Cine este creierul jafurilor de pe piaţa de capital?

• publicat la: 15 septembrie 2012
Cine este creierul jafurilor de pe piaţa de capital?

Oltchim, o licitaţie gândită pentru un anume cumpărător

Scandalul Oltchim este aidoma hainelor cele noi ale împăratului. Nimeni nu îndrăzneşte să afirme realitatea ştiută de toţi, anume că nu va exista niciodată acel oficial final fericit. Politica fiind arta de a şti ce se spune şi ce nu, în acest moment, neasumarea evidenţei este o chestiune de supravieţuire pentru orice reprezentant al unei autorităţi, date fiind implicaţiile sociale uriaşe pe plan local.

Combinatul vâlcean nu poate fi salvat în acest moment.

Oltchim a fost condamnat mai întâi în 2003, când s-a urzit o imposibilă conversie în acţiuni a creanţei deţinute de AVAS, desfiinţată de o instanţă de judecată în 2007, după patru ani lungi de procese cu final previzibil. Apoi, în 2007, prin înscrierea contabilă a reversiei procedurii drept pierdere, şi prin acumularea de penalităţi. În fine, în 2008, printr-o a treia lovitură, închiderea de către OMV a Arpechim, societatea gândită a funcţiona agregat cu Oltchim, închidere care a tăiat definitiv aprovizionarea cu materie primă pentru câteva secţii importante ale combinatului.

Ceea ce s-a petrecut în ultima vreme este un şir lung de greşeli. Regulile vânzării au fost schimbate radical de mai multe ori într-un interval de timp scurt.

Strategia iniţială a fost majorarea capitalului social prin conversia creanţelor în acţiuni. Amintim că valoarea capitalului social al Oltchim SA este foarte mică în raport cu datoriile. Capitalul companiei este de cca 34 milioane de lei. Creanţele deţinute de AVAS şi Electrica sunt în sumă de cca 1,8 miliarde de lei.

Transformarea creanţelor în aport de capital era imposibilă. În primul rând pentru că aceste creanţe nu sunt certe, deci pot fi contestate în instanţă. În al doilea rând, pentru că o creştere de capital social ar fi putut fi atacată în justiţie de către acţionarii minoritari, care şi-ar fi văzut participaţiile substanţial diminuate, acest din urmă motiv fiind cel invocat de Remus Vulpescu, preşedintele OPPSI. Acţionariatul Oltchim este alcătuit din: Statul Român, reprezentat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (54,8%), compania germano-poloneză PCC (cca 18%), fondul britanic Carlson Private Equity prin Nachbar Services (cca 14 %), acţionând împreună cu PCC, persoane fizice (cca 11 %), alte persoane juridice 1,8%.

Executivul a decis luna trecută să privatizeze Oltchim prin vânzarea colectivă a pachetului de 54,80 la sută din acţiunile OLT, deţinut de Ministerul Economiei şi a creanţelor AVAS şi Electrica, reprezentând 1,8 miliarde de lei (56 la sută din datoriile companiei). Astfel vor avea loc trei licitaţii, care, teoretic, ar putea fi adjudecate de investitori diferiţi.

Problema e că e relativ uşor de cumpărat pachetul deţinut de Stat la Oltchim: 54,8 % din 34 milioane de lei nu e foarte mult. Devii proprietar, dar eşti debitorul AVAS şi Electrica cu o sumă de 60 de ori mai mare decât capitalul social. Cine cumpără una sau chiar ambele creanţe poate face din Oltchim SA orice doreşte.

Pentru a împăca Statul, creditorii, sindicatele, pentru a face ceva constructiv şi legal, ar fi necesar un mega investitor, un gigant capitalist pe care nimeni n-a catadicsit să-l caute. Suma necesară repunerii în funcţiune a Oltchim SA depăşeşte 1 miliard de euro! Pachetul de acţiuni de control, creanţa AVAS, creanţa Electrica, plata altor datorii mai mici (bănci, furnizori, salarii restante, materii prime, taxe etc.) şi, în mod obligatoriu, cumpărarea de la OMV a mai multor active ce aparţin Arpechim Piteşti la un preţ ce va rezulta în urma negocierii directe cu aceştia.

Chiar dacă pentru licitaţia stabilită în 18 septembrie s-au vândut 13 caiete de sarcini, conform surselor guvernamentale, e lesne de imaginat că firma omului de afaceri Ştefan Vuza sau Dan Diaconescu, împuternicit de popor, nu reprezintă oferte demne de luat în serios. (De altfel, micul mogul OTV s-a înscris în competiţia comercială în nume propriu, ca persoană fizică, dar contează pe o colectă generală din partea electoratului sau cvasi-analfabet şi pauper; n-a reuşit şi nici măcar n-a catadicsit să explice în mod serios cum se va realiza această ‘chetă’ – în câteva zile e dificil să înfiinţezi un SRL, nu poate fi vorba de a înfiinţa un fond deschis de investiţii, un organism de plasament colectiv în valori mobiliare, sau de a organiza o subscripţie publică. Să obăii avizul CNVM pentru un prospect de emisiune colorată politic şi toate documentele necesare, başca o avere în bani lichizi, este nu o utopie, ci o prostie crasă.)

