Slujbele de Luminaţii sau Ziua Morţilor

• publicat la: 31 octombrie 2012
Slujbele de Luminaţii sau Ziua Morţilor

Ziua Morţilor, Luminaţia,  se sărbătoreşte in data de 1 noiembrie, mai ales in Transilvania, Banat, Maramures. 1 noiembrie e ziua când o mare parte a credincioşilor merge la cimitir să pună flori si lumânări pe mormintele celor dispăruţi dintre vii. Valoarea unui om constă nu doar in importanta pe care o dă vieţii, ci şi a respectului faţă de memoria celor care nu mai sunt.

Toti curăţă mormintele inainte de 1 noiembrie: se smulg buruienile, se mătură, se spală crucea, gunoaiele strânse se aruncă in locuri special amenajate. Pe mormintele curăţate se pun lumânări si flori, fiecare se roagă pentru sufletele celor plecati.

Cu o zi inainte de Ziua Mortilor  florăriile si piaţa oferă o paletă cromatică variată de crizanteme ,garoafe sau trandafiri atât la fir cât si in aranjamente  dintre cele mai atractive.

Coronitele care se vor regăsi pe fiecare mormânt le putem găsi atât in varianta cu flori naturale cât si din material plastic care rezistă un timp mai indelungat si au un pret redus.Oferta e mai mult decât bogată iar preturile variază intre 10 si 20 de lei pentru cele naturale sau 5-9 lei pentru cele artificiale.

Dacă pentru un buchet de crizanteme mărunte scoatem din buzunar 3 lei,pentru florile la fir pretul variază intre 3 si 5 lei bucata iar garoafele le putem găsi la 2 lei firul.

In cazul florilor la ghiveci,comerciantii cer intre 9 si 18 lei,functie de mărimea tufei.

Lumânările  simple le puteţi achiziţiona la preţuri ce variază intre 1.00 şi 5.00 lei.Pentru  lumânări mai mari,care au şi modele variate,preţurile pornesc de la 5 lei şi pot ajunge şi la 12 lei.Până in prezent ,cele mai căutate sortimente au fost cele mai ieftine.

Incepând de maine, preoţii vor oficia slujbe pentru pomenirea morţilor in cimitire.

Astfel, joi 1 noiembrie, incepând cu ora 13,00,la cimitirul Rozalia, preoţii greco-catolici vor săvârşi slujbele de pomenirea morţilor si tot la aceiasi ora vor fi prezenti si preotii ortodocşi .

La cimitirul Mesterhazi de pe strada Cimitirului  ,slujba oficiată de preoţii ortodocşi va incepe la ora 14,00 iar cea săvârşită de preoţii greco-catolici se va  desfăşura de la ora 15,00.

La capela din incinta cimitirului Reformat,slujba din data de 1 Noiembrie va incepe la ora 17,00 iar preoţii romano-catolici vor fi prezenţi la capela din cimitirul Mesterhazi   incepând cu ora 17,00.

redacţia

Lasati un comentariu