Avram Iancu,comemorat la Carei

• publicat la: 9 septembrie 2012
Avram Iancu,comemorat la Carei

Duminică  9 septembrie, de la ora 12,00 au continuat manifestările dedicate comemorării lui Avram Iancu, la statuia Crăișorului Muntilor din piața ce-i poartă numele. Tineri elevi, în frumoase costume populare, au vegheat la bustul lui Avram Iancu pe tot parcursul  programului, în semn de mare cinstire.

Cuvântul de deschiderea a apartinut  prof. Mihai Berteanu dupa care  a urmat un Te deum oficiat de un sobor de preoți. Profesorul Mihai Berteanu a evocat personalitatea celui care a fost tribunul ardelenilor, Avram Iancu, amintind de contextul politic în care acesta a trăit și și-a desfășurat activitatea.

Memoria acestuia a fost cinstită și prin depunerile de coroane din partea Asociației Cultural-patriotice Avram Iancu, filiala Carei, Asociația Refugiaților, filiala Carei, Asociația Culturală Unirea 2009, Cabinet de avocatură Ioan Gherasim, formațiunea politică USL-Carei și Școala cu clasele I-VIII nr. 3 Carei.

Programul a continuat cu  premierea celor mai merituoși elevi din Carei, respectiv a șefilor de promoției ai fiecărei unități de învățământ. Au fost răsplătiți Ioana Paula Mateș, Liceul Teoretic , Anda-Diana Botezatu, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”, Cristina Purdea, Grup Școlar „Simion Bărnuțiu, Elisei Ilieș și Alexandra Moldovan, Școala cu clasele I-VIII nr. 1 Carei, Erik Geiger, Școala cu clasele I-VIII „Vasile Lucaciu”, Andrada Spanci, Școala cu clasele I-VIII nr. 3.

Așa cum spunea Victor Micle, președintele Asociației Unirea 2009, cel care a făcut premierea, acești copii sunt mândria careienilor, dorindu-se ca şi în anii următori să fie răsplătiţi  elevii cu cele mai bune rezultate la învăţătură.

Un spectacol artistic ce a smuls ropote de aplauze din partea unui public numeros ce a ținut să fie prezent la o manifestare ce a devenit o tradiție în Carei a încheiat manifestările dedicate Crăișorului Munților.

Rând pe rând au evoluat  Taraful din Ianculești, grupul vocal format din Roxana Șichet, Carmen Sabou și Sorina Oneț, membre ale Ansamblului Ceatăra al Centrului Cultural Carei. Imnele dedicate lui Avram Iancu au fost presărate cu versurile închinate Crăișorului recitate de câștigătorii concursului de recitări dedicate acestuia, concurs ce a deschis seria manifestărilor comemorative.

Claudia Zob, Sergiu Fogaș, Aurora Ciută și Larisa Latiș, scăpați de emoțiile concursului, au arătat că Avram Iancu trăiește încă și va trăi mereu prin noi cei care îi păstrăm memoria intactă.

Evenimentele celor două zile de comemorare a tribunului Avram Iancu au fost organizate de Asociația Culturală „Unirea 2009”, Asociația Cultural-Patriotică „Avram Iancu”, Biblioteca Municipală Carei, Direcția de Cultură și Sport din cadrul Primăriei Carei și Centrul Cultural Carei.

www.buletindecarei.ro

comentarii

de IO mircea la 10 septembrie 2012 - 15:58

nem komental senki,hei tulipan?????????

de mot la 10 septembrie 2012 - 17:37

Felicitari organizatorilor pentru implicare dar mai ales pentru reusitul spectacol.Traiasca Duhul lui Iancu !

de emil la 11 septembrie 2012 - 06:02

iudemereii sfideaza. udmr nici macar nu a depus coroane. bine ca statul roman permite comemorarea cutrei de kossuth lajos si a „revolutiei” ungare de la 1848 pe teritoriul romanesc.

de emil la 12 septembrie 2012 - 00:01

@yossarian 11 Sept 12:18

Exista multe alte articole pe marginea caruia sa va puteti desfasura in voie fluxul …

atentie la gramatica! Corect era: Exista multe alte articole pe marginea CARORA sa…
greseala asta de limba este tipica pentru o anumita categorie de vorbitori ai limbii romane. Aceeasi care nu distinge femininul de masculin la persoana a III-a singular.

de Yossarian la 12 septembrie 2012 - 07:16

@emil
Da, multumesc, a fost o scapare, cer scuze.
Poate as preciza ca nu este „greseala de limba” ci mai mult de gramatica…

de ROMAN la 12 septembrie 2012 - 08:32

Tara arde iar baba se ocupa de greseli gramaticale !!!!!!!

de pompieru la 12 septembrie 2012 - 09:00

arde tara intreaga de idioti care nu stiu nici macar gramatica darmite altceva.bine ca ati trecut de bacalaureat ca sa va puteti ocupa acum de tara./

de Stefan 12 sept.2o12 la 12 septembrie 2012 - 14:57

Cu ocazia comemorarii a 140 de ani de la trecerea ta,Avrame,la cele vesnice,noi cei prezenti la aceasta frumoasa activitate de suflet si inima romaneasca,te delegam pe tine in calitate de consilier pe problemele romanilor de pe langa TATAL CERESC,ca sa veghezi asupra situatiei de azi a poporului ronan si sa-l indrumi spre unire in cuget si sintire romaneasca,sa dispara tradatorii de neam,iar conducatorilor nostri minte inteleapta romaneasca pentru a recladi unitatea natiunii romane.Traiasca DUHUL lui IANCU,traiasca motul intre moti,Cimpia Libertatii spune,ca Avram Iancu suntem toti.

de emil la 12 septembrie 2012 - 15:39

@Roman
Tara nu arde, pentru ca nu mai are cu ce, fiindca au furat besistii tot ce putea arde!
Gramatica are un rol important in educatia individului, mai ales pentru disciplinarea gandirii si exprimarii acestuia.
Este adevarat ca sunt si situatii in care prioritatile se re-aranjeaza, in functie de cat de grave sunt amenintarile fata de supravietuirea unui individ sau a unei comunitati. Am apreciat ca nu suntem intr-o astfel de situatie. Desigur, nu pot – si nici nu vreau – sa iti schimb perceptia. Adica, daca pentru tine arde, atunci bine! Pentru mine, nu! Nu e cazul sa aruncam si gramatica alaturi de multe altele pe care le-am tot aruncat din 1990 incoace. Nu de alta, dar tot aruncand cate ceva, ramanem chiar fara repere si nici o societate sanatoasa (nu numai la cap) nu-si poate permite ignorarea lor decat cu riscul de a disparea.

Lasati un comentariu