Diplomaţii marilor puteri se poartă în România cum o metropolă în vechile colonii africane

• publicat la: 24 octombrie 2012
Diplomaţii marilor puteri se poartă în România cum o metropolă în vechile colonii africane

Dacă nu ar fi tragedia unei fete de numai 19 ani ce se zbate între viaţă şi moarte la spital, cu contuzii pe creier, m-ar amuza isteriile stupide ale analiştilor politici de la televiziunile de ştiri şi reacţia şugubeaţă a MAE, în legătură cu accidentul de maşină produs de un diplomat rus. O tânără de 19 ani a fost lovită, duminică, în jurul orei 16.45, de un autoturism al Ambasadei Federaţiei Ruse. Accidentul, care a avut loc pe o trecere de pietoni în intersecţia străzilor Camil Ressu şi Ilioara din Bucureşti, a fost surprins de camere de supraveghere din zonă.

Pe filmare se vede cum fata încearcă să traverseze, iar din stânga vine o maşină cu viteză şi o loveşte din plin. În urma impactului, adolescenta a fost rănită grav şi a fost transportată în comă la Spitalul Bagdasar-Arseni, din Capitală, având contuzii la creier. Criminalul este un şofer rus, secretar 1 la Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, El a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, precum şi prelevarea de probe biologice, invocând imunitatea de care beneficiază. Imediat poliţia română a reacţionat la fel şi ministru de externe Titus Corlăţeanu.

Era firesc ca antirusismul indus de către SUA la marionetele sale politice de la Bucureşti să-şi facă efectul. Pe de altă parte Ambasada Rusiei a reacţionat ca pe vremuri în anii 50, când Moscova dicta în Europa de Est. Oficialii ruşi au precizat că autorităţile din România exagerează, cu privire la cazul tinerei accidentate de maşina diplomatului rus. Diplomatul rus care a accidentat-o pe tânără pe trecerea de pietoni nu consumase băuturi alcoolice, iar autorităţile române exagerează. Asta susţine consulul rus în România, Andrei Lancikov, într-o declaraţie acordată agenţiei RIA NOVOSTI. Ambasada Rusiei în România şi-a exprimat părerea de rău în legătură cu incidentul. Acum tânăra se află la reanimare, în stare gravă. Faţă de cazul bateristului Teo Peter ucis mişeleşte în 2007 cu roţile jeep-ul de către sergentul armatei americane Christopher Van Goethem din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti putem spune că reacţia autorităţilor ruse parcă mai are o urmă de bun simţ. În 2007 serviciile speciale din cadrul CIA în noaptea accidentului l-au sustras ilegal din România pe sergentul american Christopher Van Goethem vinovat de crimă şi au organizat un simulacru de proces în SUA. Sergentul american fiind achitat ca nevinovat, iar Washington-ul a dat în bătaie de joc despăgubiri de 80.000 de dolari fiului bateristului Teo Peter, cât un apartament cu trei camere în Cluj-Napoca, la valoarea anului 2008.

Cele două cazuri, al lui Teo Peter şi al fetiţei de 19 ani accidentate grav de un diplomat rus, dovedesc lipsa de valoare a vieţii unor români în ochii autorităţilor unor mari puteri. Pentru SUA viaţa unui român nu valorează nimic faţă de importanţa unui soldat american, care poate ucide fără să fie pedepsit pe teritoriul ţării noastre. În legătură cu Rusia lucrurile se complică puţin pentru că autorităţile de la Bucureşti pentru a îşi dovedi reacţia de pudel fidel în faţa americanilor vor mima  indignarea faţă de accidentul produs de către diplomatul rus. De fapt, ca şi soldatul american nici diplomatul rus nu va păţi nimic.

România este privită prin ochii Moscovei sau Washington-ului cum era văzut Soweto de către metropola britanică Londra: o subcolonie. Valoarea vieţii unui român pentru ruşi şi mai ales pentru americani nu se ridică la nivelul unui sclav din Capul Verde în opinia unui colonist englez din perioada victoriană.

Ionuţ Ţene/napocanews

Lasati un comentariu