Ministrul Eduard Hellvig îi răspunde Elenei Udrea

• publicat la: 13 septembrie 2012
Ministrul Eduard Hellvig îi răspunde Elenei Udrea

Ministrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, îi răspunde Elenei Udrea, după ce aceasta a scris pe blogul personal că este nemulțumită de activitatea sa.

„Am aflat azi de la unul dintre consilierii mei că doamna Udrea este supărată. Firesc, primul sentiment, creștinesc, pe care l-am încercat, a fost de compasiune. I-a urmat imediat surprinderea și consternarea.

Doamna Udrea își expune motivele tristeții pe blog, „am fost la un pas ca TUI, poate cel mai important tour operator european, să plece din România”. Aici are dreptate. TUI nu-și primise banii pe contractul încheiat anul trecut și și-a exprimat nemulțumirea. Dar, întreb, pe cine s-a supărat doamna Udrea? Pe actuala conducere a ministerului, mi se spune. Asta nu e bine, ca să citez din clasici. Nu este normal, ca doamna Udrea să se supere tocmai pe cei care îi plătesc datoriile.

Așadar, doamna Udrea s-a supărat pe sine, pentru că după ce, potrivit afirmațiilor domniei sale, a făcut eforturi să aducă această companie germană în România, nu a mai plătit pentru promovarea României. Factura s-a emis în luna noiembrie 2011! Doamna Udrea, nu fiți supărată, în 2011 și chiar în 2012 ați fost ministru al turismului. De ce nu ați plătit factura TUI? De ce nu a plătit factura domnul Petrescu, colegul dumneavoastră de partid care v-a preluat funcția după ce ați plecat din minister? Nu e bine, doamna Udrea, nu e bine! Factura a plătit-o actuala conducere a ministerului și tot actuala conducere a dezamorsat ceea ce ați lăsat în urmă pe acest subiect.

Nici în privința FOTE, Festivalul Olimpic al Tineretului European, lucrurile nu stau bine! Așteptați în zadar bani de la MDRT pentru alt patinoar în Brașov. Ministerul a decis și a anunțat că nu mai face patinoare la costuri care sperie și vestul, iar FOTE, vă anunț, nu este în pericol. Am făcut rost de finanțare pentru trambulina necesară concursului, pentru că dumneavoastră nu ați alocat bani pentru aceasta în bugetul pe 2012. Iar patinoarul la care faceți referire nu pune în pericol nici un festival; dacă nu știați vă anunț eu, s-a găsit o soluție mult mai ieftină decât cea propusă de dumneavoastră. În loc să cheltuim 7 milioane de euro pentru reabilitarea unui patinoar, se va închiria unul demontabil cu 700.000 de euro. Așadar, actuala conducere a ministerului a făcut o economie din bugetului statului de 6,3 milioane de euro. Asta înseamnă lucrul cu banul public și managementul unui minister într-o perioadă dificilă: economii, nu investiți discreționare. Pentru dumneavoastră Festivalul Olimpic al Tineretului European însemna o doar sumă abstractă cheltuită pentru o extravaganță personală, noi l-am tratat pragmatic și chibzuit. Cred, din nou, că supărarea pe care o mărturisiți vă este, de fapt, adresată.

Mai sunt și alte lucruri care vă deranjează. Sunteți supărată pe imaturitate și lipsă de pricepere, dar o atribuiți altora, nu dumneavoastră. Faceți referire la rata de contractare și de absorbție a fondurilor europene. Să recapitulăm. Ce ați făcut pentru POR? Știți că în urma managementului „performant” pe care l-ați practicat pentru POR întregul program risca să fie suspendat? Și asta pentru că sistemul de management și control nu a funcționat exact în perioada în care ați fost ministru. A trebuit să punem la punct un nou sistem de management și control pentru a salva POR-ul de la suspendare! Sunt de acord, doamna Udrea, ce se întâmplă nu este bine! A trebuit să muncim în urma dumneavoastră 3 luni de zile pentru ca să salvăm din haos Programul Operațional Regional. Asta trebuie să vă supere, doamna Udrea, că ne-ați îngreunat munca. Și ar trebui, din respect față de români, să răspundeți la o întrebare: cum ați reușit să puneți POR în pericol de suspendare și cum ați făcut ca azi România să aibă cheltuieli nedecontate de peste 150 de milioane de euro?

Dincolo de supărările dumneavoastră și cele ale noastre, actuala conducere a MDRT își face treaba. Mai mult, o face și pe cea pe care dumneavoastră nu ați făcut-o. În ceea ce mă privește, faptul că nu strig, nu acuz și nu arăt cu degetul nu înseamnă că stau degeaba, ci doar că am bun simț. Eficiența nu se obţine prin declaraţii publice, ci prin muncă. Noi pare că stăm pe loc de 4 luni, cum îngrijorată afirmați. Să știți, însă, că doar dumneavoastră vă pare așa. De 4 luni facem eforturi să îndreptăm în direcția bună un avion încărcat pe care l-ați înscris în direcția greșită. Nu avem timp să ne indignăm în public, suntem prea ocupați să facem să funcționeze un minister fruntaș – imediat după ce l-ați lăsat din mână – în topul neîncrederii mediului de afaceri și considerat drept „cel mai puțin competent minister din România” după cum o dovedește și „Barometrul Bunei Guvernări”. Mă tot străduiesc să repar „eficiența, maturitatea și priceperea” de care ați dat dovadă în materie de management în dezvoltare și turism. Nu mai fiți supărată, reușim, vom reuși! Vă vom plăti toate facturile restante!”.

Într-o postare pe blogul personal, fostul ministru al MDTR, Elena Udrea, a scris că este nemulțumită de activitatea actualului ministru, Eduard Hellving. Aceasta a depus la Parlament o declarație politică privind dezinteresul şi pasivitatea de care dă dovadă MDRT în ceea ce priveşte turismul românesc.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu