Fiica unui demnitar comunist aruncă în aer mitul lui I.M. Pacepa

• publicat la: 23 octombrie 2012
Fiica unui demnitar comunist aruncă în aer mitul lui I.M. Pacepa

Mărturia fetei unuia dintre demnitarii comunişti ai României poate schimba fundamental povestea defectării generalului DIE Ion Mihai Pacepa. Ioana este fata lui Gheorghe Bobocea, fost coleg la şcoala de partid cu Elena Ceauşescu, apoi adjunct al lui Tudor Postelnicu la Buzău. Gheorghe Bobocea a fost procuror general al RSR la data la care Pacepa a fugit. Singura sa urmaşă în viaţă povesteşte despre păţaniile familiei, după percheziţia făcută de fostul şef al Procuraturii Generale la domiciliul generalului DIE dezertor Ion Mihai Pacepa. Percheziţia a fost trecută la secret din motive bine întemeiate. Neoficial, tatăl Ioanei ar fi fost îndepărtat după percheziţie, pentru că soldaţii care l-au însoţit au găsit în casa lui Pacepa fotografii compromiţătoare despre care la dosar nu există referiri. Oficial, Bobocea a fost demis prin decret în 27.10.1979, după luni de anchetă. Fata lui spune că a fost iradiat pe parcursul audierilor ce au urmat. Dealtfel, după cum spune Ioana, în mod suspect, aproape toată familia sa a murit de cancer. Dacă se adevereşte, mărturia Ioanei poate ridica vălul de mister aruncat asupra mitului Pacepa, dezvăluind într-o oarecare măsură motivele “dezertării” celebrului general. Se ştie că Ion Mihai Pacepa obişnuia să se pună bine cu apartaul de partid, făcând numeroase cadouri, inclusiv blănuri şi bijuterii pentru Elena Ceauşescu. Întrebat despre caz, fostul magistrat militar Dan Voinea crede că este posibil ca Pacepa să nu fi trădat niciodată România, nici pe Nicolaie Ceauşescu. A fost trimis în Occident cu misiune. Posesor al unor informaţii din interiorul sistemului, Voinea ne îndeamnă să nu credem niciodată Securitatea pe cuvânt.

Eduard Ovidiu Ohanesian

Sunteţi fiica lui Gheorghe Bobocea, fost fost demnitar al R.S.R.

Da. Tata a fost Procuror General al României în perioada 1976-1978. Sunt singura fiică rămasă după decimare, din familia lui Gheorghe Bobocea. O să vă spun povestea. Tata în tinereţe, a lucrat la Comitetul Central împreună cu Elena Ceauşescu. Erau simpli activişti. Tata ajunsese chiar adjunct de şef de secţie. Filmul pe undeva s-a rupt, fiecare a avut evoluţia lui şi, la un moment, dat, tata a fost mutat la Buzău, prim-vicepreşedinte.

Peste tot unde a lucrat, el a fost apreciat ca un om modest şi foarte, foarte muncitor. Foarte conştiincios.

Se spune că nu avea studii juridice.

Ba da. Avea facultatea de drept şi Academia Ștefan Gheorghiu. Erau obligaţi să facă academia. Eu am lucrat la centrul de calcul la Academia Ștefan Gheorghiu. Dar centrul de calcul a fost al Ministerului Muncii, creat printr-un program CEPECA. Centrul de calcul CEPECA. Aici, aproape, este încă Asociaţia CEPECA, preluată după Revoluţie. La o vizită pe care au făcut-o Nicolae Ceauşescu şi cu Elena în judeţul Buzău, tata a fost recunoscut de ea şi, probabil, că s-au gândit – ştiind că este un om foarte muncitor şi conştiincios – să fie pus într-o altă funcţie. I s-a propus să fie procuror general al ţării…

Atunci când a fost numit, ştiu că am ascultat la radio, a fost o mare problemă pentru tata. La postul Europa Liberă, a vorbit un domn… Nu mai ştiu exact cum îl chema. Nu-mi aduc aminte. O să-mi reamintesc. Cineva care a scris cu tata o carte despre împărţirea teritorială a României. Acest domn i-a făcut un mare deserviciu. Am crezut că o să fie imediat catapultat înapoi la Buzău, pentru că a spus despre tata că era un om corect, conştiicios, modest, la locul lui. Și aşa şi era. El a avut o singură femeie în toată viaţa lui. Era mama. Îşi iubea familia. Tata a fost numit în această funcţie, dar nu a rezistat decât doi ani. Pentru că, se pare că nu a vrut să îndeplinească toate ordinele absurde din acea vreme.

În momentul în care eu am revenit în ţară, în 1978, ştiu că a plecat Pacepa. Aceasta a fost nenorocirea. Nu numai că tata nu executa ordinele, acesta fiind un motiv de faţadă al schimbării, dar, după ani de zile am aflat adevărul. Motivul cel mai fierbinte a fost ea, Elena. În momentul în care a făcut percheziţia cu soldaţii la casa lui Pacepa, au fost găsite fotografii compromiţătoare cu Pacepa şi Elena. Asta mi-a spus naşul meu, ambasadorul Vasile Gândilă. Într-o zi mi-a spus : “Jenica trebuie să-ţi spun adevărul despre moarte tatălui tău. Să ştii şi tu, pentru că el n-a spus la nimeni. Mi-a spus mie după o perioadă de frământări, să ştiu doar eu.”

..cotidianul.ro

Lasati un comentariu