S-a votat !Primăria nu renunţă la îndatorarea cu încă 2 milioane de euro

• publicat la: 16 octombrie 2012
S-a votat !Primăria nu renunţă la îndatorarea cu încă 2 milioane de euro

Primaria municipiului Carei nu renunţă la indatorarea cu  încă 9 milioane de lei,ia în proprietate terenul de 34 ha deţinut de MapN şi solicită votul consilierilor  pentru  o nouă rectificare bugetară.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea rectificării Bugetului Local de Venituri şi Cheltuieli al Municipiului Carei pe anul 2012 ,dezbătut la şedinţa extraordinară de luni 15 octombrie, a scos la iveală  gestiunea defectuoasă a banului public de către ordonatorul de credite al Primăriei Carei.

Stadiul lucrărilor de la sediul viitoarei Primării precum şi decontările către societatea Dominium ce prestează lucrările de renovare au ridicat câteva semne de intrebare consilierului Ilie Ciută.

Cum se face că in şedinţa din august am aprobat plata a 1,03 milioane lei către constructor iar executivul a achitat de fapt 1,095 milioane lei?cum s-au putut cheltui 65.000 lei dacă nu au fost aprobaţi? Deşi trebuia să fim mutaţi in noul sediu de mai bine de 11 luni,ne mai cereţi să aprobăm o nouă plată de 500.000 lei către acelaşi executant dar lucrările sunt departe de a fi terminate deşi termenul de predare e depăţit demult” sunt câteva din explicaţiile solicitate executivului de consilier.

Misterul sumei de 65.000 lei inclusă in plăţile către constructor este lămurit de administratorul Beko Tamas care recunoaşte că plata a fost posibilă datorită unei hotărâri a primarului Kovacs.

Una din situaţiile cele mai relevante in ce priveşte gestionarea deloc inspirată a banilor publici   este cea in care este prevăzut a se incasa din taxe şi impozite un procent de 100% ,procent la care se mai adaugă alte 10 miliarde( 1 milion lei noi) din restanţele acumulate de-a lungul anilor.

Avem in faţă o rectificare de care toţi suntem conştienţi că nu se va realiza,inclusiv Dvs. domnule primar.Din prevederile pe 2012 mai avem de incasat 1,27 milioane lei dar mai includeţi  incă  1 milion de lei in plus din restanţele  din anii trecuţi.Dacă crede cineva că se va realiza o incasare de 100% la care se mai adaugă suma de 10 miliarde inseamnă că nu mai avem capacitatea de a raţiona.Acest aspect va lovi fie in investiţii fie il acoperim din noi credite .Aştept ca acum,in ceasul al 12-lea să recunoaştem oficial situaţia gravă in care ne aflăm,să ne intâlnim toţi si să găsim soluţii adecvate şi reale.Propun să amânăm acest punct până vom găsi modalitatea de a ne apropia cu bugetul de realitate” este intervenţia consilierului Ciută faţă de materialul aflat in mapa primită.

Cele semnalate nu au trecut neobservate de primarul Kovacs,adept al aceluiaşi limbaj de lemn  şi al afirmaţiilor lipsite de temei sau posibilitate de confirmare.

Văd că de 4 ani incoace domnul Ciută nu are raţionament , mereu ne atrage atenţia.Se vede  ce facem noi in oraş.Spuneţi că nu putem incasa cât ne-am propus.Noi am planificat să incasăm toate datoriile atât de la persoanele fizice cât si de la cele juridice.Acest buget ,rectificarea de fapt e realistă,depinde de noi dacă o realizăm sau nu.”a ţinut să precizeze ordonatorul de credite.

Urmare a acestei interventii,consilierul Ciută a cerut celor ce intocmesc procesul verbal să consemneaze că potrivit celor declarate de primar,până la sfârşitul anului  vom  incasa încă 2,3 milioane lei.

Amânarea adoptarii acestei rectificari  solicitata  de Ilie Ciută este respinsă de consilierii UDMR care insă aprobă această rectificare de buget in forma propusă  iniţial.

Deoarece in urma hotărârii Consiliului Local din 30 iulie 2012, când consilierii UDMR au votat pentru contractarea unei finanţări rambursabile interne de 9.000.000 lei pentru o perioada de 15 ani,cu perioada de graţie de 3 ani,nu s-a  depus nici măcar o candidatură, administratorul public Beko Tamas şi contabilul sef Vasarhely Ileana au inaintat pentru această şedinţă extraordinară o solicitare de modificare a acelei hotărâri prin schimbarea parametrilor solicitati.Astfel, propunerea este ca perioada de graţie să se diminueaza la 7 luni iar perioada de creditare  să fie de  3 ani.

Ionuţ Oneţ,consilier USL,a incercat să ofere sugestii pentru contractarea unui imprumut in conditii cât mai avantajoase pentru oraş,renunţarea la comisionul de neutilizare,reducerea punctelor procentuale la maxim 2,perioadă de returnare de 5 ani fiind câteva dintre ele,toate aceste argumente fiind bazate pe experienţa sa anterioară de inspector bancar credite.

Argumentele sale au fost combătute  de administratorul Beko şi primarul Kovacs care au iniţiat acest proiect de hotărâre privind modificarea H.C.I.nr.88/2012 .

A fost adus în discuţie şi creditul contractat în urma obţinerii avizului CL din 30 martie,în valoare de 7,3 milioane lei având ca destinaţie,în momentul contractării, reabilitarea şi ramforsarea a 28 de străzi şi reabilitarea trotuarelor din municipiu.

Din acest credit,3,3 milioane au fost dirijaţi spre lucrările de la Castel.

Consilierul Ilie Ciută a solicitat executivului mici clarificări în legătură cu cheltuirea acestei sume de 3,3 milioane lei,fapt ce a dat ocazia primarului Kovacs să  pună pe tapet procesul pe care îl are pe rol primăria  pentru suma de 800.000 lei cu statut de penalizare pentru nerespectarea  legislaţiei în vigoare.

În luarea sa de cuvânt,administratorul Beko atribuie penalizările de 800.000 lei in cazul proiectului de renovare a Castelului tocmai respectării legislatiei româneşti care in accepţiunea sa nu este aliniată la cea europeană.

Consider că procedura aplicată in cazul  atribuirii lucrărilor de la Castel a fost legală.Am avut doi observatori care nu au atras atentia asupra limitării la 30% a subcontractării lucrărilor.Chiar MDRT a trimis  o echipă de control” afirmă Beko Tamas.

La solicitarile repetate ale consilierului Ciută,primarul a recunoscut că restul sumei a fost redirecţionat ulterior şi utilizat pentru alte destinaţii fără insă a mai avea aprobarea Consiliului Local.

Nici propunerea lui Ionuţ Oneţ nu a fost acceptată  astfel că şi acest proiect este votat in forma iniţială de către consilierii UDMR.

Tot in şedinţa de luni a fost adus în  discutie şi statutul terenului de 34 ha care a intrat in administarea oraşului in septembrie 1990 dar in  administrarea directă a  UM 10020 Dej.

Pe o suprafaţă de 18 ha a funcţionat una din unităţile militare din Carei iar suprafaţa de 16 ha a rămas până in prezent ca şi teren arabil.

In urma incetării activităţii unităţii militare,a fost solicitat MapN acordul pentru trecerea   acestui teren in administrarea Consiliului Local.Cererea a rămas fără răspuns dar terenul a trecut in administrarea Ministerului Educatiei pentru Universitatea din Oradea.

Primăria Carei a decis recent  să initieze noi măsuri pentru preluarea acestui teren in administrarea Consiliului Local.Astfel,la interpelarea consilierului Bujor Păuşan in ce priveşte statutul ulterior al terenului preluat in administrarea primăriei,mai exact “ din acest teren se va retroceda cuiva anume teren?” primarul Kovacs a oferit asigurări că “nici nu se pune problema de retrocedări ci se intenţionează construirea unui cimitir pe  o suprafaţă de 10 ha iar pe 16 ha se urmăreşte a se construi un parc industrial”.

Daniela Ciută

comentarii

de interesant la 16 octombrie 2012 - 13:01

sunteti oripilati de indatorari insa PNL-ul nu s-ar indatora niciodata pentru carei daca ar fi ei la conducere si cu Gigi Becali, ca doar nu sunt prosti sa investeasca ceva bani ca apoi sa trebuiasca sa restutuie banii.

de interesant la 16 octombrie 2012 - 13:05

„Ionuţ Oneţ,consilier USL,a incercat să ofere sugestii pentru contractarea unui imprumut in conditii cât mai avantajoase pentru oraş,renunţarea la comisionul de neutilizare,reducerea punctelor procentuale la maxim 2,perioadă de returnare de 5 ani fiind câteva dintre ele,toate aceste argumente fiind bazate pe experienţa sa anterioară de inspector bancar credite.”

mistocarul ala ajuns co(i)nsilier la 28 de ani pe criterii pur politice, ca nu are absolut nici un merit, si ce experienta domle!!
voi furati si distrugeti toata tara, ca in loc sa se investeasca in ceva, cum vrea UDMR, voi vreti doar sa bagati in jeb, cum fac mai marii PNL+PSD ului, si Gigi Becali.

Ce sa mai, oameni ioropeni care sunt spalati si intelijenti, intelectuali si cunoscatori, cu experienta si bastani! unul si unul!!

