De-acum,imagini de arhivă.Copacii din cartiere nu scapă de topor

• publicat la: 4 septembrie 2012
De-acum,imagini de arhivă.Copacii din cartiere nu scapă de topor

Câştigătoarea licitaţiei pentru lucrările in valoare  de 3.065.140 lei reprezentând  „Modernizarea spaţiilor publice urbane din cartierele Mihai Viteazu I şi Mihai Viteazu II” ,avându-l  ca manager de proiect pe Mak Ioan, este SC Tehnic Asist SRL Botoşani.

Incepând din cursul lunii august,aceasta a demarat lucrările  ce au presupus asfaltarea carosabilului din cele două cartiere Mihai Viteazu din municipiul Carei.

Pe lângă valoarea lucrărilor ,in şedinţa Consiliului Local din 3 august,a mai fost aprobată achiziţionarea de  pavaje şi borduri pentru cartiere, in valoare de  448.115 lei +TVA, ca şi cheltuială neeligibilă deşi în proiectul iniţial era inclusă o anumită sumă  pentru asfaltarea acestor căi de acces.

Nu vom intra in amănunte legate de  calitatea lucrărilor de asfaltare,fiecare dintre locatarii celor două cartiere  au asistat zi de zi la efectuarea aceste lucrări care sunt aproape de final şi deci au avut posibilitatea să tragă concluziile.

Ce a atras insă nemulţumirea unor locuitori ai cartierelor amintite,locuitori  care ne-au sesizat,a fost inceperea reamenajării peisagistice a spaţiilor verzi din jurul blocurilor.

Ieri,pe strada Bartok Bella,angajaţi ai primăriei Carei mânuiau cu dibăcie drujbele turate la maxim ,culcând la pământ arborii ornamentali sau copacii din jurul blocurilor de locuit.

Au căzut seceraţi copaci umbroși, dar și pomi fructiferi plantați de locatari in urmă cu mulţi ani.

Una dintre locatarele  care s-a împotrivit tăierilor brutale de pomi a declarat pentru Buletin de Carei:

„Acești pomi, pruni, piersici și mărul gutui, i-am plantat acum 27 de ani când m-am mutat în acest bloc. Acum ei vin să-i taie. Poamele lor erau culese de copiii pofticioși din bloc. Acum când toată lumea plantează spațiu verde, tendința de a proteja natura este legiferată de mult în Europa din care teoretic facem parte, noi careienii distrugem ceea ce este plantat deja. Am cerut muncitorilor să oprească tăierile și să vină domnul primar să stea de vorbă cu noi. Aceștia au chemat Poliția locală, iar domnul primar nici vorbă să apară. În campania electorală a venit și ne-a promis marea cu sarea, acum nici nu vrea să stea de vorbă cu noi. După ce am încercat să oprim tăierile de copaci, au apărut pe ușile de la intrarea în blocuri niște afișe  în care suntem anunțați că se va amenaja spațiul verde dintre blocuri. De ce nu am fost anunțați înainte de această operațiune și de ce nu am fost consultați în această problemă? Cu ce sunt mai urâți copacii decât acele garaje dizgrațioase de pe spațiul verde? Sau acestea aparțin cuiva care nu trebuie deranjat? Ceea ce m-a deranjat și mai tare a fost că mi-au distrus trotuarul pe care l-am făcut pe banii mei ca să nu calc în noroi când ies în fața blocului.”

Revolta doamnei era evidentă, iar fiecare propoziție se termina cu „Eu nu mă las. Sunt și banii mei cei pe care se reamenajează spațiile verzi. Este dreptul meu să fiu ascultată, să am opinie.

Mâine, după cum spunea alt locatar din zonă, tăierile vor continua. Au fost marcați copacii de pe o parte a unei alei. „Fotografiați-i! Măcar așa să rămână pentru cei care vor veni după noi. Să vadă în poze că noi am plantat, iar ei taie”, a spus acesta pentru reporterul Buletin  de Carei.


Nimeni nu contestă faptul că  e necesară o reamenajare a spaţiilor verzi in mai multe zone ale oraşului dar zonele sunt locuite de oameni,oameni care ar dori să isi exprime punctul de vedere sau opinia faţă de spaţiul inconjurător lor.

Din păcate,este de notorietate  lipsa de dialog a administraţiei publice locale cu cetăţenii oraşului,dialog care ar trebui purtat in permanenţă.De fapt,locuitorii orasului plătesc taxe şi impozite pe clădiri şi terenuri şi ar fi normal ca şi ei să aiba posibilitatea să işi facă cunoscut punctul lor de vedere legat de aceste modificări peisagistice.

După cum bine au semnalat locuitorii din cartier,afişele din partea primăriei au fost postate pe uşile blocurilor  abia după apariţia drujbaşilor si solicitarea prezenţei celor de la Politia Locală.

O altă lacună a administraţiei locale care a atras nemulţumirea  proprietarilor de apartamente din zona respectivă.

Potrivit unui alt locuitor,angajaţii Poliţiei Locale  au  încercat să tempereze nemulţumirile locatarilor invocând faptul că arborii sunt plantaţi pe domeniul public şi deci nu au  dreptul de decizie în această situaţie.

Acum spun că este domeniu public dar când se strică conductele de apă şi trebuie să plătim reparaţiile din faţa blocului şi până la conducta principală atunci nu e domeniu public ? Atunci de ce nu plăteşte primăria? „afirmă un alt locatar de pe str.Bartok Bella.

În cursul zilelor următoare,mai mulţi copaci de pe aleile din cartiere au fost marcaţi,semn că vor fi şi ei tăiaţi .

redacţia

comentarii

de jiji la 14 septembrie 2012 - 10:05

ce de texte la iudemereii decarei …cautatori de ratati….cica pentru ei ratatii sunt aia care isi platesc impozitele nu iau spaga si nu fac evaziune….la asa tulipansefprimar asa sustinatori…

de VASILE la 14 septembrie 2012 - 16:13

Judecatoria sectorului 3 a admis vineri cererea senatorului PNL Varujan Vosganian de executare silita a trustului Intact, aflat in proprietatea familiei lui Dan Voiculescu. Hotararea instantei este executorie, anunta Realitatea TV.

Varujan Vosganian i-a dat in judecata, pentru calomnie, pe Marius Tuca, Liviu Turcu si editura Intact, dupa ce Jurnalul National a publicat un articol, in urma cu sase ani, in care se afirma ca acesta ar fi colaborat cu securitatea. In urma acestui articol, Vosganian a renuntat la nominalizarea pentru o functie de comisar european. Potrivit unei decizii a CNSAS publicata ulterior, Vosganian nu a colaborat cu politia politica a comunistilor.

Senatorul PNL a cerut magistratilor sa admita executarea silita pentru toate conturile bancare, bunuri mobiliare sau imobiliare ale trustului de presa, pentru suma de 40 de mii de euro.

De asemenea, se cere si poprire pe conturile personale si salariile directorului Jurnalul National, Marius Tuca, si a veniturilor colaboratorul trustului, Liviu Turcu.

de emil la 14 septembrie 2012 - 16:51

@Vasile

Mi se pare corect. Bine le-a facut! Sa plateasca aceia care calomniaza!

de tablagiuu la 18 septembrie 2012 - 12:14

ce e cu jocul asta de pingpong cu castigatorii de licitatii la lucrarile de la primaria carei?
pai nu ati scris peaici ca Dominium a castigat la curtea de apel oradea licitatia pentru amenajare strada 1 decembrie si acum pe tabla este scris ca Tarr???
voi jucati albaneagra????

de eco la 20 septembrie 2012 - 10:13

ce cauta evazionistu ciumacopacilor din carei la parculetul din statia de taxi alaltaieri???
iar a ramas fara material la fabrica si a pus ochii pe copacii bine facuti din centru!!!!!!
ciumacopacilor din carei venit din varf de munte sa taie copacii careienilor sa mearga de unde a venit!!!!jos labele de pe copacii din carei!!!!

de naspa la 20 septembrie 2012 - 19:04

de ce nu se planteaza un arbore mic langa cel pe care se doreste taiat si asa se mai poate folosi o perioada umbra copacului pe timp de vara?
poate ca cei care iau hotarari sunt obisnuiti sa circule mai mult cu masina dar mai exista si multimea de rand care mai umbla si pe jos sau stau pe o banca la o mica discutie.
am vazdar cu coroana mare ut ca pana si copacii mici de langa bancile din statiile de bus au fost scosi.
la primarie s-a declansat jihadul impotriva copacilor din oras?
unde este agentia de protectie a mediului?
pe cine protejeaza agentia?

de emil la 20 septembrie 2012 - 19:28

@ naspa
ghici ghicitoarea mea!

de bombonyel la 21 septembrie 2012 - 02:51

doar niste cornulet adanc infipt in cvrvl uselistilor si frecat pana scoate nitel laptye mai poate salva orasul de furia lui jeno. szarnyas, pazea ca jeno putin supi la tine

de superfain la 21 septembrie 2012 - 07:38

inca o dovada de cine sunt sustinatorii celor doi primari….acestea sunt argumentele pe care sunt in stare sa le aduca mereu pentru a isi demonstra asa zisa superioritate…cum e turcu si pistolu….de fapt de la un evazionist si un analfabet nu poti sa ai mai mari asteptari.
acestia sunt cei care conduc turma majoritara ce conduce orasul,acesta e nivelul lor de exprimare.

de nelu la 21 septembrie 2012 - 09:34

bag sama ca astia doi primari fac concurs ca cine distruge mai mult in oras.
unu are boala pe copaci si taie tot cei verde da nu scapa nici trandafirii iara celelat pune pe butuci victoria carei.
cand noi am avut trandafiri pusi in oras primaru nici nu stia unde ii careiu pa harta…in parc era ase umbra ca nu era urma de tantari si vedrti acu cum arata..cum nu leo mai mers afacerile cum so bagat la primarie si vedem ce stiu face cu banii nostri…da de casele de vacanta a lor nu zice nime nimic?

de emil la 21 septembrie 2012 - 12:51

@bomb(ret)ardat 02:51

cornuletul ala adanc infipt unde ai zis, acum e doar gustarea zilnica pentru toti pusztacii. cand o sa trebuiasca platite datoriile facute de jeno, o sa mancati aia in loc de toate mesele zilei. tu oricum esti conectat permanent la ochiul maro al lui jeno, deci criza materiilor respective nu te va afecta.
pe de alta parte, la cat mancati voi, scatofagii legelisti, nu ajunge nici productia anuala a Chinei si Indiei impreuna, abia totalitatea resurselor planetare tinde asimptotic sa va satisfaca nevoile.

de pitzi la 21 septembrie 2012 - 16:30

bombonelu e preferatu consilierilorpostaci da nimeni nu zice nimic de primarii necareieni care sug orasu de toti banutiiiii…bauturasifemei trebuia pus la ei sloganudecamapania…..repara o cladire cu douamilioane d euro si dominium falimentar…haveri,ce mai…

de emil la 21 septembrie 2012 - 19:44

la ce productie si eficienta aveau la inceputurile agriculturii, de-abia le ajungea pentru nevoile lor, nu plantau pentru generatiile viitoare.

copacii din parc nu dateaza de la inceputurile agriculturii.

