BCR a dat semnalul: ADIO CREDIT de locuinţă în euro. Care sunt cele mai bune alternative în lei

• publicat la: 20 octombrie 2012
BCR a dat semnalul: ADIO CREDIT de locuinţă în euro. Care sunt cele mai bune alternative în lei

Cea mai mare bancă din România a anunţat recent că va conecentra activitatea de creditare ipotecară pe oferta în lei, renuntand la creditele imn euro, informeaza revista Capital.

În urma unei schimbări majore  de strategie, generată cel mai probabil de epuizarea plafonului pentru Prima Casă în euro, BCR încearcă să vândă credite ipotecare în lei pe o perioadă de 30 la dobânzi în jurul a 10% pe an.  Spre exemplu la un credit ipotecar de 181.324 lei (echivalentul a 40.000 de euro la cursul BNR de la începutul lunii) dobânda variabilă este 9,04%/an şi se calculează în funcţie de ROBOR 6M la care se adaugă 3 puncte procentuale. Dobânda anuală efectivă este de 9,44%, dar poate ajunge şi la 9,67% dacă clientul optează ca dobânda să fie fixă în primii 5 ani.

Rată lunară este de 1.464 de lei şi clientul trebuie să dea înapoi mai bine de dublul banilor împrumutaţi, valoare totală plătibilă fiind de 527.410 de lei.

Exemplul este valabil pentru cazul în care clientul plăteşte un avans substanţial, de 35% din valoarea proprietăţii cumpărate, astfel că la creditul de mai sus, locuinţa achiziţionată ar trebui să coste 61.500 de euro,bani  cu care se poate achiziţiona un apartament cu două camere în Bucureşti.

Cele mai bune oferte în moneda naţională. Comparaţie cu euro

Oferta BCR nu se numără însă printre cele mai bune cinci din piaţă. Astfel, potrivit www.finzoom.ro, CEC Bank(cu două produse), ING, Garanti şi Banca Transilvania au, în acest moment, cele mai ieftine împrumuturi de locuinţă în monedă naţională.

Creditul imobiliar de la CEC presupune o dobândă de 8,09% pe an. Pentru un împrumut de 320.500 de lei, adică echivalentul a 70.000 de euro, luat pe 30 de ani, veţi plăti o rată iniţială de 2328 de lei. Pe acelaşi exemplu, în cazul creditului ipotecar de la CEC, rata ajunge la 2367 de lei. Poziţia a treia în top o ocupă creditul ipotecar cu asigurarea de viaţă inclusă de la ING care are o dobândă de 8,48% şi presupune o rată de 2.368 de lei. Pe locul al patrulea vine produsul Garanti cu o dobândă de 8,75% şi o rată de 2.467 de lei şi pe locul al cinciliea Banca Transilvania unde rata este de 1.973 de lei însă se plăteşte şi un commission lunar de 150 de lei.

Costurile sunt semnificativ mai mari decât în cazul celor mai bune oferte în euro. Astfel, cea mai bună ofertă pentru un credit în euro este de găsit la ING unde dobânda este de 4,95% iar rata la un credit de 70.000 de euro pe 30 de ani ajunge ajunge la 365 de euro sau 1.671 de lei. Chiar şi cea mai slabă dintre primele cinci oferte în euro , creditul ipotecar de la Banca Transilvania este mai avantajos decât orice alternativă în lei întrucât rata este de doar 1930 de lei.

sursa romanialibera

Lasati un comentariu