Pentru cine se face aşadar licitaţia? Ne întrebăm pentru că în România există o solidă tradiţie a licitaţiilor cu adjudecatar cunoscut dinainte…

Conducerea demisionară a Oltchim, patronată de Gheorghe Roibu, directorul general ce părea etern, arată cu degetul spre grupul PCC din Duisburg, care deja controlează cam o treime din acţiunile combinatului.

OTV demonizează, probabil ‘stimulat’ de acelaşi Gheorghe Roibu, acelaşi concern germano-polonez…

Dar oare ‘clientul’ licitaţiei chiar vine de la Duisburg?

Privatizarea dezgroapă nume demult şi abil îngropate

În ziarul ‘Bursa’, în data de 11.09.2012, sub semnătura Ancuţei Stancu, a apărut un articol extrem de interesant, intitulat ‘Proprietarul de la Rafo Oneşti, interesat de combinatul vâlcean’.

Citat:

‘Este interesanta aparitia Petrochemical Holding Austria, ca posibil investitor la Oltchim. Compania austriaca detine in prezent 96,5 % din capitalul companiei Rafo Onesti.’ […]

‘Lant petrochimic Rafo-Oltchim-Arpechim. Intr-un interviu acordat in mai 2010, ministrul economiei Adriean Videanu spunea ca “Oltchim si Rafo, complementar vorbind, pot reprezenta un ansamblu economic foarte important.” ‘

(Ziarul Bursa, 11.09.2012)

Este interesantă viziunea lui Videanu, care n-a prevăzut colapsul, mişcările sindicale, greva foamei, licitaţia pripită, conversia şi deconversia datoriilor etc., dar a anticipat intenţia Petrochemical Holding, niciodată afirmată anterior de aceştia, de a investi în Oltchim!

E interesant că la Oltchim a fost administrator provizoriu domnul Dan Paul, în toamna anului 2011. Dan Paul este şeful Asociaţiei Brokerilor, în prezent vicepreşedinte în boardul BVB şi proprietarul firmei de brokeraj Finaco Securities.

Finaco e o firmă mică, cu rulaj mărunţel, însă domnul Dan Paul este un personaj important. Fratele domniei sale, Cristian Paul, partener în Finaco, este soţul doamnei Andreea Paul-Vass, consiliera premierului Boc, numită membru în comisia de coordonare a privatizării Hidroelectrica.

Este notorie legătura de afaceri între Adriean Videanu şi Dan Paul.

Petrochemical Holding nu e Vuza, nu e Dan Diaconescu. Ar putea fi un interlocutor valabil pentru conaţionalii de la OMV, care i-ar putea ceda Arpechim mai uşor şi mai ieftin decât ar face-o unui alt solicitant… Vom vedea marţi, 18 septembrie.

Coada lui Videanu, băgată în scandalul SIF?

Un alt subiect ‘fierbinte’ al presei economice este ‘puciul’ de la SIF4 Muntenia.

În iulie a.c., un grup de aventurieri de pe piaţa de capital dobândeşte (în urma unei AGA de 33 de ore!) controlul asupra Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor la SIF4. Grupul este alcătuit din Gheorghe Iaciu (magnatul de la Doraly), Bogdan Juravle şi Olimpiu Blajut (Swiss Capital) şi brokerul Adrian Andrici.

Iniţial, lovitura de palat de la Muntenia părea un complot profesional: nişte lupi tineri, pricepuţi în ale pieţei de capital, se folosesc de banii lui Iaciu pentru a cuceri un patrimoniu colectiv ce urma a fi exploatat în folos personal.

Ajunşi în poziţia de control a acţionariatului, ‘revoluţionarii’ de mai sus au escaladat un conflict deschis cu firma care administrează SIF Muntenia, SAI Muntenia Invest. CRA a cerut convocarea AGA pentru atragerea în răspundere a administratorului şi rezilierea contractului de administrare.

Înainte de AGA despre care se face vorbire, SAI Muntenia Invest a constatat o concertare ilegală şi a sesizat CNVM, comunicând suspendarea dreptului de vot pentru acţiunile concertate peste pragul legal. CNVM a dat câştig de cauza puciştilor, prin adresa semnată de doamna Eugenia Carmen Negoiţă (în locul preşedintei Anghelache!). Doamna Negoiţă este soţia fostului edil şi fruntaş PDL Liviu Negoiţă…

Ce e foarte interesant însă.

