Carei: Zilele Internaționale ale Arhivelor

• publicat la: 29 septembrie 2012
Carei: Zilele Internaționale ale Arhivelor

Vineri dimineaţa de la ora 10,00 la Castelul din Carei a avut loc o amplă manifestare la care au participat peste  o sută de persoane.

Oaspeţii au fost primiţi de primarul Eugen Kovacs,aceştia dorind să depună în prealabil o coroană de flori la statuia grofului Karoly, amplasată in parcul Castelului.

Tema centrală a Conferinței dedicate Zilelor Internaționale ale arhivelor Szabolcs – Szatmar – Bereg au constituit-o arhivele familiei Karolyi, cu precădere a contelui Karolyi Carol al II-lea, făcându-se referire și la Castelul Karolyi din Carei,recent renovat. În ultimul deceniu sunt tot mai frecvente asemenea activităţi,aceste conferințe regionale propunându-şi să facă cunoscută  istoria spațiului transilvan. Toate prelegerile ținute la această conferință vor fi publicate,potrivit declaraţiilor organizatorilor,în Pro-Archivo,publicația dedicată evenimentului.

Deschiderea manifestărilor a avut loc în sala festivă a Prefecturii din Nyiregyhaza,festivitatea inaugurală fiind continuată de conferința cu titlul Cercetarea personală și izvoarele sale.

Prima parte a Zilelor Internaționale ale arhivelor din Szabolcs-Szatmar-Bereg a avut loc la Nyiregyhaza, iar partea a doua parte s-a desfășurat la Castelul Karolyi din Carei.

La Nyiregyhaza au fost susținute lucrările: Köver György, Izvoarele scriitorului-istoric, Zsoldos Ildikó, Destine ale unor femei aristocrate, Vécsey Mária ,  Vécsey Magda izvoare biografice,Takács Péter, Calendarul Wesselenyi spulberat; Katona Csaba,  Tâlcul jurnalelor lui Slachta Etelka și Kölcsey Antónia, Bene János, Jékei Ferenc, primul jurnalist al Primului război mondial,  Papp Klára, Legăturile soților Csáky-Jósika în lumina corespondenței purtate, Mohácsi Endre, Nagylúcsei Dóczy András, corespondența prim-căpitanului maghiar sătmărean,Henzsel Ágota, Debreczeni Tamás, corespondența administrativă, Mishuk Mykhaylo – Kutassy Ilona – Forgon Pálné, Academicianul Budenz József scrie o scrisoare lui Kralickij în 1890.

La castelul din Carei au ţinut prelegeri Hago Nandor, Laczlavik György, Familie și reprezentare. Familia Karolyi în prima jumătate a sec. 18, Kovács Ágnes, Corespondența dintre Károlyi Sándor și Barkóczy Krisztina, Fazekas Rózsa, Károlyi György, note de jurnal și corespondență, Novák Veronika, Familia de profesori Péter și Bosnák, fondul personal din arhiva din Vágsel. Ne cerem scuze dacă  traducerile titlurilor conţin mici inadvertenţe dar afişele şi materialele au fost doar în limba maghiară.

Manifestările se află la cea de-a XIX – a ediţie,la Carei fiind prezenţi directorul Arhivelor din Ujgorod,reprezentanţi din Slovacia,Szocs Peter din partea Muzeului Judeţean  iar din partea Arhivelor Naţionale  Române a fost prezent Lucian Cucuiet,directorul Arhivelor judeţene care a transmis  un mesaj de salut participanţilor.

Ziua de vineri s-a încheiat cu un protocol,urmat de un tur al Castelui și al orașului, urmat de o vizită la Cripta familiei Karolyi din Căpleni.

www.buletindecarei.ro

comentarii

de Turdean la 29 septembrie 2012 - 15:48

Interesanta manifestare.Interesante titluri.Banuiesc ca nu s-a amintit in vreuna din lucrari despre intalnirile grofului Karoly cu Mihai Viteazu la intoarcerea sa din Debretin desi se afla consemnate si ele in arhive.
Arhivele Nationale ce lucrare au prezentat?

de Oana la 30 septembrie 2012 - 21:05

Toate materialele au fost sustinute in limba maghiara? Careiul este un oras care apartine Ungariei?
Mai apartine Romaniei?
Primarul si directorul muzeului primesc salariile statului maghiar?
Manifestarile iredentiste din Carei sunt de o nerusinare , nesimtire, fara seaman!

de kartouche la 30 septembrie 2012 - 23:45

Protejata primarului taie si spanzura prin castel dupa bunul ei plac fara sa dea socoteala la nimeni.
A piersut toate cheiledela castel,primeste pe cine vrea si cand vrea si da indicatii total eronate dar pretioase turistilor din ungaria.Nici primaru nu sufla in fata ei ca doar el permite ca un grajd cu cai sa fie in mijlocul orasului in parc langa spital.Curat european ca si spiritul in care se desfasoara toate manifestarile din oras…..

Lasati un comentariu