„sunt stelist, cum as fi impotriva???”

de interesant la 16 octombrie 2012 - 13:13

emile, cum e cu guvernarea USL?
cum e cu alianta cu ciobanul Gigi?
cum e cu ioropenii si cunoscatorii PNL+PSD, singurii capabili sa scoata tara din criza?
cum e cu textele anteniste conform carora boc+boc+ungureanu au lasat o mostenire grea lui ponta?
cum e cu vrajelile ca „venim noi la guvernare si va aratam noi cum si ce”?
cum e cu textele astea jenante scrise pe aici despre primaria carei? kovacs vrea sa dezvolte careiul, nu sa vorbeasca despre indatoriri. ca la aia numai voi, consilierii PNL sunteti asi. despre parlamentari, lamentari nesfarsite si cheltuirea desteapta a banului vorbiti voi,

de interesant la 16 octombrie 2012 - 13:16

ah si emile, 4,56 RON= una bucata euroi.
tot mostenirea grea de la PDL e de vina?
tot basescu si instabilitatea politica sunt de vina? tot referendumul e de vina?
sau o fi jenoke si lajoska de vina?
sau mai rau, poate al dracului leu nou nu vrea sa va asculte si sa sara coarda!?
dar lasa ca acuma vine Gigi Becali la voi si scapa tara de lichele!

de interesant la 16 octombrie 2012 - 13:18

acuma hai bagati ca sunt boros, ca sunt postac udemerist, ca sunt ala rau. bagati si poezia cu jeno evazionistul si cu keizer fotbalistul.
bagati toate, ca la atat va duce capul. sa prostiti lumea, cum ca „jeno nu cheltueie banii cu cap, ci se indatoreaza”. lasa ca voi ati cheltui banul cu mai mult cap, adica pentru buzunarul propriu, europenilor ciobanofili!

de mirat la 16 octombrie 2012 - 14:38

zau ca nu trebuie sa va suparati asa rau ca nu ati reusit sa aveti si voi decat un presedinte evazionist si un vice fotbalist la un oras fara echipa de fotbal sau pardon la una falimentata dar care inghite sute de milioane.
azi e in climatoru vostru ionut?? cu ciuta ati terminat?
pai daca ionut a reusit sa castige increderea votantilor si la 28 de ani e consilier ales cat si cand a reusit sa castige baiatu de 28 de ani al primarului ca sa aiba o fabrica nou nouta pe numele lui???
da fata??? bune servicii au avut daca castiga bani sa construiasca de la zero o fabrica in plina criza cand careienii nu au loc de munca si altii baga mana la oras ca in buzunarul lor>
voi stiti cursul ca furati euroi da saracii careieni nu au de la o luna la alta destui lei si nici de la primarie nu primesc locuri de munca asa cum primesc ajutoare amicii lu lajos de care nu poti trece pe trotuar la primarie.
a picat greu imprumutu asta de 2 milioane de euroi pentru oraseni mai ales ca primarii il cheltuie si careienii il platesc.
cel mai bine ar face primaru sa isi plateasca datoriile de miliarde si ar scapa orasul de un nou imprumut ! nu ca e interesanta varianta?????

de Nagyinteresant la 16 octombrie 2012 - 14:44

ia de aici ceva interasant interesant nu povesti ca la jeno

http://jurnalul.ro/special-jurnalul/laszlo-tokes-carte-nu-ne-duce-pe-noi-in-ispita-626143.html

de emil la 16 octombrie 2012 - 21:57

@interesat
ca esti etnic ungur se vede dupa cum confunzi „indatorari” cu „indatoriri”. ca esti udemerist sau nu, n-am idee, nici nu e relevant si nici nu ma intereseaza. nu e relevant nici ca esti clar impotriva usl. e treaba ta, este -inca – voie sa ai opinii. daca mai sta mult besescu, s-ar putea sa ne interzica si acest drept.
subiectul articolului este insa ca primaria nu renunta la indatorarea orasului cu inca 2 milioane de euro. nu e vorba de guvernarea usl. aici, la Carei, udmr e la guvernare, care, mai nou devine foarte performanta si dezirabila, ba chiar demna de toata lauda pentru ca indatoreaza orasul! da, e mare performanta sa indatorezi orasul, dar sa nu ai cum sa dai banii inapoi! foarte bine, sper ca esti platitor de impozite locale, ca si tu vei plati aceasta indatorare. nacazul meu e ca va trebui sa o platesc si eu, desi nu-mi convine. remarc si apreciez ca admiti ca PNL-ul nu e format din oameni prosti si ca recunosti implicit ca prostia e la udmr, care o comite iar! pentru asta, felicitari! cam asta despre articol.

