Interviu cu medicul şcolar Olimpia Pava

• publicat la: 21 septembrie 2012
Interviu cu medicul şcolar Olimpia Pava

Școala a început de puțină vreme, și cum randamentul școlar al elevilor depinde în mare parte și de starea de sănătate a acestora am solicitat opinia avizată a dr. Olimpia Pava, medic școlar la cabinetul din incinta Școlii Gimnaziale nr. 3.

Medicul Olimpia Pava este voluntar la Crucea Roşie filiala Carei, pe care o şi coordonează în calitate de preşedinte, iar în calitate de lector al acestei organizaţii a susţinut mai multe cursuri de Crucea Roşie la Aeroportul Satu Mare, Kaufland, Samus Satu Mare sau  Poliţia Comunitară. De asemenea, în ultimii ani s-a aflat în juriul concursului Sanitarii Pricepuţi, faza zonală.

Reporter: Din experiența dumneavoastră ce ne puteți spune referitor la educaţia sanitară a elevilor ?

dr.Olimpia Pava: Vreau să subliniez în primul rând importanța colaborării între părinte și medicul școlar. Starea de sănătate a elevului la început de an școlar este foarte importantă. De aceea părinţii sunt rugaţi să aducă rezultatele exudatului faringian şi  a examenului coproparazitologic. De asemenea, la şcoli trebuie avizul epidemiologic care se obţine de la medicul de familie şi adeverinţa medicală dacă sunt apţi sau nu pentru sport. În ceea ce priveşte elevii care sunt în evidenţa medicului de familie cu boli cronice, aceştia aduc adeverinţă de la medicul de specialitate dacă sunt scutiţi de sport. Recomandarea mea este ca aceste scutiri de la sport să fie scoase numai la nevoie întrucât sportul e foarte important în dezvoltarea copiilor.

R:  Ştim că boboceii din clasa întâi si cei din clasa pregătitoare mai trebuie să aducă şi o adeverinţă cu vaccinurile pe care le-au făcut. Care este scopul acestei adeverinţe?

O.P. Imunizările sunt foarte importante, de aceea acestea se fac încă din perioada de sugari şi preşcolari. Aceste imunizări continuă şi pe parcusul anilor de şcoală şi este important să ştim ce vaccinuri au făcut pentru a continua programul stabilit la fiecare grupă de vârstă.

Fără aceste vaccinuri am putea fi puşi în situaţia de a ne confrunta cu epidemii de boli molipsitoare grave.   Rog  părinţii şi pe această cale să informeze cabinetul medical dacă apare în cursul anului şcolar orice problemă specială ( TBC,  infecţii streptococice, hepatită etc.) pentru a putea lua măsurile de prevenire a unei epidemii în şcoală.

R : Ce sfaturi mai puteţi da părinţilor în ceea ce priveşte educaţia sănătoasă a copiilor lor?

O.P. :  Alimentaţia copiilor (începând cu micul dejun şi continuând cu pacheţelul pentru şcoală) este foarte importantă. Alimentaţia trebuie să fie conform vârstei, să cuprindă cât mai multe vitamine, hidratarea trebuie făcută cu lichide naturale ( ceai, apă plată, suc din fructe naturale). Igiena  individuală (corporală şi a îmbrăcămintei) este la rândul său foarte importantă.

Spălatul pe mâini, pe dinţi, duşul zilnic şi tăiatul unghiilor sunt obligatorii pentru dezvoltarea sănătoasă şi armonioasă a copilului şcolar. Subliniez, de asemenea,  importanţa regimului de odihnă, respectarea somnului de noapte (8-9 ore) şi condiţionarea jocului pe calculator în favoarea jocurilor în aer liber. Un alt aspect important este adaptarea îmbrăcămintei elevilor în funcţie de anotimp şi vârstă pentru activitatea şcolară.

E drept că senatorii din Comisia de învăţământ au dat,in martie, raport negativ propunerii legislative privind introducerea ţinutei şcolare obligatorii în învăţământul general obligatoriu, liceal şi profesional de stat şi particular dar se impun totuşi nişte reguli privind  o ţinută adecvată,decentă.

Florin Naghiu

comentarii

de parinte la 22 septembrie 2012 - 12:42

Multumesc doamnei doctor pt. sfaturi si B.C. pentru informatii !

Lasati un comentariu