Energizantele cresc riscul de deces

• publicat la: 6 octombrie 2012
Energizantele cresc riscul de deces

Consumul băuturilor energizante pune sănătatea consumatorilor în pericol, din cauza cantităților mari de zahăr şi cofeină din compoziție. Medicii atrag atenția că un consum regulat duce la apariția afecţiunilor grave și chiar la deces, conform publicației „The Daily Mail”.

O cutie mare de energizant de circa 437 mililitri conține aproximativ 13 linguriţe de zahăr şi 150 de miligrame de cafeină, echivalentul a patru ceşti de cafea instant. Din această cauză, energizantele accelerează ritmul cardiac, cresc presiunea arterială, creează insomnii, determină creşterea în greutate, apariția spasmelor musculare, ameţelilor şi senzaţiei de vomă, iar consumul regulat duce la moarte subită. Conform medicului Hans-Peter Kubis, expert în nutriţie, combinaţia alcool-zahăr-cofeină poate păcăli creierul că are energie, în timp ce restul corpului trebuie să se adapteze la efectele negative pe care aceste substanţe le au asupra corpului și care uneori cauza deces.

Beneficii și riscuri
„Deşi există dovezi clare conform cărora cafeina poate avea şi efecte benefice asupra corpului, precum performanţe cognitive îmbunătăţite, poate avea şi repercusiuni fiziologice grave. Fiecare persoană are un anumit grad de sensibilitate pentru cofeină, şi anumite persoane mai tinere sau cele care au probleme cardiovasculare se expun unor riscuri. De fapt cofeina are tendinţa de a bloca aportul de sânge care ar trebui să ajungă la muşchi, rinichi şi alte ţesuturi”, explică nutriționistul…adevarul.ro

Lasati un comentariu