acum sa vedem insa cum e cu intrebarile adresate mie.
la aia cu „cum e cu guvernarea usl?” zic ca e mai bine decat cu boc si/sau ungureanu. la aia cu ciobanul, intreaba pe cine a facut-o (alianta). nu inteleg sa raspund eu pentru ce nu am facut. asta e si motivul pentru care nu-mi convine sa platesc eu datoriile facute de altii in folosul lor. si ce treaba avem noi in Carei cu alianta electorala din Bucuresti? ca nu de mult timp (n-am uitat zilele alea!) la Bucuresti udmr era in alta tabara decat PSD, dar la Carei, PSD vota cu udmr. adica, iti recomand sa nu amesteci planurile, pentru ca repetam faza aia in care adunam mere cu prune si obtineam …..castraveti? nu, obtineam tot mere si prune, deci nimic nou, nici utilizabil ca produs al gandirii, sau, altfel spus, am ramas tot la punctul de plecare, nu am inaintat deloc!
referirea aia la scoaterea tarii din criza este insa produsul intelectulei tau, nu-mi apartine, deci nu ar trebui sa raspund. o fac totusi, pentru ca imi da ocazia sa exprim ideea de fond ca tara nu se scoate din criza asa cum scoti o masina din sant, sau una impotmolita/inzapezita etc. ce am afirmat, ca sens, era ca usl poate (retine acest „poate”) aduce o alternativa suportabila la politica dementa a pdl. nici atunci nu am crezut si nici acum nu cred ca se poate iesi usor din criza. ce poate face guvernul este sa propuna masuri a caror contributie la suportabilitatea crizei sa fie cat mare. politica lui besescu, implementata de boc, se rezuma la o singura masura: taierea. iar peste aceasta se suprapunea fiscalitatea excesiva. rezultatul: dezechilibru financiar, in sensul ca trebuiau puse cat mai multe taxe pentru a face rost de bani, bani pe care ii putea lua de la tot mai putini (mai ales dupa forfetar!). taierile au adus in sarcina statului mai multi oameni carora li s-a platit ajutor de somaj, dar nu numai atat, acestia nu au mai contribuit la buget, deci in loc sa intre mai multi bani, s-a intamplat pe dos. ma opresc aici cu explicatiile, pentru ca din comentariile tale am inteles ca singurii care procedeaza bine sunt udmr care vor indatorarea, dupa care tot tu ai spus ca a se indatora pentru oras este o prostie. vreau sa iti explic ca esti cam inconsecvent(a) si datorita acestui fapt nu ai merita atentie. in fond, nu am nici un fel de obligatie de a-ti raspunde, mai ales cand incepi sa nu mai stii tu insuti /insati ce critici si ce aprobi.
la aia cu mostenirea grea, te contrazic! besistii au lasat o mostenire foarte usoara, pentru ca golul nu cantareste nimic! bugetul pe 2012, facut de pdl si udmr (aia care vor sa investeasca, in timp ce ceilalti distrug tara!)nu a prevazut bani pentru ultimele 45 de zile din an! asta da competenta! ce anume sa investesti cand tu nu prevezi bani deloc pentru o luna si jumatate! bine, acuma sincer, dupa ce ti-am citit toate comentariile, nici nu ma asteptam de la tine la competenta, ca doar tu atata stii: udmr vrea binele tarii (probabil al tarii = Ungaria, ca al Romaniei mie mi-e limpede ca nu!) si cursul de schimb. hai sa-ti spun un secret al lui Polchinelle: daca s-ar putea tine cursul de schimb la nivelul pe care il doreste un guvern – indiferent care – cursul ar sta nemiscat acolo unde ar vrea guvernul. hai sa-ti spun ca pentru retardati horthysti: daca s-ar putea tine cursul la 4,00 lei il tinea si boc acolo dar l-ar fi tinut si ponta, ba, de-al dracului l-ar fi scazut la 3,50, ca sa arate ca e mai smecher decat boc sau ungureanu. adica, vreau sa spun ca a amesteca aici cursul de schimb demonstreaza incompetenta (nu mai spun de rea intentie) si necunoasterea problemei. cursul este -asa, la nivel de clasa a opta – expresia felului in care functioneaza economia. cand ai o economie care merge prost 10 ani, nu poti sa tii 10 ani cursul la acelasi nivel. poti sa-l tii cateva luni, insa cu costuri mari si cand vezi cat te costa (intreaba-l pe isarescu, ca nu demult a declarat cu vocea proprie ca mentinerea cursului a costat ca 10 mld euro!). inca o data, nu amesteca lucrurile care nu au a face unele cu altele. in sensul rationamentului tau am putea spune ca avem cursul ala de 4,56 RON /euro pentru ca economia merge prost din 2008-2009 incoace. iar din 2009 incoace, ghici cine era la guvernare? specialistii tai udmr alaturi de specialistii si mai mari pdl. ca urmare, argumentul tau se intoarce tocmai celor pe care ii aperi. apara-i in continuare, dar ai bunul simt de a nu acuza pe altii ca fac propaganda electorala, ca „texte anteniste” etc. pentru a nu-ti ramane dator, iti amintesc totusi, ca reiterezi aceleasi texte legeliste de pe nagypuszta. cum se face oare ca repetati aceleasi idei? ca primarul face bine, ca el investe ca sa dezvolte orasul, ca e bine ca ne indatoram etc? pe astea le tot vad de cand e primarul asta. numai nick-urile se schimba pe masura ce ni se dezvaluie cat sunt de incuiati, limitati sau chiar prosti. (acum nu e cazul sa amintesc si „sovini”, dar pana prin august am tot vazut astfel de manifestari, pe care, evident, nu le-am uitat!). pe vremea lui beko, desi o mai comitea si el, totusi nu se intampla jaful asta arogant.
dar, ca sa inchei, ca nu vreau sa-mi pierd tot timpul cu legelistii, textele „jenante” – apropos, „jenant” e iarasi un cuvant care apare periodic, inca de la comentariile despre taierile de arbori din parc, sub diferite nick-uri, toate sustinatoare fervente ale primarului si udmr(asta asa, ca sa vedeti ca am observat) – exprima exact activitatea primarului si a consilierilor udmr care il sustin. Sau mai stii, poate ai pretentia sa imi si placa? Pe cand revenim la partidul unic? Dar de data asta sa fie udmr?

