Sfaturi pentru părinţi la început de an şcolar

• publicat la: 16 septembrie 2012
Sfaturi pentru părinţi la început de an şcolar

Ca in fiecare an, odată cu venirea toamnei, când soarele se mai domoleşte si căldura de peste zi devine mai suportabilă, incepe scoala, pentru unii copii pentru prima dată, pentru alţii, un alt an de studii. Emotiile insă, si bucuria unui alt inceput sunt aceleaşi pentru copii, părinţi şi bunici.

Dar nimic nu egalează emotiile si nelinistile părintilor care au, pentru prima dată, copil la scoală, in clasa intâi. Pentru copiii care au mers la grădiniţă, adaptarea la şcoală va fi mult mai uşoară si fără prea multe probleme. Intervin insă si alte responsabilităţi care sunt, exclusive, ale părintilor.

Copilul trebuie obisnuit să se trezească dimineata. Asta presupune ca seara să existe o oră fixă de culcare care să fie respectată cu sfinţenie. Pentru ca la scoală să fie odihnit, receptiv, capabil să se descurce, copilul are nevoie de cel putin nouă ore de somn pe noapte si o oră dupa ce se intoarce de la scoală.

Pregăteste-i zilnic un pachetel pentru la scoală si nu uita de sticluta cu apă, ceai sau apă cu lămâie, dacă-i place… Nu-i pune in ghiozdan alimente puternic aromate, cum este salamul. Pune-i si un fruct, dar nu portocală, un măr este cel mai indicat, si explică-i de ce trebuie să-l mănânce.

Nu-l invăţa pe copil cu bani chiar dacă in interiorul scolii există un chiosc. Explică-i că produsele de acolo nu sunt proaspete ca mâncarea din pachetel. Spune-i de ce băuturile răcoritoare de la chioscul scolii nu sunt sănătoase si că mult mai bun este ceaiul sau limonada din sticluţă. Copilul va intelege dacă-i spui de mai multe ori, de fiecare dată argumentat. Acest lucru ar trebui să-l facă si doamna invăţătoare.

Explică-i copilului de ce trebuie să fie atent in clasa la explicatiile doamnei invatatoare. Dragostea pentru carte, pentru invatatura se cladeste incet, cu foarte multa rabdare si dragoste. De aceea, de fiecare data vorbeste-i copilului cu calm si multa rabdare, cu cuvinte simple si propozitii scurte si spune-i ce asteptari ai de la el, deoarece stii ca poate, ca este capabil.

Nu uita să-l incurajezi de fiecare dată, chiar si când greseste si trebuie s-o ia de la inceput. Nu-l certa si nu-l pedepsi pentru note, calificative. In clasa intâi, notele nu-i spun prea mult copilului care va fi mult mai impresionat de faptul că a primit trei note intr-o zi si nu de mărimea lor.

Ca părinte, nu trebuie să-i promiti copilului luna de pe cer, s-ar putea chiar să ti-o si ceară intr-o zi – ca să invete sau ca sa ia premiu. Copilul trebuie să invete ca să stie, ca sa se pregateasca pentru viata, iar daca i se ofera ceva, cum e si firesc, e pentru ca trebuie sa aiba acel ceva deoarece e pentru varsta lui sau o necesitate.

Hraniti copilul cu mâncare gătită. Nu-i poti pretinde unui copil hrănit cu fast food-uri si cipsuri performante scolare. Părintii de azi ar trebui să-si amintească de mamele lor cum ii asteptau să se intoarcă de la scoala cu mâncare caldă sau cum o găseau pe masă, ei trebuind doar să o incălzeasca.

Mai presus de toate insa, invata-ti copilul sa fie politicos cu toata lumea in mijlocul careia incepe o noua etapa din viata lui. Invata-l sa-si respecte colegii, sa salute, sa aiba un comportament civilizat si un vocabular ales. Invata-l, prin exemple proprii, sa fie corect, cinstit si sa nu minta.

Iar tu, ca parinte, invata sa-ti evaluezi obiectiv copilul, nu te iluziona pentru ca s-ar putea, ca mai tarziu, sa fii dezamagit. Indiferent de scoala la care va merge, invatatoarea isi va face datoria la fel pentru toti copiii. Dar, numai de copilul tau depinde, de capacitatea lui intelectuala, ca la sfarsitul clasei a IV-a sa aiba bine intiparite in minte notiunile necesare trecerii la un nou ciclu de scoala.

Succes elevilor si cadrelor didactice in noul an scolar!

sursa ziare.com

Lasati un comentariu