În cadrul concertării ilegale semnalate de SAI apare un nume nu foarte sonor. Cel al domnului Trinca Emanuel Aurelian. Spre portofoliul acestuia a migrat înainte de AGA un pachet însemnat de acţiuni de la RBS. Atât de însemnat, valorând câteva milioane bune, încât ne întrebăm de unde a răsărit un asemenea bogătaş discret…

Cine este domnul Trinca Emanuel Aurelian?

Un domn care apare în echipa firmei Equity Invest, ca agent delegat. Firmă în al cărei consiliu de administraţie apar, la un moment dat, Gheorghe Gabriel, Doicescu Raul Alexandru Lucian şi Ionescu Bogdan ‘Syda’…

Trinca Emanuel Aurelian, autorizat de CNVM, a cumpărat ani de zile acţiuni FP, proprietăţi şi drepturi litigioase preschimbabile în acţiuni ale Fondului Proprietatea ca mic agent, aşa cum se poate lesne observa la o simplă căutare pe Google.

Trinca a funcţionat ca broker pentru Adriean Videanu, de la care se pare că a şi împrumutat notarial o mare sumă de bani.

Dar şi Adriean Andrici a fost brokerul lui Videanu…

Există rumori în piaţa cum că ‘puciul’ de la SIF4 va continua la alte trei SIF-uri. Mult mai uşor, pentru că Muntenia este singurul fond administrat de un SAI, la celelalte SIF e suficient să obţii control în AGA asupra CRA. (vezi şi ‘Gheorghe Fratila, noul Iaciu’,….)

Există şi o teorie a goanei după resurse, în aceste vremuri de criză. Grupările pro Băsescu din muribundul PDL caută pretutindeni fondurile necesare luptei politice pentru supravieţuire. Iar Adriean Videanu este unul dintre căutătorii de aur.

PDL, Templeton, Bell şi Proprietatea

În ‘Caţavencii’ a apărut în ianuarie 2012, sub semnatura lui Cornel Ivanciuc, un text extrem de interesant, intitulat ‘Operatiunea Bani pentru Partid 2012, Faza pe Fondul Proprietatea”.continuarea in cotidianul.ro

comentarii

de emil la 18 septembrie 2012 - 22:07

@yossarian

asa au inceput comentariile la articolul „creierul…”

priveste, te rog, ce ziceam in penultimul paragraf!

de UITE CE SCRIE – PRESA CONCURENTA PUTERII la 15 September 2012 – 09:46

Ministrul Silaghi a dosit vânzarea unui teren de 30 de hectare

Virgil Burlă

Ministrul liberal Ovidiu Silaghi (50 de ani) se poate lăuda cu trei terenuri intravilane în Satu Mare şi două apartamente în aceeaşi localitate. Bijuteriile şi ceasurile familiei Silaghi însumează 50.000 de euro, tablourile şi obiectele de cult valorând 9.000 de euro. Conturile bancare ale ministrului adună 35.000 de euro şi 60.000 de lei. Capitolul „împrumuturi” din declaraţia de avere pe 2012 lui Silaghi ne oferă o serie de surprize. Astfel, aflăm că şi-a împrumutat cu 80.000 de euro fostul consilier Prinzinger Attilla Andreas, individ care are în proprietate şapte locuinţe şi un spaţiu comercial de 300.000 de euro în Germania.

„Uns” ministru pentru a doua oară, minstrul Silaghi este colecţionar de ceasuri scumpe FOTO: AGERPRES

Una din firmele ministrului, Severalis, a fost împrumutată chiar de demnitar cu 145.000 de lei. Împrumutul propriilor firme pare a fi un hobby al familiei. Astfel, soţia sa Ariana are două societăţi care se ocupă de comercializarea produselor textile. În ultimii zece ani, Ariana a împrumutat societatea „Persona” cu 1,15 milioane de lei şi 381.402 de euro. Aceeaşi soţie de demnitar şi-a împrumutat a doua firmă, „Italia Trend”, cu 144.836 de lei şi 52.000 de euro în ultimii patru ani. În ciuda sumelor exorbitante acordate propriilor societăţi, în ultimul an fiscal, Ariana Silaghi a încasat un salariu de 2.699 de lei (fiind unul dintre cei patru angajaţi), firmele acumulând datorii de 400.000 de lei.

Contrar declaraţiei demnitarului, jurnalistul Robert Turcescu a dezvăluit, la B1TV, că Silaghi nu a consemnat o firmă care a încheiat, în 2006, un contract de vânzare-cumpărare pentru un teren de circa 30 de hectare, în judeţul Iaşi, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro. Terenul a ajuns în proprietatea companiei Iulius Grup din Iaşi. Faţă de acest aspect, ministrul Transporturilor a arătat că nu era obligat să declare respectiva firmă deoarece nu el, ci soţia sa este acţionară, lucru infirmat de inspectorii ANI.

Citiţi mai mult: Dobriţoiu şi Silaghi, săracii miniştri bogaţi! – EVZ Special > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/Dobrioiu-i-Silaghi-sracii-minitri-bogai-1000852.html#ixzz26WCU9V9C
EVZ.ro

de Pentru EMIL la 15 September 2012 – 16:50

?????????????????????????????????????????????????????????
???????????????????????????????????????????????????????
??????????????????????????????????????????????????
REPLICI – REPLICI ?????NIMIC ???????????/……………..

de emil la 15 September 2012 – 17:11

averea ministrului silaghi e mai mica decat averea patronului de la horthynagypusztalegelo. cel putin asta – adica Silaghi – a completat declaratii de avere in 2012, ceea ce edilul canalizarii castelului karolyi nu a mai facut de prin 2008. probabil ca ii este frica de ceea ce ar trebui sa declare, mai ales ca, dupa ce a falimentat niste firme, ar fi trebuit sa fie paduche blindat. dar totusi, nivelul sau de trai s-a imbunatatit cu vreo 2 milioane de euro in ultimii 4 ani, iar asta e greu de scris in declaratia de avere, mai ales cand ai poprire.

totusi, tema articolului se refera la creierul jafurilor pe piata de capital si autorul pomeneste de mai multe ori numele pdlului videanu, nicidecum cel al lui silaghi.
pe de alta parte, refuz sa comentez laturi de labe1 si besisme de la stabilimentul udrei. scalda-te in ele, laturile sunt pentru scatofagi (besisti si horthysti)

de kendra james ballbusting la 18 septembrie 2012 - 23:07

tot bolnav esti, degeaba te scuzi. nu e comentariu in care sa nu te iei de unguri, sau sa nu pomenesti de ungurii extremisti. de unde scrii toate astea habar n-am, cert este ca pentru a acuza, trebuie sa ai ceva motive, iar eu nu le vad. unde vezi tu probleme intre unguri si romani? doar cand intervin oameni ca tine care instiga la ura intre cele 2 natii, atunci se declanseaza conflicte.

tu pomenesti de ip, traznea, etc, de horthysti, dar nu vad de ce? ca raspuns la ce? sunt infinit prea putini extremisti jegosi in carei ca sa aiba vreo consecinta actiunile sau parerile lor. deci de ce? pai pentru ca…

esti bolnav.

cum spuneam, romani+unguri traiesc in pace si liniste in carei, si asta nu se va schimba dupa cum dicteaza mintea ta bolnava.

de emil la 18 septembrie 2012 - 23:51

e clar, nu vrei sa raspunzi la intrebarea „ce anume din postarea de la 14:23 nu este adevarat?”

raspunde la intrebare si se va vedea cine este, de fapt, bolnavul de trianonita cronica, cu pusee periodice de delir horthytic in bazinul carpatic.
iti repet textul aici, ca sa nu te fortezi prea mult si sa declansez delirul erotic cu tineri vanjosi.

„trupa Karpathia face agitatie pentru ungaria mare in mod deschis si are mii de spectatori din Romania in 2012, unde a sustinut – evident – concerte. Ea a fost interzisa in Slovacia tocmai pentru agitatia in favoarea ungariei mari. am vazut si auzit niste “nem, nem soha!” horthyste chiar in urma cu cateva luni, in castelul din Carei (Careiul e “pe aici”?) In primarie se pune drept conditie de angajare cunoasterea limbii maghiare scris, vorbit (citit), cand limba oficiala in Romania este limba romana! Si mai pe aici, adica tocmai pe acest site, cineva care se identifica drept kovacs antal (puha) se declara deschis si nonsalant adept al magyar garda si o compara in gluma/bataie de joc cu vatra romaneasca, denumind-o sectia romana a acesteia din urma. altii care au postat aici (cu mai multe nick-uri, dar cine stie cate persoane fizice erau in realitate) indemnau la curatarea orasului de porcii romani. altii au zis ca horthy nu si-a facut bine treaba ca nu m-a curatat si pe mine, adica, indirect aproba ce a facut horthycultorul miklos de nagybanya si Pola (care se pronunte cu vocala “u” in loc de “o”) dar il critica pe acelasi pentru ca nu a reusit sa curete pe toti romanii. altii au afirmat ca orasul Carei e numai al lor (al ungurilor). Eu nu as avea nimic impotriva sa fie al lor, dar atunci sa nu foloseasca si banii din impozitele etnicilor romani pentru propaganda antiromaneasca. altii au afirmat aici, pe site, ca pe romani i-a adus Ceausescu in Carei. Nu comentez cati secui si unguri a adus acelasi Ceausescu in Carei si nici nu comentez faptul ca asezarea asta exista de dinainte de aparitia ungurilor in Europa (asta, asa, in treacat, sa nu creada vreunii ca am uitat ca ungurii au venit in Europa ca migratori, dupa care, tipic pentru propaganda hungarista, ii acuza pe romani ca sunt ultimii migratori). Altii spun ca pe la 1910 in oras erau 98% unguri (desi erau cateva mii de greco-catolici, care erau romani. abia in 1912 s-a infiintat episcopia greco-catolica de limba maghiara. sute de mii de alegatori etnici unguri din Romania nu s-au dus la referendum pentru ca asa le-au spus doua persoane importante din ungaria (orban si semjen). e clar ca astia asculta de ungaria si nu vor sa aiba nimic de-a face cu Romania. De aceea si cer autonomia zisa “secuiasca”, ca sa iasa cumva de sub autoritatea statul roman! Sa ghicesc care ar fi pasul urmator daca ar reusi chestia asta? Indraznesc sa o spun: alipirea la Ungaria. Zi ca nu-i asa, ca te cred daca te referi la timp, in sensul ca vor trece mai mult de 10 secunde pana ar face-o.
cei care stiu istoria altfel, de exemplu cei care comemoreaza revolutia ungara din 1848 in Romania, desi acea revolutie nu numai ca nu a acordat drepturi romanilor, ne recunoscandu-le existenta nationala, ba chiar a anexat Transilvania la Ungaria, impotriva vointei romanilor -care si atunci, in 1848, erau majoritatea populatiei acestei provincii- si a masacrat romani, a incendiat sate romanesti, a condamnat cam 5000 de oameni -romani, sasi etc. dar nu unguri- la moarte prin tribunalele de sange.”