de Erwin la 16 octombrie 2012 - 22:04

interesant spune …”taranie multa…fapte mai deloc..” .pentru cine nu cunoaste situatia poate e necesara o precizare;
cei doi primari provin amandoi de la tara , unde au locul de bastina si se pare ca renunta greu la deprinderile din acea perioada;
nici unul dintre ei nu se poate lauda cu ceva fapte ..remarcabile,ambii au la activ afaceri falimentare care au inceput sa prospere din momentul cand au intrat pe usa primariei;Chiar unul din ei nu avea nici bani de mobil in 2008 si acum se lauda cu realizari dar nu are nici macar un bun in proprietate personala,adica pe numele lui;
primarul este si presedintele udmr o formatiune care a fost mereu la guvernare de 20 de ani incoace si mai are si acum oameni in toate ministerele si departamentele si agentiile nationale;
si mai e chiar interesant de urmarit cand se va hotara returnarea datoriilor de catre „gospodarul orasului” pentru a nu mai fi nevoiti sa apeleze careienii la credite;

de albinosu la 16 octombrie 2012 - 22:22

pai astia se cred intelighentia de pe lume daca pot sa bage mana in sacu de bani a orasului si in fondurile europene la care au acces pana sunt primari!!!!
singurii care nu stau cu mana intinsa sunt liberalii si aia doare la voi draghelor!!!!ei isi fac tot ce au nevoie din banii lor ca au de unde si daca nu au posturi in primarie!!!! si au un predsedinte far datorii si far bube pe cap cum ati vrea voi sa fie ca sa puteti sa il santajati si sa joace csardasuu vost!!! mai veniti si cu ceva concret nu cu povesti de cressa de pe tziganyviig!!!

de Unul și mai interesant la 17 octombrie 2012 - 10:12

Ce interesant scrie Domnul @interesant la 16 October 2012 – 13:01, la 16 October 2012 – 13:05, la 16 October 2012 – 13:13, la 16 October 2012 – 13:18, etc.

Oare ar fi interesant să aflăm aici că Domnul acesta @interesant este chiar domnul Codruț Tudoran, un mare simpatizant (acum) al PP-DD? Credem că ar fi foarte interesant, cel puțin la fel de interesant, ca și povestea televizată a cumpărării de către Dănuț cel Diamantin și știrb a OLTCHIM-ului.

Dar nu disperați Domnule @interesant, vă râmăne neștirbită șansa cumpărării TAROM-ului, a POȘTEI, a CFR, etc. Până atunci, puteți continua să-i pupați drept în fund, că ei tot nu se spală, pe Bekő, pe Kovács, pe Keiser și pe ceilalți potlogari aflați în fruntea urbei. Că de altceva tot nu sunteți în stare, și se pare că nici bila nu vă prea ajută. Poate vă ajută însă inimitabilul potlogar mediatic numit DD. O să vă distribuie, tuturor membrilpr PP-DD, câte 20.000 de Euro, de-a moaca. Așa s-ar putea să ajungeți și voi, cei atât de @dezinteresați, în rând cu lumea.
Până atunci, faceți bine și lăsați-ne cu necazurile și în săracia noastră.

de fejsu la 17 octombrie 2012 - 18:02

interesant nu scris bine la primul comentariu ca kovacs si keizer fac ceva pentru carei ci este corect fac ceva pe carei.!
pana cand o sa fie rost sa traga bani de la oras os a fie bine pentru ei si pe urma pleaca cu jebu plin.
sa spune ei cu cat plateste pe oamenii care lucra pentru ei si de ce nu face carte de munca la ei si lucreaza la negru????
la sectia de pe ecoului oameni lucra pentru kovacs pentru 6 milioane si si aia fara carte de munca si daca mai vine cineva sambata mai i primeste 50 de lei pentru toate ziua..rusine pentru voi care bateti joc de careienii si de munca lor si voi faceti fabrica noua la copii din banii de la munca noastra.! tiszta barom mind keto

de lori la 19 octombrie 2012 - 09:36

umbla vorba ca cei doi primari concureaza pentru alba ca zapada adica nici usturoi nu au mancat nici gura nu le pute…. careienii vor mai plati inca un pupacist al lui jeno pentru a mai spala si albi din pacatele acestuia dar… datoria si salaru taiat tot acolo in acte ramane si cei care au mai lucrat pe la finante ar putea sa scrie si despre realitatile careiene nu numai ce dicteaza primarul te miri unde…dupa sutele de milioane pompate pe la toate jurnalele de cosmetica tot cu tinicheaua de coada ramane ca nu e in stare sa arate fluturasul de salariu si anii din urma cu sanctiunile primite ca de procesele pe care le are nici nu mai pomenim…lasam justitia…poate mai are ceva zbateri de constiinta.

de csa csumi la 19 octombrie 2012 - 11:31

bine ca ati luat de la noi voturile si ati stiut sa umblati cu toate ajutoare la noi cand ati avut nevoie mancavas;hat dikte primas cand noi am cerut ajutorul pentru a aduce acasa pe fata de 34 de ani care murit in alta parte ati spus ca itt van 150 laj si mesz el innen,sipirc.Singura fata la parintii si a si lucrat nu a stat toate ziua in fate la primarie ca alti.
rusine sa va fie primasi.

de o voce la 19 octombrie 2012 - 17:31

felicitari domnule ciuta- mereu bine pregatit si la inaltime- se vede ca nu banu va guverneaza si chiar va pasa de oras- tot asa si pe mai departe.

de coriolan la 19 octombrie 2012 - 20:27

Citesc si nu ma rabd!Draga, draghe sau kedves @interesant,esti chiar nemaipomenit de interesant!……Pupicii dulci, pe care-i dai acum cu multa caldura edililor fruntasi, vezi sa nu se transforme in fiori deosebit de reci si transpiratie amara pentru tine, in momentul in care vor trebui rambursate aceste credite!Si sti de ce?Motivul este simplu!MARIRE DE IMPOZITE SI TAXE LOCALE!…….Sunt deosebit de curios, ca atunci cand vei plati, inclusiv si pt. aerul pe care-l respiri,te vei alatura,OARE?, celor care acum nu suntem deacord cu tine!Stii vorba cea ungureasca:NE HUJ BELLE BALAZS?

de Elodia la 21 octombrie 2012 - 09:29

Mare disperare la tulipanjeno care nu a reusit cu consilierul scolit la stefan gheorghiu si platit din primarie cu un sac de bani sa arate ca domnu Ciuta ar fi bandit ca el….
Dupa ce la alegeri a dat rau de tot cu oistea in gard cu candidatii platiti sa rupa din voturile uslistilor acu cica …sponsorizeaza… pe pretenu de la finante din anii 90 sa scrie si rescrie ..Elodia reloaded .
Nu degeaba se zice ca cine se aseamana se aduna…sacu si petecu…sacujeno cu banii publici a gasit sa il apere un fost finantist care si-a luat partea leului tot din averea statului si a bagat in buzunar toate spatiile unde functiona restaurantul central …
ca si pretenu jeno astia numa cu statu stiu sa faca afaceri profitabile.
Pacat ca isi bat joc de saraca Dora…aruncata la inaintare ca sa castige confortabil candidatu tulipanilor.Oare de ce amicul lui jeno cu Elodia reloaded nu candideaza la careienii lui si fuge la ardud acis’ bogdand’ pomi si crucisor???

de voiajor la 21 octombrie 2012 - 17:42

sefu firavilor tulipani de Carei cauta sustinere la noul(al catelea??)sef al Elodiei de dambovita care tot ca el face afaceri pe picior mare in familie.
BRD CAREI e perla coroanei imobiliarelor in care banii(multe mii de euroi)dati de director pe chirie raman tot in familie-.la cumnatu.
pai atunci va mirati ca omu se ascunde si candideaza in alt colegiu??????
cica BRD Romania era firma serioasa……

de Tudor la 22 octombrie 2012 - 12:35

jalnicul tulipan din asuajul de maramures si indoctrinat de groparul fotbalului careian doi abonati la bugetul local se chinuie sa gaseasca ce nu e de gasit si descalifica din nou careienii care in mintea lor nu au trecut de evul mediu…in micimea lor de care nu pot tece nicicum cersesc ajutoare de te miri unde intrand si mai adanc (daca se poate ) in mocirla minciunilor din care fac litera de lege.
Asteptam un comunicat in care sa mentioneze- inainte de a iesi la atac- cand au fost platite miliardele pe care seful tulipanilor le are la buget,un altul in care sa mentioneze cum poti sa lucrezi cu persoane care nu au carte de munca la firma de pe Ecoului,ITM accepta asa ceva?,si un altul in care sa mentioneze de unde sunt fondurile pentru constructia noii fabrici bineinteles trecute pe numele unui alt membru din familia sa( deoarece pe al sau nu e posibil sa aiba ceva in proprietate datorita datoriilor ce trebuiesc totusi achitate)
Nu este nici cazul groparului fotbalului sa iasa la atac desi ca traseist politic a pastrat relatiile cu oameni din celelate partide si acum inroseste firele pentru amicii depanatori si maistri pe care ii vrea aproape pentru activitatile de politie politica cu care se ocupa de la etajul doi al primariei si in care are oaresce experienta din perioada anilor 70-80.Nimic nu e de neaflat dar si minciuna are picioare scurte asa ca aviz amatorilor.Ei traiesc totusi bine pe spinarea careienilor platitori de impozite dar ca in orice afacere vine si scadenta.

de Lena la 22 octombrie 2012 - 14:05

si totusi domnule consilier Ciuta de unde sunteti Dvs.? in timp ce consilierul personal al lui jeno va acuza in oficiosul udmrului ca sunteti nascut la piciorul podului lui traian de la drobeta , amicul lui jeno scrie ca ati fi baiatul lui ciuta de la politia carei desi diferenta de varsta este de doar 10 ani.
precoce politist.

de Mia la 22 octombrie 2012 - 20:27

Nici macar fumigenele agramate nu reusesc sa ascunda pungile de puroi urat mirositoare din fruntea udmrului careian care se ascunde acum in poala balbaitilor ce plimbau sacii de bani mai ceva ca bananierii.
Degeaba jeno ca datoriile tot raman la fel ca balega de cal pastorita de primar din primul mandat si care inca nu are autorizatie de functionare pentru caii din parc.
Stim ca retinerea din salar e cea care doare la primar si da cu posturile in stanga si dreapta ca sa cumpere clementa de la autoritati doar albul fetei nu il poate cumpara.
Casa renovata si pavata pe banii publici dar trecuta pe alt nume ca sa nu o ia banca si fabrici construite din banii europeni de la castel sunt motive bune ca sa ramai in functie si sa angajezi sobolani ca tine.Nu degeaba plateste si pe citymanager cu mii de euro salar pe luna ca e greu cu economicu.
Singurul care va incurca apele e consilierul Ciuta si echipa din spatele lui pe care inca nu reusiti sa o cumparati.
Mai bine incepeti si faceti carte de munca la muncitorii de la firma de pe Ecoului si nu va mai bateti joc de ei ca nici voi nu ati fost altfel pana in 2008.

de Fieraru Eugen la 23 octombrie 2012 - 07:48

@voiajor la 21 October 2012 – 17:42

Citiși acum două zile pe net o producție agramată, plină de venin și colcăind de boala mentală numită sindromul persecuției, postată pe net de „noul (al câtelea??) șef al Elodiei de Dâmbovița care tot ca el face afaceri pe picior mare în familie.” Individul nu este numai jalnic și josnic, este și execrabil.

Am realizat că tipul ar dori (ca și primașii locali de altfel, ca și pritenarii lui pe care-i pupă permanent în dos), să aplice – dar n-o să-i meargă, fiindcă totuși careienii nu sunt proști! – „Decalogul Chomsky”:

1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate. Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.

2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii
Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile. Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice.

3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău.
Pentru aceasta: Mecanismele propagandei „albe” (oficială, integral asumată de guvern), „gri” (parţial asumată) şi „negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.

4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său. Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.

5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte. Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.

6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor. Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.

7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare. Pentru aceasta: Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tine cetăţenii în ignoranţă şi a manipula opiniile colective după bunul-plac.

8. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă. Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos.

9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei. Pentru aceasta: Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turmă şi sunt uşor de controlat.

10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare. Pentru aceasta: Să apelezi la toate cuceririle ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.

*** Mă mai întreb doar când ne va împărți labilul , nouă, adică fiecărui cetățean român, cei 20.000 Euroi promiși de marele guru Dan Diaconescu. Vreau să știu data exactă, ca să mă pot așeza și eu din timp la coadă. Cât mai în față. Și la Caritas de exemplu, câștigați au fost doar cei din față. N-am uitat de Caritas și de alte piramide, am băgat bine la căpățână.

de Cristi la 27 octombrie 2012 - 15:53

D-le Ciuta sunteti cel mai cinstit si corect politician din Carei din ultimii 20 de ani, Nu va lasati !

de MB la 28 octombrie 2012 - 16:45

daca tot se iau banii astia poate ca ajunge din ei si pentru platit datoriile pe care le aveti in oras domnilor burtosi prima poza.

au trecut ceva ani de cand ati luat bani de la oameni si nu toti pot sa castige din licitatiile de la primarie…..

de litra la 30 octombrie 2012 - 23:28

astia vor sa ia banii de la banci ca sa astupe din gaurile facute in campanie si careienilor le pregatesc acusi majorari de taxe si impozite de nu se vor vedea….

de Marc la 31 octombrie 2012 - 05:27

Focilajos se ocupa mai nou cu sponsorizarea cu mese calde prin amicul moser si radiotransilvaniacarei a celor mai putin agramati ca el daca tot nu se descurca cu butoanele de la calculator

de florin la 3 noiembrie 2012 - 11:09

nu inteleg de ce nu scrieti despre cei care chiar aduc ceva imagine orasului
vad la protv la stiri un baiat din carei care e locul intai la o emisiune de mare succes pe pro
vad la unguri o fata din carei care este intr o finala unde e foarte apreciata intr un concurs de mare succes
despre ei care chiar reusesc sa faca pe altii sa vb despre orasul nostru nu se scrie nimik

numai despre jeno si un tractorist ce e viceprimar si altii …care ne toaca banii ….

de Tomi la 3 noiembrie 2012 - 12:21

daca ai citi si alte articole ai vedea ca se scrie despre toate activitatile culturale asa cum nimeni altcineva nu o face.nu ai citit cele doua articole despre ali ?
despre imaginea monumentului din carei cunoscut in toata tara cei care sunt prietenii lui jeno au scris ca e un simbol socialist si nu apreciaza ca mereu vin sa aduca omagiu in fata lui presedinti de stat si ministri si inalte oficialitati.

