OTV-izarea României, năşită de Traian Băsescu şi PDL

• publicat la: 26 septembrie 2012
OTV-izarea României, năşită de Traian Băsescu şi PDL

Ceea ce se întâmplă în aceste zile cam seamănă cu „evenimentele” din toamna anului 2000. Celor care nu îşi mai aduc aminte le reîmprospătez memoria. Ne aflam atunci în faţa „pericolului” vadimizării României. Concret, în urma retragerii lui Emil Constantinescu, în bătălia pentru Cotroceni concurau cu şanse apreciabile clasicul „inamic public nr. 1”, Ion Iliescu, şi Corneliu Vadim Tudor. Cum accederea liderului PRM la Cotroceni ar fi putut genera unele probleme de imagine pentru România – C.V. Tudor fiind foarte prost văzut de organismele internaţionale -, s-au înregistrat o adevărată isterie anti-Vadim şi un val de susţinere pro Iliescu. Personaje din zona dreptei româneşti, inclusiv din sfera societăţii civile, care timp de 10 ani l-au tocat mărunt pe Ion Iliescu au devenit peste noapte suporteri ai celui hulit până atunci. Sub deviza „răului cel mai mic”, Ion Iliescu a avut parte şi de un important procent din voturile „anti-iliescienilor de profesie” şi astfel a obţinut al doilea mandat de preşedinte, iar România a scăpat de „vadimizare”. Şi mai este un lucru care trebuie amintit: C.V. Tudor a fost „creaţia” FSN şi a lui Ion Iliescu la începutul anilor ’90 pentru a fi utilizat ca o armă împotriva celor care se opuneau Puterii de atunci. După 10 ani, „maurul” (Vadim) şi-a îndeplinit menirea şi putea ieşi din sceană.

Care sunt datele problemei astăzi. Cunoscând practicile de la începutul anilor ’90 (pentru că se aflau în uriaşul corp politic numit FSN) şi conştienţi de beneficiile apariţiei unui „rău” în peisajul public/politic, Traian Băsescu şi PDL l-au năşit pe Dan Diaconescu în varianta 2011-2012. (Sigur, se vor găsi cititori care să spună că Dan Diaconescu nu este o apariţie nouă. Corect. Numai că acel Dan Diaconescu preocupat de Elodia şi de fabricarea de starlete care să concureze Sânzienele şi Cruduţele celorlalte telviziuni nu reprezenta o miză politică şi de imagine a României. Acel Dan Diaconescu era doar interesat să scoată bani din SMS-urile telespectatorilor – cei caracterizaţi de CTP ca fiind „alienaţi mintal şi disperaţi” -, care trebuiau să răpundă la întrebări de genul „credeţi că Cioacă şi-a făcut nevoile între Bran şi Râşnov”).

Pentru Traian Băsescu şi PDL, OTV-izarea scenei politice, în fapt OTV-izarea României, trebuie să producă cel puţin rezultate similare „vadimizării” din 2000. Adică să-i readucă la putere pe cei care se află acum în Opoziţie, sau, în cel mai rău caz, să limiteze la maximum pierderile fostului partid de guvernământ. (Reamintesc, în 2000, Ion Iliescu se afla în Opoziţie – n.a.) Spre deosebire de momentul „2000”, acum, în 2012, prin OTV-izare există două posibilităţi de anihilare sau slăbire a celor aflaţi la Putere: 1. prin „redirecţionarea” cât mai multor procente ale USL spre PPDD şi în acest caz, DD îşi va juca rolul de „salvator” al poporului până la alegeri; 2. prin scoaterea brutală din joc a lui DD de către un Traian Băsescu care va poza el în „salvatorul” imaginii şi a viitorului României. În această a doua variantă se mizează pe atragerea unui procent masiv de voturi către PDL din zona electoratului speriat de posibilitatea OTV-izării României.

Evident, OTV-izarea României va aduce un uriaş deficit de imagine pentru România. Şi tot evident este şi faptul că pentru pompierul specializat în stingerea incendiilor pe care chiar el le-a provocat nu contează preţul plătit.

Pentru ca România să poată ieşi cât mai puţin şifonată din acest proces de OTV-izare şi pentru ca planurile părinţilor spirituali ai OTV-izării să nu producă efecte este necesar ca guvernanţii să acţioneze competent, cu legea în mână, să renunţe la numirea în posturi-cheie a unor clovni de genul lui Remus Vulpescu şi să comunice clar şi la subiect.

P.S. Conferinţa de presă a lui Ponta şi Chiţoiu de marţi a reprezentat prima comunicare clară a guvernanţilor pe subiectul Oltchim. Ceea ce explică şi iritarea maximă a cuplului Videanu-Boureanu.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu