Jocurile Paralimpice de la Londra s-au dovedit un succes

• publicat la: 9 septembrie 2012
Jocurile Paralimpice de la Londra s-au dovedit un succes

Jocurile Paralimpice de la Londra, desfăşurate în perioada 29 august – 9 septembrie 2012, s-au dovedit un adevărat succes, au anunţat organizatorii duminică, în ultima zi de întreceri.

Competiţia din capitala britanică s-a bucurat de o audienţă-record, fiind vândute în total 2,7 milioane de bilete. „Puteam vinde chiar mai multe tichete. A existat o cerere fără precedent”, a declarat preşedintele Comitetului de organizare, Sebastian Coe, în cursul unei conferinţe de presă. Acesta a adăugat că două treimi din populaţia britanică a urmărit Jocurile la televizor, întrecerile fiind transmite în peste 100 de ţări ale lumii.

Sebastian Coe consideră că principalul câştig al competiţiei este schimbarea percepţiei asupra sportului practicat de persoanele cu handicap. „Am creat noi vedete, oferind o trambulină handisportului. Este un lucru cu adevărat încurajator. Conform primelor anchete, peste 70 la sută dintre oameni văd acum Jocurile Paralimpice ca pe o competiţie sportivă de nivel înalt”, a adăugat fostul atlet britanic.

Pe plan sportiv, întrecerile de la Londra au fost dominate cu autoritate de China, care a cucerit în total 231 de medalii, între care 95 de aur. Sportivii chinezi au obţinut un număr dublu de medalii faţă de Rusia, aflată pe locul secund în clasament, cu 101 medalii (35 de aur), şi Anglia, ocupanta poziţiei a treia, cu 120 medalii (însă doar 34 de aur).

La această competiţie au participat aproximativ 4.200 de sportivi din aproximativ 160 de ţări şi s-au atribuit în total peste 1.500 de medalii. înregistrându-se totodată 251 de noi recorduri mondiale.

Ceremonia de închidere a competiţiei este programată duminică seara, pe Stadionul Olimpic din Londra, iar organizatorii anunţă că aceasta va fi una „plină de emoţii”, care se va baza pe bogata istorie culturală şi muzicală a Marii Britanii.

România a fost reprezentată la Jocurile Paralimpice de la Londra de 6 sportivi: atletul Florin Cojoc, cicliştii Eduard Novak – campion paralimpic la urmărire individuală şi vicecampion paralimpic la contratimp – şi Imre Torok, înotătorii Samuel Ciorap şi Naomi Ciorap, şi jucătorul de tenis de masă Dacian Makszin.

Vedeta delegaţiei noastre a fost, fără îndoială, rutierul Eduard Novak, care a cucerit două medalii, una de aur, la urmărire individuală pe velodrom, şi alta de argint, în proba de contratimp.

sursa agerpres

Lasati un comentariu