Primăria joacă alba-neagra cu gazul din şcoli

• publicat la: 8 octombrie 2012
Primăria joacă alba-neagra cu gazul din şcoli

Update 11.10.2012:  Nici până la această oră,Colegiul Tehnic Iuliu Maniu nu a fost conectat la reţeaua de gaze naturale.

Vineri,lucrători ai societăţii furnizoare de gaz au fost prezenţi in şcoli pentru a le rebranşa la sistemul de alimentare cu gaze naturale.Ultimul sunet de clopoţel  pentru anul şcolar 2011-2012 a coincis şi cu sistarea alimentării cu gaz a şcolilor careiene.Motivul? Neachitarea  de către Primărie  a  facturilor către furnizorul de gaze naturale.Rebranşarea presupune costuri suplimentare.

Incepând cu anul 1996,municipiul Carei a fost racordat la reţeaua de alimentare cu gaze naturale.Pe parcursul anilor următori,careienii au renunţat la încălzirea centralizată a oraşului, optând pentru centrale de incălzire individuale,de apartament.

Situaţia a fost identică şi in cazul instituţiilor din localitate,rând pe rând şcolile şi grădiniţele achiziţionând centrale adecvate pentru asigurarea căldurii in perioada  anotimpului rece dar şi a apei calde pe tot timpul anului.

Odată făcute investiţiile,mai rămâne de achitat  factura  pentru consumul lunar de gaz,factură ce se achită de către Primărie alături de cea către furnizorul de apă şi energie electrică,plata utilităţilor fiind in sarcina administraţiei locale.

Neachitarea lor  a dus la sistarea furnizării de gaz natural .Luând legătura cu directorii instituţiilor de invăţământ,am constatat că nu toate şcolile au avut parte de acelaşi tratament.

Dacă  Scoala Vasile Lucaciu,Colegiul Tehnic Iuliu Maniu şi Liceul Tehnologic Simion Bărnuţiu au fost total debranşate,la celelalte şcoli nu s-a aplicat acest tratament deoarece aveau facturile plătite.

Pentru rebranşare,e necesară achitarea sumei de 500 lei pentru fiecare unitate,sumă  care incarcă suplimentar bugetul unităţilor de invăţământ.

La Liceul Teoretic,directorul Zsido Sandor a declarat că au avut sistată alimentarea cu gaze,unitatea avand ceas comun cu Scoala Generala nr.3 dar fără a li se lua ceasul de contorizare astfel că taxa de rebranşare va fi de 185 de lei.

Nici măcar la Liceul Tehnologic Simion Bărnuţiu nu a fost achitată factura de gaze naturale deşi in perioada verii aici a  funcţionat Cantina de ajutor social pe perioada renovării sediului acesteia.

Pe parcursul întregii veri,in bucătăria cantinei s-a apelat la clasicele butelii.

Noul director al liceului,Emeric Gindele a confirmat această situaţie pe care a preluat-o dealtfel la instalarea sa in funcţie, la începutul lunii septembrie.

Pe lângă  restanţele la plata facturilor de gaze,şcolile se confruntă şi cu lipsa avizului ISCIR pentru instalaţiile de încălzire tot pe motivul restanţelor la plată către societatea sătmăreană cu care au incheiat contract.Singura şcoală care  deţine momentan un astfel de aviz este Şcoala generală nr.1,potrivit celor declarate de conducerea şcolii.

Contactat telefonic,directorul Direcţiei de învăţământ-sănătate din cadrul Primăriei Carei,Varna Levente, a confirmat cele constatate de noi la faţa locului şi a afirmat că  presupune că lipsa fondurilor a dus la această situaţie,ordonatorul de credite in Primăria Carei fiind Kovacs Eugen,primarul oraşului.

Dacă neachitarea facturilor de energie electrică şi gaze naturale  duce la debranşare,nu acelaşi lucru se întâmplă  cu furnizorului de apă potabilă APASERV,mult mai ingăduitor cu Primaria Carei.

Societatea Apaserv are de incasat de la Primăria Carei sume de ordinul milioanelor de lei (noi) în contul facturilor neachitate.

d.ciuta@buletindecarei.ro

comentarii

de Horia Mărieș la 8 octombrie 2012 - 21:28

De unde pisici să aibă onor Primăria Carei bani în bugetul local pentru plata facturilor la gaz și la apă, dacă ea este datoare vândută la bănci și dacă are de acoperit o grămadă de găuri negre, cum ar fi de exemplu cele produse de „Szarvas Fogadó” (viitorul sediu) și nu numai?