cei care au taiat copacii sunt si mai altruisti decat cei care i-au plantat. ei s-au gandit cum sa-si arate respectul si compasiunea fata de stramosii care nu au apucat sa se bucure de umbra respectiva. ca urmare, i-au taiat ca sa nu se mai bucure nesimtitorii si nerecunoscatorii din zilele noastre si de mai apoi, de nici un fel umbra. asa, vor intelege cat de grea a fost viata stramosilor pana cand au plantat copacii si li se va trezi respectul fata de istoria locala si vor multumi din inima partidului lalelist -ecologist, centrul vital al urbei noastre legeliste. cu alti bani, ai nostri, nu ai stramosilor, vor planta alti arbori, de umbra carora se vor bucura -eventual- alti nerecunoscatori, peste 10-20 de ani. bineinteles, daca nu o sa-i taie cineva peste 5 ani, ca sa puna alti puieti. evident, cu alti bani.

de pensionar la 22 septembrie 2012 - 12:36

Am fost de fata cand in oras au fost plantati acei trandafiri minunati din jur la monument si cand am pus tuia in centru.
Nu stiu de ce au deranjat atat de mult pe cei de la primarie asemenea flori minunate care au dat numele la Carei de orasul florilor.In parc era racoare si verdeata peste tot si acum vad ca si garduletul viu din jur la castel a fost scos.Aproape de intrarea la muzeu era un chiosc de inghetata cu un copac rotat langa el,noi spuneam kigyofa,pana si pe acela au taiat oameni fara suflet pentru natura.
Puteam sa mergem la cinematograf in parc si iarna era si oraselul copiilor in parc.
Imi pare rau ca tinerii nu mai pot sa vada cum a fost atunci si daca sunt poze ar trebui sa aratati la cei care acum se ocupa de parc sa vada ca e pacat sa distruga ce au lasat altii.

de TURIST -din GERMANIA la 22 septembrie 2012 - 19:06

Cum sa nu fie chiosc de inghetata? este la intrarea in parc dinspre Monument.
O mizerie crasa,plin de hartii pe jos, seminte sticle de suc …ca la usa cortului .Ba mai mult tot acolo cica e parcare pentru microbusele care duc elevi, cei care se ocupa cu spatiul domeniului public, au dat verbal autorizatii de stationare a autobuselor pentru elevi.E balamuc ce fac copii aia acolo in plin centru orasului ,o mizerie in aceea parcare si in fata
acelui chiosc de inghetata… Degeaba vin turistii sa viziteze Castelul,au cartea de vizita chiar de la intrare pe poarta dinspre Monument: mizerie pe jos, santuri sapate si neastupate pe care au crescut buruienile de 2 metri.
Dar cei responsabili nu vad / sau nu circula in zona aia ? dar sa stiti ca vad turistii si se minuneaza sa stai cu santuri neastupate intr-un parc si sa te primeasca chiar la intrare cu mizeria pe jos e rusinos.

de Mărieș Horia la 22 septembrie 2012 - 23:21

@TURIST -din GERMANIA la 22 September 2012 – 19:06

Ca să vezi ce înseamnă să vezi lucrurile cu alți ochi, cu ochii unui turist din Germania!

La ultima mea trecere prin oraș, nu aveam statutul unui „turist din Germania”, dar impresiile mele vizuale au fost identice cu ale Dvs.

de Horia Mărieș la 21 noiembrie 2016 - 13:36

Veste bună! Gata cu gâlceava pe subiectul pomilor tăiați aiurea de primaș!
La anul, in sezonul sportiv 2017, UAT Primăria Carei va cumpăra din banii colectați pe impozite și plătiți cu regularitate de cinstitul contribuabil Kovács Jenö, acest utilaj ultraperformant:

https://www.facebook.com/NTDTelevision/videos/1285103564865084/

Nu se vor mai tăia copacii, acolo unde umbra lor il încurcă rău pe primaș, ci se vor scoate frumușel și ușurel din pământ și se vor replanta!

Singura intrebare care se mai pune, dar la care eu unul n-am răspuns, este: Ce va mai măcina gaterul ăla de prin Urziceni precum și fabrica aia familială de produs picioare de scaune? Habar n-am.

Lasati un comentariu