toti campionii de la atletism sunt pomeniti la fel si cei de tenis de masa si cei de la karting si ce mai sunt asa ca nu e cazul sa fi rautacios.

acum esti out of topic numai ca sa nu se vorbeasca despre prapadul pe care cei doi tulipani il fac la buzunarul orasului in timp ce averile lor cresc exponential…

de florin la 3 noiembrie 2012 - 12:45

asta stie toata lumea cum cresc averile lor
pana la urma pe astia i am votat…sau cine i a votat
rezultatele votului se vad in teren …toata dezvoltarea orasului sint 2 sensuri giratorii
in rest…toate fabricile inchise,investitori 0,populatie dela 26 de mii la 19
cred ca o simt toti,si aproape toti care termina o facultate(nu ma refer la SRL urile goldis si genu asta),pleaca in alte orase

dar la acel simbol socialist de care spui,parca l am vazut pe domnu primar cu tricolorul Romaniei…
sau el se face frate cu oricine pana trece puntea?

de emil la 3 noiembrie 2012 - 18:08

acum, adica la 25 Octombrie, ii cerea lui Ponta niste fonduri pentru …. diverse. vreo 3 milioane RON, acolo, niste mizilic.

de Mihai USL-stul la 4 noiembrie 2012 - 03:57

D-na Ciuta si d-nu Ciuta sinteti cei mai cinstiti ci corecti si onesti oameni pe care i-am cunoscut , de aceea va invidiaza toata lumea si aveti multi dusmani dar sa stiti ca invidia trece,dusmanii mor dar cinstea ramine ! RESPECT !

de Luptatorul la 4 noiembrie 2012 - 12:59

Codrut e un jenant. Sa-mi zica cineva care sunt prietenii lui. Poi da. Nu are. La cat de nesimtit a fost o viata intreaga. Cata nesimtire sa devi candidat dupa toate ce le-ai facut. Cu toti bani lui e un subzero. Pentru jumatate din Carei si chiar din SAtu Mate este o persoana „non grata”. Sunt nervos pentru ca se promoveaza antivalori ale societatii: megafoarte anticii, sudori, mecanici, dezinformatori si chiar interlopi. Si culmea!!!!!!!!!!!!!!!!! Citesc in ziar ca are sanse sa prinda la redistribuire. Poi debedeul acesta stilat sa nu ma reprezinte pe mine.

de Mihai USL-stul la 4 noiembrie 2012 - 14:16

Mai fratele meu ! va iubesc cum nu va iubeste nimeni si sa-mi steregeti comentariul? bine ca le lasati pe cele a dusmanilor! treaba voastra.

de emil la 4 noiembrie 2012 - 18:58

Főhajtás a honvédek előtt

2012.10.29. | Nagykároly.ro | Nagykároly főhajtás honvédek

A Történelmi Vitézi Rend nagykárolyi alcsoportja és a Nagykárolyi Őrállók Egyesülete fáklyás megemlékezést tart a kisvárosi temetőkben örök nyugalomra szenderült honvédek tiszteletére.

Az eseményre halottak napján, november elsején kerül sor a honvédek síremlékei előtt.

A szervezők 17.45 órakor találkoznak a Mesterrészi római katolikus temetőben található kápolna előtt, majd a meggyújtott fáklyákkal elvonulnak a honvéd sírokhoz, ahol Ft. Borota Ottó, a nagykárolyi Szent Lélek plébánia plébánosa mond imát, áldást és a református énekkar énekel néhány zsoltárt.

A római katolikus temetőből a református sírkert felé veszik az irányt. A helyszínen eltemetett honvéd síremlékek előtt is imák és énekek fognak elhangzani. A szervezők bárkit szívesen várnak az alkalomra.

de altcititor la 5 noiembrie 2012 - 09:24

Tot respectul d-le Ciuta ! Poate, totusi, candva organele abilitate se vor autosesiza. Sunteti printre putinii, care simt romaneste si pe care-i intereseaza intradevar soarta orasului si a locuitorilor lui.

de lucuta la 5 noiembrie 2012 - 18:15

mandru is ca is caraian da nu is mandru ca primaru tot are datorii la stat si se inhaita cu leprosi ca si el de pe cand era in primu mandat si nu mai haladuiau sa smangleasca toate spatiile comerciale.
hei ca o vinit vreme sa s agate iara unu de altu si sa se faca iara codru frate cu iudemereu ca borsosu nu mai biruie si o ramas numa sa ieie banii de salar din primarie.
si de unde sare ..pestele de la ianculesti??? de la fondatoru de la avps carei care cica se certa cu jenoke si cand colo/tisztas barat/
spurcat primar ne/am capatat

de Mia la 5 noiembrie 2012 - 23:59

Nu e cazul sa fiti necajiti ca doar omul a candidat ca nu mai avea nici bani de telefon dupa cum se vaita consoarta iar amicul fotbalist trebuia sa dea si el imprumuturile.Prima suta de euroi a achitat-o la sase luni de mandat si sa mai zica cineva ca e greu la primarie.1

Lasati un comentariu