Corespondență specială de la Bruxelles

• publicat la: 25 octombrie 2012
Corespondență specială de la Bruxelles

Monica Macovei acuzată și de Agenţia Europeană de Mediu că răspândește informații false.

Directoarea executivă a Agenţiei Europene de Mediu, Jacqueline McGlade, a acuzat-o pe Monica Macovei în plenul Parlamentului European de răspândirea de informații false privind instituția pe care o conduce. Jacqueline McGlade a devenit îngrijorată când a citit un mesaj trimis pe 19 octombrie tuturor membrilor Parlamentului European în care eurodeputata Monica Macovei le cere acestora să refuze descărcarea de gestiune a agenţiei pe 2010.

Alarmată de acuzele nefondate ale fostului procuror comunist, doamna McGlade a trimis o scrisoare și preşedintelui Comisiei de control bugetar (CONT) din forul legislativ european, Michael Theurer. Jacqueline McGlade dezvăluie faptul că într-un email trimis tuturor eurodeputaţilor, Macovei face o serie de alegaţii răuvoitoare care dau impresia totalmente eronată asupra ei personal şi asupra instituției pe care o conduce. «Fiecare paragraf – spune doamna McGlade – conţine insinuări şi alegaţii, care nu pot fi fundamentate, pentru că pur şi simplu nu sunt adevărate. De exemplu, afirmaţia «există indicii privind un premiu fictiv către o companie» nu este susţinută în niciun fel de fapte. (…) Sunt conştientă de procedurile care există în uzanţele parlamentare, iar de aceea vă solicit ca îngrijorările mele reale că membrilor Parlamentului European li s-au furnizat informaţii false să le fie transmise tuturor».

Pentru șefa Agenției, Macovei a dat dovadă de rea-voință și producere de fabulații în formă continuată, și pentru faptul că europarlamentarul român primise înainte o scrisoare lămuritoare de la preşedintele Consiliului de Administraţie al agenției. Acesta îi atragea atenția Monică Macovei că au fost alte instituții care au verificat gestiunea acestui organism european și că rezultatele oficiale ale controalelor scot Agenţia Europeană de Mediu de sub orice suspiciune : «Sunteţi conştientă cred de faptul că achiziţiile şi contractele Agenţiei din perioada la care vă referiţi au mai fost verificate de Curtea de Conturi şi că nu s-a găsit vreo dovadă privind existenţa unor probleme».

Directoarea executivă a Agenţiei Europene de Mediu i-a sesizat cazul și preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz. Într-o scrisoare comună, semnată de peste 20 de şefi de agenţii de mediu din Europa, se arată că datele financiare ale instituţiilor membre sunt auditate în fiecare an de Curtea de Conturi Europeană, de organismele proprii interne şi de serviciul de audit intern al Comisiei. Ca atare, la finalul scrisorii lor către Schulz, semnatarii afirmă : «Găsim totuşi că este dificil de acceptat că directorului executiv al unei agenţii UE i se refuză descărcarea de gestiune în baza unor alegaţii, aşa cum este cazul cu Jacqueline McGlade, de la Agenţia Europeană de Mediu (EEA). Suntem ferm convinşi că un astfel de comportament riscă să afecteze credibilitatea instituţiilor UE».sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu