Băncile scot la vânzare mii de case şi apartamente

• publicat la: 13 septembrie 2012
Băncile scot la vânzare mii de case şi apartamente

Bancherii caută să accelereze recuperarea pierderilor din credite restante aruncând pe piaţă mii de case şi apartamente din toată ţara executate silit – de la locuinţe de câteva mii de euro până la clădiri istorice evaluate la milioane de euro.

BCR, BRD şi Banca Transilvania – primele trei bănci din sistem după valoarea activelor deţinute – au pu­blicat pe site-urile proprii anunţuri de vânzare a circa 1.300 de case şi apartamente şi speră să încaseze din valorificarea acestora echivalentul a 70 mil. Euro, scrie zf.ro.

Aproximativ 550 de apartamente şi 320 de case sunt scoase la licitaţie de BCR, banca sperând să încaseze din vânzarea lor 35 mil. euro. Numărul anunţurilor publicate pe portalul specializat al băncii a crescut în ultimele luni în condiţiile în care banca se află sub presiunea creditelor neperfor­mante, care au atins un sfert din bilanţ, dar şi pe fondul unei schimbări de strategie, care vizează revenirea pe profit începând de anul viitor.

La rândul său, BRD a publicat pe site-ul propriu anunţuri cu circa 165 de case şi apartamente şi speră să recu­pereze din vânzarea acestora suma de 18 mil. euro. Şi Banca Transilvania a aruncat pe piaţă 250 de locuinţe, cu o valoare cumulată de 16 mil. euro. Anunţurile publicate de bănci pe site-urile proprii sunt însă numai o parte din numărul total al imobilelor executate silit.

Multe dintre locuinţele executate silit de bancheri se află la a doua sau a treia tentativă de vânzare şi au preţuri reduse cu până la 25% faţă de valoarea la care au fost scoase pe piaţă iniţial. Bancherii au ţinut mult timp de preţ, dar în ultima perioadă au început să mai renunţe la pretenţii, văzând că stocul de imobile executate creşte şi cererea este foarte slabă.

Executarea persoanelor fizice are efecte dramatice, având în vedere că practic mii de familii sunt pe cale să-şi piardă casele pentru că nu şi-au mai plătit ratele la bănci. Fenomenul executărilor silite a luat amploare în criză după ce mulţi datornici au ajuns şomeri sau li s-a diminuat salariul. Deprecierea leului a jucat la rândul său un rol important, având în vedere că 95% din creditele ipotecare acordate de băncile locale sunt în euro, dolari sau franci elveţieni.

sursa cotidianul.ro

comentarii

de Erik la 21 martie 2015 - 08:51

si primaru a avut scoasa la vanzare casa de pe caplenilor si atunci a trebuit sa candideze ca a vrut lajos sa ajunge la primarie si nu av ea scoala destula si a imp[ins in fata pe jeno dupa ce a schimbat pe beka de la rmdsz .casa primarului a fost pusa pe numele altcuiva si are si acum datoriile la stat si are taiat salarul din 2008 si a primit mercede su pentru ca a dat terenul d el a crasna la cine a trebuit sa face magazin in centru si acum umbla cu masina cumparata pe banii de la oras si a lasat pe soferu de la primarie sa faca naveta la ungaria cu masina de la primarie si sa faca si trafic u dohan

Lasati un comentariu