Paris, mon amour? …la Carei

• publicat la: 11 octombrie 2012
Paris, mon amour? …la Carei

Piesa lui Sorin Oros a fost original pusă în scenă de Gheorghe Hibovschi, adaptând mesajul acesteia la realitatea locală. Acesta a fost motivul pentru care spectatorii careieni au fost plăcut surprinși de un grai moldovenesc autentic.

Elevii actori ai Teatrului de joacă, Alexandru Darandoi, Ilinca Țăpuc, Casiana Pavăl, Bianca Elena Cosma, Dan Pughineanu și  Dan Baltag au propus spectatorilor un exercițiu de imaginație pe care, din păcate, mulți adolescenți l-au trăit pe viu.

Povestea lui Vasilică, un adolescent orfan de tată, crescut de  mamă alături de sora sa, într-un sat oarecare. Pătrunsă de văduvia sa, mama este furată de propriile dureri și greutăți, pierde din vedere durerea copiilor, iar Vasilică, responsabilizat brusc la vremea adolescenței, devine debusolat. El a rămas „stâlpul casei” și copleșit de această responsabilitate, găsește cea mai la îndemână soluție: plecarea în străinătate.

Amăgit de o cunoștință întâmplătoare se trezește în mijlocul Parisului, singur, fără bani, și fără să cunoască limba. Când o întâlnește pe verișoara sa Nuți, bucuria unei revederi surprinzătoare îl face victimă sigură a traficanților. Pus să cerșească, sodomizat, bătut și umilit, ajunge la limită și se adresează autorităților. Este repatriat, revine în familie și povestea se întoarce la punctul de pornire.

Oricine poate deveni victimă, chiar dacă acești traficanți au fost prinși, mereu se vor găsi alții, atât timp cât vor exista naivi care să creadă într-o viață idilică departe de țară, a fost mesajul pe care l-a transmis Poliția de Proximitate, prezentă la evenimentul teatral pe care l-au legat de Ziua Mondială a luptei împotriva traficului de persoane.

Prezentând piesa pentru prima dată înafara granițelor județului Neamț, Gheorghe Hibovschi, regizorul piesei, a declarat pentru Buletin de Carei:Pentru cineva din Moldova, Carei este o întrebare, dar în același timp este și un simbol prin monumentul lui Vida Geza. Ne-a impresionat locația unde s-a jucat piesa. Spațiul ne-a oferit posibilitatea de a juca cele două scene alternativ, spectacolul fiind o reușită. Sorin Oros este unul dintre cei mai buni dramaturgi din România și cel mai jucat, de aceea am răspuns prompt invitației acestuia de a juca piesa la Carei și Satu Mare.”

La fel de impresionați de public și locație, actorii au declarat pentru cititorii noştri: „Sper ca această experiență să nu fie unică. Cunoaștem oameni extraordinari unde ne ducem, iar aici ne-am simțit foarte bine” , spunea Ilinca Țăpuc.

Dan Baltag, interpretul traficantului, spunea: „A fost o experiență unică, mai ales că suntem pentru prima dată înafara județului”.

Piesa contează foarte mult. Am muncit foarte mult la ea, dar merită,datorită mesajului. Experiența la Carei a fost unică”, spunea și Bianca Cozma, actrița din rolul văduvei.

Actori și spectatori au trăit împreună o experiență artistică minunată, iar tema abordată este un motiv de meditație atât pentru tinerii cărora li s-a adresat, dar mai ales pentru cei responsabili cu educația lor: părinții și profesorii.

Nicoleta Latiş

comentarii

de Aurel la 13 octombrie 2012 - 11:17

O initiativa deosebita care se poate transforma si intr-o colaborare cu cei din Neamt.
Mesajul este excelent. Ceea ce lipseste la ora actuala este dialogul continu care ar fi atat de necesar sa fie purtat cu adolescentii ,mai predispusi decat alta categorie de a se lasa inselati de mirajul occidentului.

Lasati un comentariu