Păi de ce să aibă școlile gaze naturale, când mîine dimineață (și probabil încă alte două săptămâni de acum încolo) pentru municiuciul Carei se anunță temperaturi matinale de 5 grade Celsius?

Să facă bine elevii și profesorii șă mai pună câte o haină în plus pe ei, ca pe vremea lui nea Ceașcă.

Dar electricitate au școlile în zilele astea? Sau și cu plata facturilor pentru consumul de energie electrică Primăria Carei este în urmă?
Nu m-aș mira de loc să fie așa.

de cititor la 10 octombrie 2012 - 08:56

Auzi d-nu Horea Maries trimiteti tu copii la scoala in frig
Ii usor a zice ce sa faca daca pe tine nu te afecteaza dupa ce se imbolnavesc copiii le plateste primaria tratamentul?
sa faca bine primaria sa plateasca restantele sa aive copiii caldura

de Carmen T. la 10 octombrie 2012 - 09:13

E usor sa cheltui banii care nu sunt ai tai si sa lasi scolile fara gaze ?
E mai usor sa dai banii orasului pe ..ca sa intelegi cititor-pe haleala,adica mancare si bautura dar sa nu ai pus deoparte pentru apa si gaz ?
La lumina nu pot jongla ca Renelul vine si taie curentul pe loc .
Primaria nu plateste tratamentul la copii doar concediile pentru apropiatii lor .

de Horia Mărieș la 10 octombrie 2012 - 14:57

@cititor la 10 October 2012 – 08:56 ar putea fi totuși puțin mai isteț și capabil să înțeleagă și o ironie. Sau n-aveți de fel simțul umorului?

de cititor la 10 octombrie 2012 - 15:08

nu cand e vorba de sanatea copiilor mei si a altora pentru asa ceva nam simtul umorului

de parinte la 10 octombrie 2012 - 15:21

Se pare ca cititorul nu are nici copii pe langa ca „nam simtul umorului” caci altfel nu cred sa fie asa neinspirat incat sa faca greseli grmaticale care sa il faca de rusine in fata copilului. Ce fel de exmplu dai copiilor tai cu astfel de greseli?
Daca aveai copii te interesa si cum arata parcul si terenul de joaca sau cel de sport din parc care este de mai mare rusinea.
Sa nu aducem in discutie balega de cal prezenta in tot parcul.
Oare cine nu stie cine este primar in Carei si trage la raspundere un comentator pentru incapacitatea primarilor de a gestiona onorabil orasul?

de emil la 10 octombrie 2012 - 19:38

@cititor

vezi ca va trebui sa-ti tii copiii acasa, nu sa-i trimiti la scoala in frig, fiindca, pentru ca primaria nu a platit gazul, scolile nu vor avea caldura!
si daca tot esti intransigent cu efectele =frigul din scoli, incearca sa fii la fel si cu cauza= primaria nu a platit facturile!
sau, mai bine acuza usl ca nu are grija sa dea caldura la scoli, ca usl cionduce orasul si primarul + 11 consilieri care prada banii sunt ai usl! Vai, saracii ungurii, cum si-or pierdut ciucurii, pardon, cum sunt ei minoritari in primaria si consiliul local Carei, iar nesimtitii de usl cum nu dau ei caldura la scoli!

de haitasu la 12 octombrie 2012 - 11:36

nu sunt banii la primaria pentru plata la gaz dar sunt pentru partida de vanatoare care vrea sa faca jeno la castel si pentru ziarul si cartile de la udmru; nu importa ca nu este gazul pentru caldura la copii ca nu trebe la primari oameni destepti care sa is dea sema ce prosti si needucati sunt ei… csiskalai si,,,, tttziga trebe care aduce voturile

de LOGAN+ la 13 octombrie 2012 - 15:24

Esti ramas in urma haitasule!!!!Se cumpara 2 Dacii LOGAN din banii care trebuiau dati la aceea FUNDATIE, pe care vor sa o infiinteze demult, sa poate lucra cei de la Directia de Cultura sa-si faca dotarile necesare.Acum acei bani adica 500 de Milioane vor merge la o fabrica de masini ca sa aiba si Vicele masina si primaru una noua. Foarte bine sa-si cumpere.Da cand ei stiu ca au alte prioritati ar mai putea astepta.

Lasati un comentariu