Clasa 0 la început de drum

• publicat la: 27 septembrie 2012
Clasa 0 la început de drum

Noul an şcolar a venit  cu mai multe schimbări, dintre care cea mai importantă este introducerea „clasei zero”, şi ar putea aduce ca opţiune pentru elevii din clasa a XII-a bacalaureatul profesional.

Dacă in alte localităţi există situaţii in care părinţii vor să işi retragă copii de la nou infiinţatele clase pregătitoare,denumite clasa 0,in municipiul Carei  nu s-a semnalat până in prezent  o atare situaţie la niciuna din cele trei şcoli generale.

După emoţiile inerente oricărui inceput de drum,micii şcolari au ajuns să fie incântaţi de noul lor statut şi merg cu plăcere la cursurile adaptate vârstei şi nevoilor lor.

Clasele pregătitoare isi desfăşoară activitatea conform programului stabilit ,beneficiind de săli luminoase şi cu spaţiu generos.Invăţătoarele au pregătit tot felul de surprize pentru copii,in speranţa că vor atenua  din şocul trecerii bruşte de la grădiniţă la şcoală.

La Școala Gimnazială Nr 1 funcţionează câte o singură clasă pregătitoare pentru fiecare limbă de predare: română,germană, maghiară. Micuții învață la parterul noii clădiri din curtea scolii. Învățătoarea Maria Mureșan  ne-a explicat că „cei 13 copii pe care îi are în grijă încă au comportament de grădiniță, dar că sunt foarte ordonați și disciplinați, ca la școală. Trebuie să ținem cont de puterea lor de concentrare atunci când gândim programul unei ore. Avem activități didactice 30 de minute, iar in restul timpului cântăm, ne jucăm. Urmărim în special dezvoltarea personală, comunicarea, jocurile de rol. Sunt norocoasă că am așa copii cuminți cu care mă înțeleg foarte bine, ne desurcăm în ceea ce facem. Părinții sunt și ei foarte înțelegători, se implică în buna desfășurare a activitatilor. Cu sprijinul lor sperăm să cumpărăm o mochetă frumoasă pe care copii să se poată juca”.


Alături de Mureșan Maria, învățătoare la clasa pregătitoare de la secția română, în această școală mai funcționează clasa pregătitoare cu predare în limba maghiară, a cărei învățătoare este  Balogh Boglarka, și o clasă pregătitoare cu limba de predare germană, învățătoare Buzik Hajnalka. Clasele pregătitoare de la această școală se confruntă cu problema lipsei materialului didactic pe care nu l-au primit de la ISJ. Cărțile și jucăriile ce ocupă ludoteca și biblioteca sunt aduse de acasă de către învățătoare.

Aceeași problemă o întâmpină și copii de la Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu”. Aceștia și-au adus de acasă jucăriile pentru ca orele să nu fie monotone.

Invățătoarea Andrea Lupșa are o clasă în care învață 17 preșcolari cu vârsta de 6 ani. „Sunt copii care cunosc deja literele și știu să numere”, după cum aceasta ne-a declarat. “Părinții sunt foarte implicați în ceea ce privește educația copiilor lor. În fiecare zi se interesează de evoluția micuților. În opinia mea ideea înființării clasei pregătitoare este o idee bună deoarece îi pregătește pe copii pentru clasa I și atenuează șocul trecerii de la grădiniță la școală”, a adăugat Andrea Lupșa. La clasa pregătitoare cu predare in limba maghiară,invăţătoare este Claudia Ferenczi.

La Scoala Gimnazială Nr. 3 nu sunt diferențe față de celelalte școli.Totul e în aceiași notă, copii sunt atrași și curioși de activitățile didactice puse în practică de învațătoarele Lesan Ligia și Terțan Rodica, la secția română, iar la secția maghiară predă învățătoarea Kocsmaros Gabriella. “ Copiii sunt receptivi, foarte cuminți, ne descurcăm destul de bine și sunt dornici de a-și epuiza energiile.Cu părinții suntem într-o permanentă colaborare, se implică și ne ajută pentru bunul mers al orelor”, a declarat pentru Buletin de Carei inv. Ligia Leșan.

Orele de curs de la această şcoală se desfăşoară in clădirea din spatele Liceului Teoretic,fostul internat-cantină.Sălile ,foste dormitoare in urmă cu mulţi ani,sunt mai reduse ca suprafaţă dar sunt proaspăt renovate şi oferă o soluţie de moment pentru micii şcolari.

Semestrul întâi a început în 17 septembrie şi se va incheia  în 21 decembrie. După şapte săptămâni de curs, micii elevi vor avea o scurtă vacanţă de o săptămână, din 5 până în 11 noiembrie. Vacanţa de iarnă va începe sâmbătă, 22 decembrie 2012, şi se va încheia duminică, 13 ianuarie 2013.

Lasati un comentariu