Cât iţi reduce din viaţă o oră la televizor

• publicat la: 19 octombrie 2012
Cât iţi reduce din viaţă o oră la televizor

Pentru fiecare ora petrecuta in fata televizorului speranta de viata scade cu 22 de minute este concluzia la are au ajuns oamenii de stiinta din Australia. Prin urmare oricine se uita la tv 6 ore zilnic risca sa traiasca cu 5 ani mai putin decat oamenii care sunt mai activi si prefera alte modalitati de petrecere a timplui liber.

Cercetatorii sustin ca petrecerea atat de multor ore in fata tv-ului este la fel de periculoasa precum fumatul sau obezitatea. Expertii de la Universitatea Queensland, Australia au ajuns la concluzia ca „telespectatorii care petrec ore in sir pe canapea urmarind programele favorite pot avea diferite probleme de sanatate ca urmare a lipsei activitatii fizice, a obezitatii si a fumatului; fiecare ora in fata televizorului scurteaza viata cu 22 de minute”.

Referitor la recomandarile facute de specialistii americani si australieni care sustin ca un copil n-ar trebui sa se uite la tv mai mult de doua ore zilnic, cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista suficiente dovezi pentru ca si adultilor sa li se faca aceleasi recomandari in legatura cu statul in fata micului ecran.

Desi in campaniile care sustin viata sanatoasa oamenii sunt avertizati cu privire la pericolul la care se expun stand prea multe ore la televizor, efectele acestui comportament asupra sperantei de viata nu mai fusesera niciodata calculate.

Dr. J. Lennert Veerman si colegii sai au urmarit cifrele publicate in British Journal of Sports Medicine, cu privire la un sondaj la care au participat 11.247 de australieni si care au fost intrebati cat timp petrec in fata micului ecran si la cifrele legate de mortalitatea din tara.

Pornind de la informatiile de mai sus au construit un model in care au comportat speranta de viata pentru adultii care stau mult in fata televizorului si pentru cei care nu fac asta si au descoperit ca celor care stau cu ochii lipiti de ecran li se scurteaza viata cu 21,8 minute pentru fiecare ora petrecuta pe canapea.

Pentru cei sub 1% din populatie care stau zilnic 6 ore urmarind diferite programe vor trai cu 4.8 ore mai putin decat o persoana care isi petrece altfel timpul liber.

Oamenii de stiinta au spus ca privitul la tv este cea mai intalnita forma de sedentarism alaturi de cea petrecuta stand in masina.

Tocmai din cauza riscurilor mari la care sunt expusi prin sedentarism, oamenii sunt incurajati sa faca miscare. Sportul are beneficii extraordinare in ceea ce priveste sanatatea oamenilor. Chiar si numai 10 minute de sport zilnic reduc semnificativ riscurile pe care le implica sedentarismul.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu