Pangasius un peşte crescut industrial,hrănit cu excremente ?

• publicat la: 30 October 2012
Pangasius un peşte crescut industrial,hrănit cu excremente ?

De ceva vreme circula pe messenger/facebook/mail un document word cu titlul : Minciuna pangasius : pestele hranit cu excremente si indopat cu hormoni de gravida.Au aparut deja articole pe diverse site-uri sau bloguri,este suficient sa cautati cu google “minciuna pangasius”.

Ce este pangasiusul

La origine este un peste oceanic din familia Pangasiidae care este inrudita cu rechinii.Nu este creat prin manipulare genetica asa cum se spune insa pangasiul care ajunge la noi in farfurie este puternic manipulat cu hormoni de crestere.In momentul de fata s-a reusit adaptarea la delta fluviului Mekong din Vietnam in ciuda originii sale oceanice.Asta nu e o surpriza,in Food Inc vedeam cum pastravii erau hraniti cu un concentrat pe baza de porumb ceea ce este cu  totul diferit fata de hrana lor obijnuita,ceea ce ducea la modificari genetice.Acelasi lucru s-a intamplat la vaci,care dupa milioane de ani de evolutie in care au mancat iarba sunt hranite brusc cu porumb iar rezultatul este boala vacii nebune.De retinut este ce ceea ce mancam noi este un peste de crescatorie diferit de pangasiul natural.

Spre finalul anilor ’90 pangasiul cucerea deja rafturile supermarketurilor americane pentru ca in cativa ani sa faca la fel si in Europa.Era ieftin,nu avea oase si era bun.Numai ca ieftin si bun nu deloc ieftin,vine cu un pret pe masura dar platit altfel.Conditiile mizerabile in care acest peste este crescut (orecum asemanatoare cu cele de la ferma de pui) au iesit la iveala curand si s-au concretizat intr-o campanie anti-pangasius in 2001.Exista deci si un site anti-pangasius si sunt organizatii care sustin aceasta miscare de lobby si chiar politicieni cu functii (senatori,congresmeni).Una dintre organizatii care a intreprins actiuni impotriva comercializarii acestui peste a fost The Catfish Farmers of America (am uitat sa precizez ca datorita “mustatilor” specifice pangasiusul este denumit catfis de americani).In 2002 The Catfish Farmers of America a inaintat petitii catre International Trade Commission.

In Europa

Nu a durat mult si scandalul a ajuns si in Europa,posturile tv  franceze M6 si France 2 au difuzat niste documentare in care se prezenta modul in care acest peste este crescut.Se pune accentul pe faptul ca sunt inghesuiti zeci de pesti in spatii de cativa metri patrati si se induce ideea ce isi mananca excrementele.De asememea se spune ca sunt injectati cu hormoni prelevati din urina deshidratata de femeie gravida.Prima parte cu pestii inghesuiti este adevarata insa a doua…..nu stiu cum reusesc ei sa prinda si sa injecteze milioane de pesti anual.

Cat despre injectarea cu hormoni din urina deshidratata povestea suna asa: este o tehnica inventata acum niste ani de zile de un francez pentru a stimula reproducerea pestelui,mai exact productia de icre, pentru a putea avea recolte bogate de peste pornind de la cateva exemplare.Metoda este folosita acum la mai toate culturile piscicole tot asa cum si vacile,porcii sunt inseminati artificial.

Documentarele mai bat moneda si pe poluarea fluviului Mekong,la faza asta au dreptate,este o zona intens populata si nu prea are cum sa fie curata,toate substantele care se gasesc in apa ajung in cantitati diluate si in pesti si deci in carnea lor.

Scandalul pangasius a fost folosit de diversi politicieni pentru imagine si de ziare pentru rating.Problema a juns si in Parlamentul European dar asta nu a impiedicat pangasiusul sa ajunga la importuri de peste 700 000 de tona in Europa pe 2009 an in care a ajuns si in Top 10 America seafood .

Totul a degenerat intr-un razboi economic si diplomatic si deja principala chestiune si anume sanatatea consumatorilor a trecut in plan secundar si asta pentru că sunt implicati factori economici (este o afacere de miliarde) si politici (multe ţări au interese si acorduri bilaterale cu Vietnamul).

Pe scurt pangasiul e un peste naşpa crescut la fel ca si ceilalti pesti de crescătorii potrivit colectionaruldesuflete.ro.

Pangasius este rentabil daca pe un metru patrat de apa se inghesuie cel putin 40 (da, patruzeci!) de exemplare mature.  De asemenea este rentabil, daca manaca – si chiar manaca – de toate: fosfati (maresc masa corpului cu circa 20% fata de pestii care nu au in “meniu” aceast chimicala “delicioasa”), faina de oase de peste, mate si resturi de peste, excremente de orice natura  (de peste, de animale, umane) care plutesc prin delta Mekongului.  La toate acestea se mai adauga o bogata “colectie” de substante chimice si metale grele: arsenic, bifenoli policlorurati, DDT,  hexaxclorbenzol si alti compusi clorurati, care se varsa fara nicio restrictiei in fluviul Mekong. Iar produsul complex al acestor mixuri de hrana “vie” (caci la 40 de exemplare pe metru patrat, chiar si pestii-frati se mananca intre ei) sau putreda, ori sub forma de otravuri garantate, ajunge la cina, in 15 minute, in farfuriile copiilor, sotilor/sotiilor sau altor persoane dragi noua. Delicios? Si inca un amanunt: pangasiusul vietnamez NU ajunge niciodata in Romania altfel decat congelat, deoarece este adus de la mii si mii de kilometri.

Femela pangasius este injectata cu hormoni de femeie gravida ca sa depuna mai des icrele

Drept urmare pangasius “proaspat” inseamna pangasius recent decongelat, dezosat si de necunoscatori cumparat. Cei care mai au indoieli, pot consulta pentru conformitate  documentarile (si documentarele) realizate de canalul francez de televiziune M6 (“Qu’est ce qu’un Panga ?” – “Ce este un pangasius”) sau de grupul tv-radio si online ARD din Germania (“Die Pangasius-Lüge – Das große Geschäft mit dem Billigfisch”, adica “Minciuna pangasius – Marea afacere cu peste ieftin”).

comentarii

de Niscu la 12 October 2013 - 10:22

Eu nu contest nimic din ce spuneti in articol doar ca probabil nu v-a interesat pescuitul niciodata. Eu sant din Galati si locurile unde se mai prinde astazi peste , in special oblet si rapitor care-l cauta, e langa de gurile de scurgere ale orasului unde nu sant doar excremente ci si diverse substante chimice ori detergenti. Crapul de crescatorie manaca orice , inclusiv fosfati sau hormoni de crestere. Somnul se hraneste cu de toate , de la mate si resturi de peste , pana la cadavrele care mai trec uneori pe Dunare. Despre caras stie toata lumea ca e denumit “porcul baltilor” si consuma orice.
Din scumbia sau platica de Dunare daca nu sant curatate ies in scurt timp viermi albi lungi de 3-4cm.[tenii]

de gabriela la 13 December 2013 - 13:21

Am auzit si eu cum sta treaba cu pestele Pangasius,dar autoritatiile ce pazesc?De ce statul nu interzice intrarea in tara noastra cu Pangasius? Dupa ce ca mancam numai carnuri injectate si fructe cu chimicale mai ne trebuie sa mancam si gunoaiele de la altii!

de Aurica la 12 January 2014 - 10:57

Da,statul ce pazeste sau nu intereseaza pe nimeni ca cei care ar trebui sa intezica comecializarea in Romania a asemenea produse alimentare isi permit sa cumpere numai somon,crapii KOI,pastrav,pastrav de Norvegia,biban,stiuca,midii,creveti etc. asa ca ce-i doare capul de sarmanii care ar manca peste ,dar nu-si permit numai pangasius.

de Gogu la 23 January 2014 - 09:36

Cei care scriu articole, in general gandesc?
Nici n-am citit articolul rand cu rand dar afirmatia metru patrat in care traiesc 40 pesti e absurda. oare autorul stie ce e ala metru patrat?

de ioly la 9 January 2015 - 09:54

Pe piata noastra ar trebui sa se comercializeze mai mult peste autohton dar ce l hranit cu fecale ar trbui hrana care se ofera pestilor nostri sa fie cat mai ecologica acest lucru ar putea sa devina realitate pentru ca la noi ori ce ochi de apa este privat doamne ajuta

Lasati un comentariu