Ziua Cooperării Europene sărbătorită în zona de frontieră româno-maghiară

• publicat la: 20 septembrie 2012
Ziua Cooperării Europene sărbătorită în zona de frontieră româno-maghiară

Ziua Cooperării Europene va fi sărbătorită în toată Europa şi în ţările vecine, pentru prima dată, în data de 21 septembrie 2012, cu scopul de a promova realizările cooperării dintre regiuni şi ţări europene.

De la începutul anilor ‘90, peste 20.000 de proiecte, cofinanţate de către Uniunea Europeană, au contribuit la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor europeni din zonele de frontieră, prin crearea de locuri de muncă, prin protejarea mediului înconjurător şi prin îmbunătăţirea serviciilor din domeniul sănătăţii, transportului şi energiei. Johannes Hahn, comisarul UE pentru Politica Regională, şi-a manifestat sprijinul faţă de Ziua Cooperării Europene şi şi-a anunţat participarea la festivităţile organizate cu această ocazie. „Ziua Cooperării va fi o oportunitate foarte bună de a recunoaşte modul în care cooperarea teritorială contribuie la apropierea cetăţenilor europeni, la schimbul de idei, dincolo de graniţe, şi la rezolvarea  unor probleme comune”, a subliniat comisarul Hahn.

Sub egida Zilei Cooperării Europene, în perioada 17 – 28 septembrie, vor avea loc peste 200 de evenimente, în diferite părţi ale Europei. Manifestarea va cuprinde o paletă tematică diversificată de activităţi şi acţiuni, fiind organizate târguri, concursuri foto, conferinţe, concerte, picnicuri şi jocuri sportive. Toate evenimentele vor celebra realizările aduse prin proiectele de cooperare teritorială europeană. Aceste proiecte reunesc oameni din diferite regiuni, cu scopul de a rezolva probleme comune sau similare, cum sunt cele legate de transport, inovare, mediu şi educaţie.

Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 (HURO) s-a alăturat acestei iniţiative pilot de susţinere a cooperării şi de creare a unui „pod” de legătură între comunităţile situate în zona  de graniţă, printr-o serie de evenimente de proiect organizate începând cu 20 septembrie, în zona de frontieră dintre România şi Ungaria, care sunt adresate unui public larg, inclusiv copiilor şi familiilor.

Evenimentele locale organizate în cadrul HURO, vor începe joi, 20 septembrie, cu “Ziua porţilor deschise”, la Arad (Romania). Acţiunea are ca obiectiv prezentarea serviciilor oferite de noul centru de conferinţe creat prin intermediul cooperării transfrontaliere româno-maghiare. Pe parcursul întregii zile, in data de 21 septembrie, vor avea loc mai multe acţiuni, surprinzând diverse teme de cooperare, cum ar fi protecţia mediului şi producţia agricolă, turismul, educaţia, cooperarea în domeniul afacerilor sau, spre exemplu, la Szeged (Ungaria) va fi organizat un “Picnic ştiinţific şi antreprenorial”, ocazie cu care vor fi făcute cunoscute provocări şi realizări ştiinţifice în zona de graniţă.

Manifestările dedicate Zilei Cooperării Europene vor continua cu o amplă acţiune, care se va desfăşura în judeţul Satu Mare, Comuna Vetiş, în 23 septembrie, prin care vor fi promovate ciclismul şi sporturile nautice (caiacul) – ca mijloace alternative de călătorie pe Valea Someşului – şi se vor încheia cu ceremonia de inaugurare a centrului expoziţional din Békéscsaba (Ungaria), din 28 septembrie 2012.

Lista evenimentelor locale, cu date exacte şi locuri de desfăşurare, este disponibilă pe pagina web a Programului: www.huro-cbc.eu

comunicat MDRT

Lasati un comentariu