Romii se plâng că sunt discriminaţi

• publicat la: 24 octombrie 2012
Romii se plâng că sunt discriminaţi

Marti, 23 octombrie, orele 11, în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ, a avut loc întâlnirea Grupului de Lucru Mixt, grup aflat în coordonarea Instituţiei Prefectului Satu Mare.

La ședință au participat prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ), Mircea Govor, directorul de cancelarie al Instituției Prefectului, Sorin-Martin Vereș, Rozalia Bondrea, consilier pe probleme ale rromilor de la Institutia Prefectului dar și reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului (IJP) Satu Mare, al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ), al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) respectiv ai asociațiilor și comunităților de romi din întreg județul.

Pe ordinea de zi a întâlnirii au fost expuse puncte precum prezentarea şi aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Grupului de Lucru Mixt, aducerea de propuneri în vederea elaborării Planului Judeţean de Acţiune si constituirea comisiilor de specialitate pe cele şase domenii sectoriale conform Strategiei de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor.

Potrivit Rozaliei Bondrea, consilierul pe probleme ale rromilor din cadrul Institutiei Prefectului, rolul acestor strategii este acela de a imbunatăţi situatia rromilor, fiind totodată un pas inainte pentru o munca mai eficienta.După constituirea celor sase comisii de specialitate, romii si-au exprimat ingrijorările legate de principala problemă cu care se confruntă zi de zi, discriminarea. Mai mult, reprezentantii tinerilor romi au afirmat că nu se pot distra, accesul in cluburile din judet fiindu-le interzis din simplul motiv că sunt de culoare.Si problema actelor de identitate a fost ridicată în mai multe rânduri de către reprezentanții romilor dar și cea a lipsei certificatelor de naștere pentru copii, chiar daca s-au luat masuri in aceasta privinta. Totodată, romii se plâng că nu sunt luați la muncă, angajatorii ferindu-se de ei.

sursa tv1sm

comentarii

de adevar la 24 octombrie 2012 - 20:57

Discriminarea despre care se plang rromii este de fapt instinctul de conservfare al celor din jur. De muncit nu muncesc, de furat fura, de invatat nu invata si se duc la scoala numai pentru a primi alocatiile. Sunt asistati forever, li se da masa si casa, iar cand trebuie sa munceasca pentru cateva zile in folosul comunitatii care ii intretine ii doare tot corpul si sunt foarte bolnavi, cu acte chiar, boala lor fiind atestata de adeverinte de la medici. Cum le obtin ei stiu. Deci despre ce discriminare este vorba? Ca nu vor sa munceasca, iar cei foarte putini care totusi o fac sunt exckusi din comunitatea de puturosi.
Ca sa nu fiti discriminat puneti osul la treaba ca se cam termina pomenile. Nu mai este de unde.

Lasati un comentariu