aprob faptul ca romani si unguri traiesc in pace in Carei.
nu aprob ce face conducerea horthysta a udmr Carei, care prin actiunile sale antiromanesti, incita la vrajba interetnica. ar trebui sa-ti amintesti ca si romanii au drepturi in Romania, nu numai ungurii. iti reamintesc ca romanii nu sunt obligati, in Romania, sa suporte tupeul grofesc al udmr. asa poate vei intelege ca horthystii de la nagypuszta fac deservicii tuturor locuitorilor orasului, indiferent de etnie.
nu intelegi de ce vorbesc despre ce au facut horthystii fiindca esti injectata de hungarita si, in sinea ta, aprobi ce au facut si chiar iti doresti sa se intoarca acele vremuri. de aceea nu intelegi, fiindca altfel ti-ar fi foarte clar. daca vrei discutii, nu diagnostice medicale, raspunde la intrebare. daca nu, ramai asa moarta cum esti, ca moarta aia de ungaria mare din 1918 si ca preaiubitul tau amiral al Polii, pe care acum, ca moarta, ai ocazia sa-l frecventezi mereu.

de emil la 18 septembrie 2012 - 23:55

@ e o greseala in textul meu : „sectia maghiara” in loc de „sectia romana”. de, viteza !(sau boala?)

de kendra james ballbusting la 19 septembrie 2012 - 00:33

daca dezaprobi faptele/parerile/ideologia ungurilor extremisti este foarte bine, dar legea echidistantei spune ca daca ii condamni pe unii pentru ca fac rau tarii asteia, atunci trebuie sa ii condamni pe toti care fac rau tarii. or, tu condamni udmr-ul careian pentru extremism si antiromanism, in contextul in care romani get-be-get au furat averea tarii asteia si au teleportat-o in conturi straine, lasand tara in c*r*l gol, ca sa ma exprim mai radical.
nu ma intereseaza parerea unora ca si karpathia aia, de care acum aud prima data, nu ma intereseaza faptul ca acel kovacs antal puha vrea cica „autonomie a ardealului”, chiar daca parerea lui este mult influentata de faptul ca „aia de peste munti sunt hoti, etc, si nu sunt de treaba ca ardelenii”. astea nu sunt motive sa desparti o tara in 2. asa si ungaria se poate desparti dupa cum e locuita de unguri de treaba, unguri bronzati sau unguri cu un picior mai lung. considerentele istorice ar trebui sa nu mai constituie baza parerilor/actiunilor ungurilor, pentru simplu fapt ca si daca ar obtine autonomie, cei care i-ar conduce tot i-ar fura, la fel cum fura conducatorii udmr carei, la fel cum a furat base, la fel cum au furat constantinescu, iliescu, bombonel nastase. ceea ce au facut stramosii nostri, fie ca suntem romani sau unguri, nu trebuie sa conduca la separatii teritoriale, la schimbari de structuri geografice/politice, pentru ca nicaieri in lume nu vezi ca un tinut sa se separe doar pt ca e locuit si de o natie si de alta. bine, poate jugoslavia,cehoslovacia sau urss sunt exceptii, insa acele separatii nu au venit din considerente nobile, ci din interese.
pe scurt, nu stiu la ce intrebare sa iti raspund, nu sunt de acord cu antiromanismul, nu sunt boros erneu, cum ma crede lumea pe aici, ca ala nu scrie asa bine romaneste, sunt convins, si cred ca si voi sunteti convinsi 🙂

