De ce sunt sănătoase merele

• publicat la: 6 octombrie 2012
De ce sunt sănătoase merele

Sezonul merelor abia a inceput, asa că ar fi cazul să-ti faci plinul inainte de sezonul rece. Mai ales ca sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe din câte există.

Beneficiile lor asupra sănătăţii sunt remarcabile, potrivit Huffington Post. Iata câteva dintre acestea:

Scad colesterolul

Un mar mediu contine in jur de 4 grame de fibre, unele dintre ele fiind sub forma de pectina, un tip de fibre solubile ce scade nivelul colesterolului rau, blocand absorbtia lui si ajutand corpul sa il foloseasca, mai degraba decat sa il stocheze.

Menţin senzaţia de saţietate

Datorita fibrelor, merele te ajuta sa iti mentii senzatia de satietate fara sa vina la pachet si cu prea multe calorii. Un fruct mediu are in jur de 95 de calorii. Corpului ii ia mai mult timp sa digere fibrele complexe decat ar face-o cu materiale mai simple, precum zaharul sau cerealele rafinate.

Orice aliment cu cel putin 3 grame de fibre reprezinta o alegere nutritiva buna, majoritatea oamenilor trebuind sa consume intre 25 si 40 de grame de fibre pe zi.

Te ajută să slăbeşti

O componenta a cojii de mar (care are si cea mai mare parte din fibre) se numeste acid ursolic, acesta fiind in stransa legatura cu un risc mai mic de obezitate, dupa cum au aratat studii recente realizate pe soareci.

Substanta ajuta la arderea mai rapida a caloriilor si cresterea masei musculare.

Previn problemele de respiraţie

Patru sau mai multe mere pe saptamana ajuta la o mai buna functionare a plamanilor, asta datorita antioxidantului numit quercitina, gasit in coaja fructului.

Un studiu din 2007 realizat pe femei arata ca cele care consuma multe fructe au un risc mai scazut de a naste copii cu astm.

Previn răceala

Desi nu rivalizeaza cu portocalele, merele sunt considerate a fi o sursa excelenta de vitamina C, buna pentru sistemul imunitar. Ele ofera 8 mg de vitamina pe un fruct mediu, ceea ce inseamna 14% din doza zilnica recomandata.

Lupta cu cancerul

In 2004, cercetatorii francezi au descoperit o chimicala in mere care previne cancerul de colon si ficat.

Scad riscul de diabet

Un studiu din 2012, publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica, arata ca merele, la fel ca perele si afinele, se afla in stransa legatura cu un risc mai mic de a face diabet de tip 2, datorita antioxidantilor precum antocianina, responsabili pentru culoarea rosie, purpurie sau albastra a fructelor.

Imbunătăţesc funcţiile cerebrale

Merele te ajuta sa ai o memorie mai buna si scad riscul de Alzheimer. Quercitina este cea care ajuta creierul sa functioneze optim.

Lasati un comentariu