Cât mai trăieşte presa pe hârtie?

• publicat la: 23 octombrie 2012
Cât mai trăieşte presa pe hârtie?

După aproape opt decenii de existenţă, prestigioasa revistă americană îşi va înceta apariţia la chioşcuri, iar jurnaliştii săi vor scrie doar pe internet. Aceasta pare să fie reţeta viitorului, dar încă nu ştim cât de aproape suntem de ziua ultimului ziar tipărit.

De câteva veacuri bune, ştirea înseamnă cerneală şi hârtie. După Gutenberg, tiparul a reprezentat pentru cunoaştere ce a fost motorul pentru locomoţie. Iar ziarele le-au permis oamenilor să afle, mai repede ca niciodată, ce se întâmplă pe mapamond. În ultimul secol, am descoperit însă că putem citi şi pe ecrane – de televizor, de computer, de telefon, de tabletă. Astfel încât ne întrebăm deja dacă epoca informaţiilor tipărite nu se apropie de final.

Tirajele ziarelor scad, multe publicaţii se închid sau se mută în spaţiul virtual. A venit momentul să pregătim necrologul presei – aşa cum era ea până acum? Putem considera încheiat acest capitol al jurnalismului? Anunţul încetării apariţiei unei reviste legendare ca „Newsweek” nu face decât să întărească temerile că va veni o zi în care va trebui să ne luăm adio de la tuş şi să trecem la pixeli.

Cronica unei morţi anunţate

Un simbol al presei americane va înceta, din 31 decembrie 2012, să adune numere de colecţie tipărite pe hârtie. Celebra revistă „Newsweek” va fi disponibilă doar în variantă digitală, sub un nou concept. Acesta se va numi „Newsweek Global” şi va putea fi accesată de pe tablete şi telefoane mobile de tip”smartphone”. Contracost!
Decizia a fost anunţată săptămâna trecută de redactorul-şef, Tina Brown, care este şi fondatorul companiei „The Newsweek Daily Beast”, sub umbrela căreia operează publicaţia. Titulatura reprezintă, de fapt, o alipire a vechiului brand de cel al unui cunoscut portal de ştiri. Schimbarea datează din 2010, după ce compania „The Washington Post” a vândut revista miliardarului Sidney Harman, contra sumei simbolice de un dolar, dar cu preluarea datoriilor în valoare de 47 miloane de dolari……adevarul.ro

Lasati un comentariu