Sărbătoarea Sfântului Dumitru

• publicat la: 26 octombrie 2012
Sărbătoarea Sfântului Dumitru

Românii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Dumitru, iar cel mai important moment al zilei va fi Sfânta Liturghie, oficiată la Catedrala Patriarhală de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Efrem.

Peste 320.000 de români sărbătoresc azi ziua numelui. Potrivit datelor Ministerului Administraţiei şi Internelor, cei mai mulţi dintre aceştia, peste 280.000, sunt bărbaţi. 260.000 poartă numele Dumitru, iar aproape 8.200 se numesc Mitică.

Totodată, peste 30.000 de femei cu numele Dumitra îşi vor sărbători onomastica, precum şi cele peste 6.300 care au în buletin numele Dumitriţa,potrivit ziare.ro.

La Multi Ani ! tuturor ce poarta numele acestui sfant.

Astazi este zi de post  pentru creştinii din toată ţara: marele Mucenic Dumitru, unul dintre cei mai mari sfinţi militari, e celebrat în Biserica Ortodoxă şi în cea catolică de rit bizantin şi roman. Adepţii calendarului iulian îl sărbătoresc pe Sf. Dumitru în 8 noiembrie. Mâine, ortodocşii îl celebrează pe Cuviosul Dimitrie cel Nou din Basarabi.

Sfântul mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian Galeriu (284–311), fiind fiul voievodului cetăţii Tesalonicului. A fost botezat în taină de părinţii săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creştinilor. Într-o cămară ascunsă a palatului, părinţii săi l-au învăţat toate tainele sfintei credinţe, luminându-i cunoştinţa despre Iisus Hristos şi sădind în el milostenia către săraci.

După ce voievodul, tatăl său, a murit, împăratul Maximian l-a făcut voievod pe tânărul Dimitrie, acesta fiind primit cu mare cinste de cetăţeni, cârmuind cu multă vrednicie poporul, propovăduind pe faţă dreapta credinţă şi convertind pe mulţi la Hristos.

Aflând una ca asta şi întorcându-se biruitor dintr-un război cu sciţii, Maximian a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor, şi a venit şi la Tesalonic. Dimitrie a recunoscut cu îndrăzneală că este creştin şi a defăimat închinarea păgânească. Împăratul a poruncit să-l închidă în temniţă, până la încheierea jocurilor în cinstea venirii sale.

Se bucura împăratul văzându-l pe vestitul luptător Lie, un vandal înalt, puternic şi înfricoşător la chip, aruncându-i în suliţe mai ales pe creştini. Tânărul Nestor a vrut să se lupte cu Lie, a alergat la Sfântul Dimitrie la temniţă şi i-a cerut rugăciuni şi binecuvântare ca să-l poată birui pe acel ucigaş de oameni.

Însemnându-l cu semnul crucii pe frunte, Sfântul i-a zis: „Du-te şi pe Lie vei birui şi pe Hristos vei mărturisi!” Intrând în luptă cu Lie, Nestor a strigat: „Dumnezeul lui Dimitrie, ajută-mă!” Şi îndată, trântindu-l jos pe Lie, l-a omorât.

Şi aflând împăratul că Sfântul Dimitrie este cel care l-a îndemnat pe Nestor să se lupte cu Lie, a trimis ostaşi, poruncindu-le să-l străpungă cu suliţele pe Sfântul Dimitrie, în temniţă.

Marele Dimitrie şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu şi s-au făcut la moaştele lui multe minuni şi prea slăvite tămăduiri. Tot atunci, din porunca împăratului, s-a tăiat capul şi Sfântului Nestor.

Lasati un comentariu