5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă

• publicat la: 25 septembrie 2012
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă

Impozitul pe piscină – o taxă exotică; Fără încasări în valută, IMM-urile nu vor mai lua credite în valută; Dan Nica, despre licitaţia telecom – “Investiţiile vor depăşi 1 miliard de euro”; Serviciile 4G vor fi lansate in Romania in 2014 vezi cine sunt castigatorii licentelor;Cresterea exporturilor Romaniei in 2012 depinde de Oltchim si Ford.

Toate statele au preferat să crească taxele în loc să se gândească cum să reorganizeze activitatea statului şi a Europei în întregul ei. (…) Piscina pare să fie apanajul oamenilor bogaţi şi să taxezi bogaţii este o strategie comună în Europa acum.” Gottfried Schellmann, preşedinte al Comitetului Fiscal al CFE (Austria). „O taxă pe piscină? Pentru mine este o noutate, nu ştiam. Nu cred că are sens. Pot să înţeleg că fiecare ţară vrea să colecteze mai mulţi bani la bugetul de stat. Dar, câteodată, când creşti taxele prea mult s-ar putea să colectezi mai puţini bani. Avem experienţe negative în acest sens în Republica Cehă” Jiri Nekovar vicepreşedinte CFE. „Este amuzant, nu am auzit până acum. Dar nu e chiar atât de amuzant pentru că în Olanda se vorbeste despre taxarea proprietarilor de bărci. Mulţi olandezi sunt proprietari de bărci pentru că avem multă apă în Olanda. Evident se consideră că este un lucru pe care doar oamenii bogaţi şi-l permit deci au venit cu această idee de taxare a celor care deţin bărci.” Henk Koler – vicepreşedinte CFE, Olanda.

zf.ro: Fără încasări în valută, IMM-urile nu vor mai lua credite în valută:

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) ar putea să ajungă în aceeaşi situaţie ca persoanele fizice în ceea ce priveşte posibilitatea accesării creditelor în valută, în urma introducerii unor reglementări mai restrictive. „Se preconizează o modificare a regulamentului privind creditarea în valută a IMM-urilor şi există opinii că această nouă reglementare va aduce IMM-urile cam «în aceeaşi oală» cu persoanele fizice când este vorba de credite în valută: adică ai resurse în valută, poţi să accesezi credite în valută, nu ai resurse în valută, nu mai accesezi”, a declarat Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor. Diferenţialul de dobândă a determinat până acum fir­mele şi populaţia să-şi asume riscul valutar şi să se împrumute în valută la dobânzi semnificativ mai mici decât cele în lei. În plus, băncile au avut resurse preponderent în valută şi, în consecinţă, au preferat să dea credite în valută. În aceste condiţii, împrumuturile în valută au ajuns să reprezinte circa două treimi din total credite.

capital.ro: Dan Nica, despre licitaţia telecom – „Investiţiile vor depăşi 1 miliard de euro”:

Licitaţia de spectru este un succes şi, totodată, dovada că am putut organiza la standarde internaţionale cea mai mare licitaţie din istoria telecom românească, a declarat Dan Nica, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, după anunţarea rezultatelor licitaţiei de spectru de către ANCOM. „Avem patru operatori naţionali şi o creştere de 77% a cantităţii de spectru pentru comunicaţii mobile. Din această perspectivă, putem anticipa că vom vedea o piaţă a telecomunicaţiilor mult mai activă, cu servicii 4G şi servicii în premieră, la o calitate mult ridicată. O altă veste bună este că aproape 700 de sate şi comune nedeservite în prezent vor beneficia de servicii 3G”, a declarat Nica. „Sperăm că operatorii nu se vor dezminţi nici la nivelul tarifelor pe care le vor practica de acum înainte.Din perspectiva beneficiilor pentru statul român, acesta va încasa peste 682 milioane de euro numai din costurile licenţelor. Dacă adăugăm la aceasta şi investiţiile care se vor face, atunci putem vorbi de peste 1 miliard de euro”, a adăugat Nica.

dailybusiness.ro: Serviciile 4G vor fi lansate in Romania in 2014 vezi cine sunt castigatorii licentelor:

ANCOM a publicat rezultatele licitatiei pentru serviciile 4G, care vor functiona in Romania cu incepere din 2014. Pentru operatorii telecom, este un punct de cotitura care le va marca dezvoltarea in urmatorii ani. Pentru stat, afacerea reprezinta un castig la buget estimat la 682 miliarde de euro. Cosmote, Orange, Vodafone si 2K Telecom vor lansa serviciile 4G in Romania incepand cu 2014, arata rezultatele licitatiei organizate de ANCOM, institutia care reglementeaza piata. Ce va insemna asta pentru clientii de date si voce? „Vor fi transformari semnificative”, spune expertul in telecom Dan Fanoiu. „In primul rand vom putea transfera date pe telefon cu viteze de pana la 100 MB/s, in conditiile in care, in prezent, operatorii asigura maxim 21,6 Mbps si asta doar teoretic. Va insemna ca vom descarca un film de pe Internet in 7 secunde sau vom putea urmari, online, fara intreruperi, orice transmisie TV la calitate Full HD”, a explicat acesta.

business24.ro: Cresterea exporturilor Romaniei in 2012 depinde de Oltchim si Ford:

Exporturile Romaniei ar putea depasi in acest an pragul de 50 miliarde euro, insa atingerea acestei valori este conditionata de clarificarea situatiei de la Oltchim Ramnicu Valcea si de mentinerea angajamentelor Ford, spun reprezentantii Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). La finele anului trecut, ANEIR preconiza pentru acest an exporturi de 50 miliarde euro. In urma crizei economice, Romania a pierdut circa 6.000 de exportatori, anunta ANEIR. In 2008, primele locuri la export erau ocupate de sectoarele metalurgie, petrochimiei si industriei usoare. In 2012 insa, exporturile companiilor care activeaza in aceste domenii s-au redus semnificativ.

sursa money.ro

Lasati un comentariu