa bine controleaza-ti limbajul.Lasa-ne cu hortisti tai cu tot,nu mai rascolii trecutul.Vrem sa ne traim prezentul si nu trecutul .Asta-i nivelul tau (ca sa te citez)?????-Doar atata poti ??????
Dute in durerea ta !!!!!!!! Lasa-neeeeeeeeeeeeeee !!!!!!!!!
PACE SI BUNA INTELEGERE ! ASTA NE DORIM !!!! SA FII SANATOS !

de GRIGORIE la 14 august 2012 - 13:54

Gata cu vacanta pentru postacii tulipani.Foci merge bine,in 2012 ne dam culti da nu mergem la vot ca asa e ..indicatiile de partid,ce mai conteaza democratia si apartenenta la UE de care se face caz doar pentru cele 20 de limbi.Una e nesimtirea si alta e cultura celor ce fac manifeste de tipul celui de la Baia Mare si aplicat in Carei de mult timp in cercurile…nobile.Pentru unii intelegere inseamna doar supunere si tacere totala.Poate stie ROMAN cine e cel care nu vrea in familie nora romanca si nu accepta nici salut in romaneste la el in casa!

de emil la 14 august 2012 - 15:00

@roman magyar

nagypuszta borosa spumega iar! Nu toti, dar unii ca tine, chiar sunt analfabeti, limitati si intunecati – adica bezne, intunerice profunde – se vede si din cum si ce scrii! horthystii nu sunt ai mei, sunt ai tai! Trecutul il rascolesc aceia care incearca sa reinvie moarta ungarie mare si care aproba faptele horthystilor! Te citez ca sa vezi cat esti de prost si ungur sovin: „Lasa-ne cu hortisti tai cu tot, nu mai rascolii trecutul”. „Horthystii” se scrie cu 2 „i” si cu „hy” intre „t” si „s”. Nici numele mentorului tau spiritual miklos din Baia Mare, amiralul Polii nu stii sa-l scrii corect! Dar, ca sa vezi cat esti de slab de intelect si ca sa pot sa continui eu munca de luminare a celor ca tine, iti mai spun ca „rascolii” este indicativ, perfect simplu, persoana I singular. Adica, pentru bezne de teapa ta : „eu rascolii, tu rascolisi, el rascoli”. Prin urmare, ai recunoscut singur ca tu esti acela care a rascolit trecutul. Daca ai fi vrut sa-mi spui mie sa nu rascolesc trecutul, ar fi trebuit sa scrii „nu mai rascoli trecutul”. Cum tu ai dorit sa declari ca numai ce rascolisi trecutul, eu nu mai am ce demonstra. Dar, in ciuda „invitatiilor” de a nu mai scrie, trebuie sa continui, caci vad ca beznele horthyste nu au nici macar scoala de dans, darmite sa mai aiba si cunostinte serioase de gramatica, precum un absolvent de 8 clase generale care se respecta!
Eu gandesc numai cu creierul, spre deosebire de tine, care crezi ca se poate gandi si cu altceva. Nu am cerut explicatii celor din Ciumesti, am comentat ceea ce au afisat la zilele comunei respective. Subliniez si repet: ce au afisat ei, nu eu!
Daca iti doresti pace si intelegere, precum imi doresc si eu – ce coincidenta!- atunci de ce intervii intr-o problema care se refera la comportamentul nepotrivit al celor care nu respecta prezentul (traim in Romania, nu in Ungaria!) si care desconsidera caracterul oficial al limbii romane in Romania? Niste oameni care chiar vor pace si intelegere, accepta ca sunt o minoritate etnica intr-o tara care are alta majoritate etnica!De ce, daca vreti pace si intelegere cu romanii (sau nu cu ei?) nu va educati co-etnicii in spiritul pacii si intelegerii, respectand majoritatea romaneasca, nu ignorand-o si dispretuind-o? Ce ii costa pe organizatori sa scrie si romaneste „zilele comunei Ciumesti”? asta era intrebarea de fond! dar, evident, ca orice horthyst hungarist injectat, cum intreaba omul de ce s-a procedat astfel, cum se trezeste nagypuszta si incepe cu trecutul si prezentul! Pai trecutul este tocmai nagymagyarorszag care meghalt de peste 90 de ani, iar prezentul este ca traiti in Romania! Deci, cine ce rascoleste, deloc stimata nagypusztalegeloteruleten si kornyeke (iernau vinaru)?
In privinta limbajului, mai degraba ar fi necesar sa ti-l controlezi tu, mai intai pentru ca ai greseli gramaticale grave si ridicole (mai ales pentru un pretins etnic roman!) si apoi pentru ca aperi sovinismul hungarist-horthyst (evident, iredentist, deci impotriva clamatelor pace si intelegere!), -care, ce sa vezi, tot din trecut vine! – dar e prezent prin tot felul de manifestari antiromanesti! Asta e prezentul pe care il propun cei ca tine! Ei bine, refuz sa-l accept si il resping ca pe o nebunie criminala, menita sa duca la orice altceva decat la pace si intelegere!
Deci, ce-ar fi sa nu te mai interferezi tu pe aici si sa te duci pe nagypuszta sa-ti versi acolo veninul in limba ta materna, ca pe aici te-ai cam dat de gol si te-ai facut de ras!

Lasati un comentariu