Patrimoniul de la Roşia Montană în imagini

• publicat la: 27 septembrie 2012
Patrimoniul de la Roşia Montană în imagini

Vernisajul expoziţiei a avut loc ieri, 25 septembrie, începând cu ora 18:00, eveniment care s-a bucurat de prezenţa artiștilor fotografi, dar și a unor arhitecți care au prezentat importanța și unicitatea patrimoniului din Roșia Montană. În Bastionul Croitorilor este expusă o primă selecţie de imagini fotografice realizate în cadrul programului de documentare a patrimoniului cultural şi natural intitulat „Patrimoniul de la Roşia Montană în imagini”. Imaginile prezentate sunt realizate de artiştii selectaţi în urma unui apel deschis şi invitaţi la un prim atelier foto-video desfăşurat la Roşia Montană în luna iunie 2012, urmat de vizite pe teren în cursul lunilor iulie şi august.

Organizatorii şi artiştii ale căror fotografii fac obiectul expoziţiei au avut bucuria de a remarca un interes crescut al clujenilor, atât pentru Roşia Montană, cât şi pentru arta fotografică. „Suntem încântaţi de o asemenea prezenţă şi mai mult, ne bucură interesul mereu viu al clujenilor pentru patrimoniu, mai ales când e vorba de un loc pe cât de frumos şi valoros, pe atât de ameninţat de lipsa de implicare a autorităţilor şi constant supus distrugerii operate de compania minieră. Atât proiectul nostru de documentare, cât și întregul nostru efort de a păstra acest patrimoniu este răsplătit de sprijinul localnicilor şi de interesul general crescut pentru Roşia Montană ca destinaţie turistică, acesta fiind şi scopul acţiunilor noastre. Nu în ultimul rând, ne exprimăm şi cu această ocazia speranţa că autorităţile responsabile de soarta acestui patrimoniu să îşi amintească de solicitările noastre de introducere a Roşiei Montane în Patrimoniul Universal UNESCO şi să dea curs recomandărilor specialiştilor în acest sens”, a declarat Sorana Olaru-Zăinescu, unul dintre organizatori.

„Mergeți la Roșia Montană și vedeți cu ochii voștri ce înseamnă un spațiu cultural unic. Sunt convins că odată ajunși acolo veți face tot posibilul pentru a vă implica în salvarea patrimoniului și în promovarea valorii extraordinare a acestuia. Roșia Montană este un loc special, care merită toată atenția noastră. ” ne-a împărtăşit Edmond Kreibik, fotograf profesionist, unul dintre expozanți.

Evenimentul a prilejuit o discuţie prelungită despre patrimoniul Roşiei Montane şi despre responsabilitatea conservării lui ca mărturie a unei istorii remarcabile şi a unei moşteniri de valoare universală. Au fost prezentate și rezultatele programului de restaurare iniţiat de Alburnus Maior în parteneriat cu Asociaţia ARA „Adoptă o casă la Roşia Montană”, program care aduce la un loc implicarea publică – fie că ia forma voluntariatului, a promovării sau donaţiilor – şi necesitatea restaurării şi conservării patrimoniului Roşiei Montane.

Expoziţia poate fi vizitată în Cluj-Napoca până pe data de 30 septembrie, între orele 10.00 – 20.00, sâmbătă 10.00 – 18.00, duminica 10.00 – 14.00 şi va fi itinerată curând în Bucureşti, Viena şi alte destinaţii pe care le vom anunţa. Proiectul se va încheia prin realizarea unei arhive accesibile on-line şi prin publicarea unui catalog.

Proiectul este iniţiat de Campania Salvaţi Roșia Montana – Alburnus Maior, A | R | A Arhitectura. Restaurare. Arheologie, Fundația EXTRAART și Centrul Regional FORMATEST şi realizat cu sprijinul financiar oferit de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

comunica AM

comentarii

de Calin la 27 septembrie 2012 - 11:59

deci cei de la RMGC au investit cateva zeci de milioane de dolari pentru cercetari arheologice si pentru conservarea patrimoniului (printre altele au deschis pt vizitare galeriile romane vechi de 2000 de ani), iar asa-zisii „salvatori” merg si fac poze?

de Gabriel la 27 septembrie 2012 - 12:26

hahaieli basistobarosistovivianiste am mai auzit si ne-am saturat pana peste cap de minciunelele tipzeroteviste asa ca mai lasati gargara si minciuna investitorilor de …zecidemilioane…ca sacalii stati la usa lui marinaru pana va semneaza petitiile si apoi…cianuri la greu si fara mila.
ia hai si mergeti sa va salvati mai bine pe voi ca prea ati luat-o pe aratura!

de Elena la 27 septembrie 2012 - 14:43

Sa promoveze patrimoniul asa cum e si normal, dar sa nu-si asume si rezultatele care nu le apartin si stiu bine ca nu ei au investit ca sa le faca posibile

de Avram la 27 septembrie 2012 - 15:02

S-au cam vestejit frunzele chir si cele din curtea turismului si nu mai tine cu vrajeala.Cine crezi tu ca mai inghite gogonelele voastre?
Crezi ca daca ai bani poti cumpara orice?La Vitton tine da nu si la moti!!!!
Traiasca Duhul lui Iancu !

de Elena la 29 septembrie 2012 - 17:51

Poate asa vor vizita mai multi zona si vor vedea si toate lucrarile realizate cu resursele puse la dispozitie de investitori

de Roberta la 29 septembrie 2012 - 18:32

stai pe ciuci elenuto ca nu mai tine cu gogonelele si minciunelele numite investitori.
ai papat resursele de la popor pe gentile de vitton acu mai stai si blanda…

Lasati un comentariu