parerea mea e ca daca tu emile te plangi de cei care fac rau tarii asteia, si aici enumeram: udmr, jenoke, base, boc, mereu, etc, pai hai si fii echidistant si plange-te si de ai tai, de nastase,iliescu,ponta,antonescu, de constantinescu si restul hotilor. toti in egala masura sunt vinovati de mocirla in care se zbate tara asta, si doar oamenii muncitori sunt cei care o mai mentin la suprafata cat de cat, ca astia fura si hainele de pe noi.
si fii serios, pai daca asa e regula la primarie ca trebuie sa stii ungureste, si aia nu ii suporta (in mod nejustificat) pe cei care nu stiu limba aia, pai la ce sa mai vrei sa lucrezi acolo? sa se prefaca jenoke ca nu ii pasa ca nu stii ungureste si apoi sa isi bata joc de tine? sau sa punem problema asa, daca ar fi un roman, nu ar avea aceeasi ura asupra ungurilor din carei care nu o rup prea bine romaneste si ar dori sa lucreze sa zicem la o primarie condusa de romani? eu zic ca ambele natiuni sunt la fel de intolerante in acest aspect, ca doar nu crezi ca oameni cu gandirea ta i-ar tolera pe unguri mai bine? jenoke crede ca asa e bine, sa moara in chinuri, ce sa faci? daca alegerile se fac pe baza de vot al unor analfabeti si ale unor platiti/prostiti, si nu pe baza de test de competenta, cum am mai scris pe aici, ce sa faci? asa e democratic, asa mi-a spus horica, sa imi vad de treaba ca bat campii, cand ziceam ca alegerile democratice nu au nici o treaba cu realitatea in care traim. mie sa nu imi zica mari neni sau gyuri bacsi care habar n-au de nimic, nici sa scrie o propozitie gen „ana are mere” cine sa iasa primar/consilier! crezi ca daca s-ar face teste de competenta, cum am mai scris eu pe aici (fiind luat in deradere de horica), jenoke si gasca ar mai iesi primar? si totusi, ne plangem, ne vaitam, dar cine trebuie sa verifice daca primarul nu face abuz in acest aspect? adica in cel de a conditiona angajarea la primarie prin cunoasterea limbii maghiare? sa nu ne vaitam, ci sa il acuzam pe cel care ar trebui sa il traga pe jenoke de urechi pentru treaba asta. cine e acea persoana?

de Horia Mărieș la 19 septembrie 2012 - 05:49

kendra james ballbusting la 19 September 2012 – 00:33

Imi amintesc că v-am luat în derâdere atunci când ați pomenit de testele de competență la care ar trebui să fie supuși politicienii (și nu numai), dar atunci scriați sub un alt alias. Nu vedeți că acum, până și directorii de școli se numesc pe criterii politice (adică pe pile – în fond și la urma urmei, nici urmă de concurs de competențe la numirea lor), ce să mai vorbim atunci de politicieni.

Politicienii și competența!?! Adică punctul de întâlnire a două drepte paralele. La infinit. Mă refer (inclusiv, sau mai ales), la stăpînii actuali ai Primăriei din Carei.

de Horia Mărieș la 19 septembrie 2012 - 05:59

@kendra james ballbusting la 19 September 2012 – 00:33

Am uitat să vă răspund la întrebarea: „Să nu ne văitam, ci să îl acuzăm pe cel care ar trebui să îl tragă pe jenőke de urechi pentru treaba asta. Cine e acea persoană?”

Răspuns: PREFECTUL județului Satu Mare.

de Nic la 19 septembrie 2012 - 07:35

cu ungurii bagati in politica nu iesiti la capat niciodata ca pentru ei cu cat le dai mai mult cu atat au pretentia la si mai mult.acum au si invatamant separat cum au tot strigat si isi baga profesori la predat si la sectia romana si li se pare normal.noi trebuie sa respectam legea si sa platim la timp impozitele dar presedintele lor poate sa plateasca in ani de zile la fiecare salar ce datoriile catre stat asa ca ce dreptate este aceasta?ei doar stiu sa ia de la altii.

de emil la 19 septembrie 2012 - 09:13

@moarta kendra
intrebarea e scrisa la inceputul postarii si suna clar:

“ce anume din postarea de la 14:23 nu este adevarat?”

nu amesteca planurile: eu vorbesc despre cum se comporta udmr careian cu romanii din Carei, nu amesteca furturile la nivel national, ca, de exemplu, nu udmr judetean insista pe grupe de gradinita in limba maghiara in Carei, nu udmr la nivel national a pus conditia cunoasterii limbii maghiare in primaria Carei cu ceea ce face udmr Carei.
crezi ca daca tu n-ai auzit de karpathia, gata, a disparut iredentismul din cantecele lor? au auzit altii, cu miile, la spectacolele lor. adica, sa zicem, tu n-ai auzit de horthy, gata, horthysmul a disparut? si, daca nu te intereseaza pe tine (sa admitem, desi mi-e clar ca nu e asa!) de ce trebuie eu sa ma opresc din scris, cand ii intereseaza pe altii? gaseste trucuri mai inteligente pentru a eluda raspunsul. ca astea nu sunt motive sa desparti o tara in doua, nu-mi reprosa mie, ci autonomistilor secui= celor care cer autonomia tinutului secuiesc. spune-le lor ca nu trebuie sa conduca spre separatii teritoriale, ca nu eu cer asta, ci respectivii. spune-le si sa vedem daca inceteaza la comanda ta! iar daca nu, accepta ca sunt si extremisti iredentisti unguri, cu care, poate nu te identifici, dar asta nu inseamna ca ei nu exista. fata de horthysm nu poate exista echidistanta si am spus clar ca nu poate exista echidistanta fata de criminalii astia care mai traiesc printre noi. asta e echidistanta fata de victima si calau.
la partea cu limba in primarie recunosc ca nu am inteles incalceala in cine cu cine nu se suporta, de parca ai fi in delir. e simplu: desi limba oficiala in Romania este cea romana, primaria Carei a pus conditie de angajare pentru un post scos la concurs, cunoasterea limbii maghiare. tu fiind in lumea de dincolo, nu intelegi ca nu poate exista o asemenea regula intr-o primarie din Romania, unde limba oficiala este ce a romana? cum adica e regula sa stii ungureste? „regula” aia e valabila de la Vallaj spre vest, nu in Romania. la partea asta esti la fel ca udmr Carei si aici ai oferit un exemplu de atitudine antiromaneasca pe care o manifesti chiar tu! cu „regula” asta inseamna ca nu se poate angaja un etnic roman in primarie, ci ca trebuie sa fie neaparat etnici unguri. deja este discriminare pe criterii etnice! asta da egalitate, fratie, intelegere interetnica model! adica romanii sa suporte orice batjocura din partea ungurilor si sa spuna si ca le place! afla ca nu place chestia asta! pe aia o aplicati in ungaria si vad ca si in Romania, ca pe vremea amiralului Polii. dupa ce ai spus asta cu regula e clar: nu poti fi zdravana la cap sau esti legelista si incerci diversiuni!
si mai faci pe inocenta, ca nu intelegi, ca nu stii, ca n-ai auzit, ca echidistanta! esti horthysta pana la ultimul fir de par. stai cu amiralul Polii si vinde-i lui gogosi despre intelegere interetnica dupa model horthyst.

de emil la 19 septembrie 2012 - 09:21

moarto, e bine ca recunosti ca ai scris sub alt nick (masculin)despre teste de competente (ultima data chiar inainte de alegeri, dar ai si tentative mai vechi de schimbare a sistemului de vot)
aici nu e spatiu complementar romano-ungar, ci e Romania. si este vorba despre intoleranta ungureasca in Romania. e clar ca te prefaci ca nu intelegi, amesteci state multinationale ca urss, yugoslavia, cehoslovacia, cu state nationale ca Ungaria si Romania, numai ca sa justifici ce? maghiarizarea administratiei in Carei. incearca la altii. eventual schimba iar nick-ul.

de ROMAN la 19 septembrie 2012 - 11:35

„Mare mester a trebuit sa fie Cel care a facut lumea „(Isac Newton)
Ceea ce a fost,stim…ce este,vedem…ce va fi ??????
In orice caz,azi ,mai mult ca oricand,merita sa ne aplecam urechea la invatatura crestina,singura- poate- in stare sa anihileze valurile succesive de neliniste si ura ce bantuie lumea..

de emil la 19 septembrie 2012 - 11:54

@roman 11:35
de fapt ceea ce a fost nu prea stim, sau unii „stim” altfel, de parca, de exemplu, daca ei „stim” ca nu au fost migratori, gata, se si anuleaza migratia lor si devin altii migratori.

de itzik la 19 septembrie 2012 - 12:53

„merita sa ne aplecam urechea la invatatura crestina,singura- poate- in stare sa anihileze valurile succesive de neliniste si ura ce bantuie lumea..” da la carei de ce numai la unii crestini se apleaca urechea primariei in timp ce la altii se arunca faramiturile de la… marea masa a imbuibatilordatornici ? bine sunt bantuiti de valurile de ura si nu mai pot sa anihileze fenomenu….Salaam Maleku !

de emil la 19 septembrie 2012 - 14:56

una peste alta, de fapt cine e bolnav?

de emil la 19 septembrie 2012 - 15:36

exista legea contenciosului administrativ, in care se prevede ca prefectul poate suspenda hotararile ilegale ale unor consilii locale, pana cand se judeca in contencios si justitia ia o hotarare clara. ce nu inteleg eu este de ce : 1)ori nu il sesiseaza nimeni pe prefect, 2)il sesiseaza, dar el nu actioneaza?
ti-am spus si eu sa lasi reforma electorala pentru alte timpuri, pentru ca nimeni nu se apuca acum sa reformeze democratia. mai ales cand nu ai spus in ce limba sa fie redactate testele de competenta. poate tu zici ca trebuie in ungureste, iar eu nu sunt de acord cu asta.
despre ce ura impotriva ungurilor este vorba? crezi ca daca ungurii din primarie ii urasc pe romani, e musai ca si romanii sa-i urasca pe unguri? asta cred numai horthystii. De ce nimeni nu l-a urat pe fie iertatul Poosz, care a fost un primar corect si nu a facut discriminari etnice? Sau, chiar daca ar fi facut nu a fost nimic atat de vizibil incat sa se revolte cineva, asa cum se intampla acum. Deci am ramas cu impresia ca acel primar, desi ungur, a fost corect. S-a legat cineva de el si de amintirea lui? Nu am auzit decat cuvinte de lauda la adresa lui.
oamenii cu gandirea mea ii tolereaza foarte bine pe ungurii de treaba si nu tolereaza horthystii. numai in capul tau si al legelistilor ungurii si horthystii sunt acelasi lucru. nu sunt si am repetat-o de atatea ori ca ar intelege si cine nu stie romaneste, numai pusztacii vostri se tot prefac ca nu inteleg si nu accepta ca sunt diferente. de aceea sar ca arsi ca eu scriu impotriva ungurilor si caracterizeaza articolele si comentariile antihorthyste drept antiunguresti. se tot invart unii in jurul cozii, ca ei nu, ca ei echidistanta, democratie etc si cand colo, ia uite leopardul horthyst ca maghiara e „regula”, ca gandirea mea antihorthysta e antiungureasca. la tine nu e nici o problema ca gandesti exclusivist, cu primaria condusa de romani sau de unguri. eu nu am spus si nici nu spun ca in primarie trebuie sa fie numai unii, indiferent care, lucru pe care tu il afirmi indirect. dimpotriva, orasul fiind mixt, in primarie ar trebui sa lucreze si unguri si romani si orice alte etnii, pe baza de competente, nu pe apartenenta etnica, asa cum se practica in Carei. in plus, mai spun ca toti minoritarii din Romania ar trebui sa cunoasca limba romana in asa fel incat orice test de competenta desfasurat in limba oficiala sa nu dezavantajeze alte etnii pe motiv de necunoasterea limbii oficiale. de fapt udmr Carei actioneaza pentru recunoasterea dreptului cetatenilor romani de a nu cunoaste limba oficiala, adica limba romana. or asta nu este de acceptat in nici un stat. nu ii impiedica nimeni pe minoritarii unguri sa invete in ungureste, dar nu ii scuteste nimeni de a sti romaneste. in Carei insa, conducerea udmr se opune invatarii limbii romane si se straduieste sa maghiarizeze tot ce poate in administratie. reamintesc ca nu suntem nici in austro-ungaria, nici in ungaria amiralului Polii (vocala „o” se pronunta „u”, asa e in Croatia) ci in Romania. deci nu veni cu justificari, ca saracii n-au invatat, ca n-au putut, ca n-au avut cu cine vorbi, ca aici nu e „traditie” cu limba romana si alte pretexte pentru acoperit sovinismul unguresc din Carei. sunt continuu in Romannia din 1947, deci de 65 de ani. e clar ca unii nu vor sa invete romaneste. nu veni cu „argumente” de genul dar romanii de ce nu stiu ungureste. mai intai pentru ca sunt mai multi romani in Carei care stiu ungureste, decat unguri care stiu romaneste. pe urma, dar cel mai important, limba romana este limba oficiala, nu maghiara. maghiara e oficial in Ungaria. acolo nu se pune problema ca ungurii sa stie romaneste, ci toti locuitorii sa stie ungureste. deci, sa ne lamurim unde ne aflam, unde ne trezim, unde ne credem incat sa avem pretentia ca majoritatea romaneasca a Romaniei si Transilvaniei sa invete limba minoritatii ungare? In Romania etnicul roman este egal cu etnicul ungur (in principiu, pentru ca in Carei si imprejurimi, Harghita, Covasna e altfel) dar limba romana este cea oficiala si nu este egala cu limba maghiara. oare cand o sa le intre asta in cap horthystilor legelisti? eu cred ca, vorba iredentistilor hungaristi – horthysti, „nem, nem, soha”! Si se mai mira unii ca in Romania li se cere etnicilor unguri sa cunoasca si sa foloseasca limba romana, cand nici pusztacii legelisti, scoliti la ziaristica nu stiu limba romana.

Lasati un comentariu