Cine ascunde la Bruxelles documente oficiale despre furtul banilor europeni?

• publicat la: 25 octombrie 2012
Cine ascunde la Bruxelles documente oficiale despre furtul banilor europeni?

Comisia Europeană a anunțat că România intră în procedura de presuspendare la toate cele patru programe operaţionale (transporturi, competivitatea, regional şi mediu) pentru care Comisia Europeană a întrerupt plăţile la 1 iulie, în urma efectuării auditurilor. Printre deficienţele cele mai grave reproşate în derularea programelor sectoriale se numără neregulile în achiziţiile publice și excluderea nejustificată a participanţilor la licitaţii. Avertismentul privind presuspendarea plăţilor europene a fost transmis autorităţilor române de către Angela Martinez-Sarasola, șefa Unităţii pentru România din cadrul DG REGIO, prin intermediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE. Numai că aici, la Bruxelles, informațiile s-au blocat. Comisia Europeană știe unde, dar tace. Între timp, România va trebui să accepte corecţiile financiare din cauza unei prestații penale din ultimii ani ale administrațiilor băsesciene.

Reding și Barroso, în complicitate cu Mihnea Motoc (soțul Iuliei Motoc de la CCR), au introdus omerta la Bruxelles. Nu vor să aflăm că deturnarea de bani europeni, corupția, achizițiile publice pe sub mână, proliferate în ritm penal, au fost comise de mafia PDL. Din cauza acestei mafii, avem parte acum de pre-suspendarea programelor operaţionale pentru Tranporturi şi Competitivitate Economică.

Comisia țipă că în România nu s-a eradicat corupția, că există cazuri de deturnare de bani europeni, că din această cauză stăm prost și că ni se tot amână mereu intrarea în Schengen. Abureli. Comisia Europeană știe foarte bine cine sunt oile negre ale politicii românești. Nu vrea însă să le nominalizeze. Nu face publice rapoartele de audit, și, implicit, numele celor responsabili. Dacă ar face-o, cei din echipa Barroso s-ar discredita automat. Ar trebui să recunoască faptul că echipa PDL-istă a lui Băsescu, pe care o sprijină necondiționat, ruda lor ideologică, este compusă în mare parte din corupți și pușcăriabili.

De aceea, Comisia Europeană îi cere lui Mihnea Motoc să trateze drept confidențiale investigațiile auditorilor pe fonduri europene și ale investigatorilor de la OLAF. Presa română de la Bruxelles, presa din România în general, nu trebuie să afle pe cine critică de fapt Comisia Europeană, cine din România a furat banii europeni. Ca atare, una din misiunile lui Motoc este că păstrează legea tăcerii, protejând atât oficialii de la Comisie, care își încalcă astfel atribuțiunile, cât și mafia lui Băsescu de la București.

Avem dovada acum că cei de la Comisia Europeană, din echipa lui Barroso și Reding, prin felul tacit în care acceptă secretizarea informației privind raportul de audit devine, direct sau indirect, complice la mușamalizarea corupției și a deturnării de bani europeni comise de mafia politică din jurul lui Băsescu.

Într-o adresă semnată de Lena Andersson Pench, trimisă ambsadorului Mihnea Motoc, pe 27 iunie 2012 (cu numărul de referință Ro/Regio/J2/956/1), oficialul de la Comisiei (de la Directoratul General pe Politici Regionale) îi cere explicit și imperativ oficialului român să păstreze confidențialitatea raportului final de audit, ca și rezultatele investigațiilor, datele privind cheltuielile ilegale. «Vă cer să păstrați confidențialitatea asupra acestui raport de audit», scrie Lena Andersson Pench. Iar cuvântul «confidențial» este subliniat de Pench pentru a pecetlui sugestia tăcerii.

Raportul de audit dezvăluia cu claritate felul ilegal în care guvernanții pdl-iști au utilizat fonduri europene în ultimii ani. Comisia Europeană nu a făcut și nici un va face publice rezultatele raportului de audit. Ea pasează pisica în curtea ambasadorului Motoc. Contactată de noi prin email, Lena Andersson Pench, încălcând orice normă privind transparența informațiilor publice, a devenit mută ca un perete. Dacă la misiunea condusă de Motoc totul e blocat, Comisia adoptă aceeași atitudine. În schimb, potrivit surselor noastre, Comisia contactează pe șest Reprezentanța permanentă a României pe lângă UE, atrage atenția asupra interesului mediatic deranjant pentru această chestiune, și sugerează embargo informațional asupra ei. Chiar în preajma anunțării oficiale a pre-suspendării fondurilor operaționale.

Totodată, în adresa ei către Mihnea Motoc, Lena Andersson Pench mai scria: «Vă cerem să confirmați că dezvăluirile care au un impact financiar asupra bugetului european ce depășesc 10.000 de euro au fost trimise până la urmă către OLAF prin intermediul IMS (Irregularity Management System), ce se ocupă de ilegalitățile respective și vă rugăm să oferiți dovezile necesare». În document se cerea ca în două luni autoritățile române să informeze Comisia asupra implementării recomandarilor sale din Raportul de Audit.

Ne poate spune Mihnea Motoc dacă aceste recomandări au fost puse în practică ? Se mai vorbește în document și despre faptul că autoritățile române pot să informeze Comisia dacă acceptă corecțiile financiare sau să se opun lor. Una dintre dileme este și aceasta : a comunicat din timp Mihnea Motoc celor din guvernarea USL informații cruciale despre cei responsabili de corupția denunțată de rapoartele de audit ale Comisiei Europene, sau, cu acceptul tacit al Comisiei, le-a păstrat ca pe o bombă cu efect întârziat, tocmai pentru a sabota guvernarea USL și a transfera culpa suspendării fondurilor pe umerii lui Ponta?

Astfel, din diplomat Mihnea Motoc a ajuns un «dirijor de trafic» al informațiilor oficiale de la instituțiile europene. Orice mesaj al Comisiei Europene cu potențial critic față de guvernarea USL este făcut public cu lejeritate. Ceea ce nu convine însă cupolei portocalii este ținut secret și garat în sertarul lui Motoc de la Bruxelles. Sub conducerea acestuia, Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE tinde să devină o instituție din ce în ce mai ermetică, dominată de obsesia ceaușistă a secretului, și, mai nou, s-a trasnformat într-una din redutele ilegitimului în lupta sa politică împotriva USL. Băsescu are doi «vornici Motoc» fideli regimului său autoritar : Iulia la București, și soțul Iuliei, Mihnea, la Bruxelles. În tandem, se pare că aceștia trag sforile în culisele politicii europene, unul la București, celălalt la Bruxelles, pentru a menține în viață un guvernator colonial….cotidianul.ro

Lasati un comentariu