Protest al romilor, la Miskolc/Ungaria: „Vrem o ţară fără nazişti”

• publicat la: 18 octombrie 2012
Protest al romilor, la Miskolc/Ungaria: „Vrem o ţară fără nazişti”

Sute de romi au participat la un protest împotriva discriminării, organizat în estul Ungariei. Ţinta protestului este partidul de extrema dreaptă Jobbik.

„Jos Jobbik!”, au strigat persoanele care au mărşăluit ieri pe străzile din oraşul industrial Miskolc. Liderii protestului, unul dintre cele mai mari proteste organizate de romii din Ungaria în ultimii ani, au spus că a venit vremea să prezinte public umilinţele suferite în ultimii ani. Multe familii de romi s-au mutat în ultimii ani din câte localităţi din apopierea oraşului într-un complex rezidenţial din oraş. Vecinii maghiari au spus că sunt deranjaţi de prezenţa familiilor de romi, iar tensiunile şi bătăile au început să apară.

Protestatarii romi spun că Jobbik a încurajat violenţele împotriva romilor. „Vrem pace, lege şi ordine şi o Ungarie fără nazişti”, au mai cerut participanţii la protest.

Jobbik a denunţat luna trecută „o creştere rapidă” în numărul infracţiunilor de care se fac vinovaţi romii. Potrivit partidului de extremă dreaptă din Ungaria, numărul infracţiunilor a crescut după ce, din cauza măsurilor de austeritate, au fost alocaţi mai puţini bani pentru siguranţa publică.

Un lider local al partidului a spus că a primit numeroase cereri „să facă ceva în privinţa romilor”, deoarece „coabitarea celor două comunităţi a devenit de nesuportat”.

Extrema dreapta are o prezenţă consistentă în Parlamentul de la Budapesta, reprezentanţii săi ocupând 45 dintre cele 386 de locuri.

Lasati un comentariu