Statul a încheiat socotelile cu un Dan Diaconescu susţinut de un scriitor de romane poliţiste

• publicat la: 2 octombrie 2012
Statul a încheiat socotelile cu un Dan Diaconescu susţinut de un scriitor de romane poliţiste

Dan Diaconescu a fost decăzut din drepturile de adjudecător al licitaţiei pentru Oltchim. DD nu a venit cu banii pentru cumpărarea pachetului de acţiuni. Premierul Victor Ponta a prezentat care au fost documentele false pe care DD le-a adus la negocieri. OPSPI va depune plângere penală împotriva lui DD.

Chiţoiu anunţă anularea licitaţiei

Ministrul economiei, Daniel Chiţoiu, a anunţat la orele 20.25 că s-a încheiat procedura în ceea ce priveşte Oltchim, prin nesemnarea contractului de vânzare a acţiunilor statului.

Ministrul Chiţoiu a precizat că „Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei nu a prezentat documente privind disponibilităţi bancare, în termenul de 10 zile prevăzut de HG 577, drept urmare procedura se consideră încheiată, prin decăderea din drepturi a  adjudecătorului licitaţiei ”. Tot Chiţoiu a mai precizat că nu au fost achiziţionate nici creanţele Electrica şi cele ale AVAS.

Ponta despre documentele false aduse de Dan Diaconescu

Premierul Victor Ponta a certificat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Palatul Victoria că documentele financiare utilizate de Dan Diaconescu erau false. Adică exact cum a informat şi Cotidianul.ro

„Confirm ca nu exista niciun fel de cont la HSBC, dintr-un motiv foarte simplu, firma nu exista in Olanda, e o firma cu acelasi nume in Marea Britanie, care se ocupa cu afaceri imobiliare. Firma Gliding LTD Amsterdam care a apărut în documente nu există. Există două firme care poartă numele de Gliding, dar ambele se ocupă cu comercilizare articolelor sportive. Persoana olandeza, care intr-un document remis Eximbank anunţa că deţine 45 de milioane euro, este o persoana care nu are niciun fel de cont, nu mai are domiciliul în Olanda, ultima oară avea domiciliul în Spania. E scriitor de romane poliţiste şi semnează cu pesudonimnul Ed Sanders. Compania DIP SOVGroup din Moscova, despre care o altă persoană a afirmat că-i va rezolva un credit-punte de 91 milioane de euro are un capital de 200 de euro şi in 2011 a avut o cifră de afaceri de 8.352 de euro”, a declarat premierul.

Tot Victor Ponta a mai precizat ce se aştepta de la câştigătorul licitaţiei:

–         a promis in 21 septembrie, prin oferta depusă căsemneazăin 10 zile contractul de privatizare. Azi a expirat acest termen

–         A promis că va plăti 45 de mil de euro, nu 1,8 mil, nu bani pentru salarii, ci 45 de mil de euro, pe care Guvernul ar fi fost imediat dispus să-i acorde ca împrumut de salvagardare pentru repornirea combinatului

–         Şi-a asumat obligaţia de a prezenta un plan de afaceri în 48 de ore, nu l-a prezentat, ceea ce a intărit convingerea că nu a fost vorba de o ofertă serioasă

–         Şi-a asumat în ofertă că va prezenta echipa managerială, lucru care nu s-a intamplat. Discuţiile cu dl Roibu, nu a reprezentat decât o tragere de timp.

Premierul Ponta a mai arătat că pentru declaraţiile false din oferta de cumpărare, pentru documentele false prezentate comisiei de privatizare şi pentru pagubele înregistrate în aceste zile, OPSPI va depune o plângere penală împotriva lui Dan Diaconescu.

Update: Guvernul Boc a ratat un ajutor pentru Oltchim

Premierul Ponta a făcut un mic istoric al „problemei Oltchim”. Astfel el a arătat că în luna mai 2009, ministrul Adriean Videanu a solicitat Comisiei Europene aprobarea pentru garantarea unui împrumut de 240 milioane euro pentru Oltchim. „Până pe 6 martie 2012 nu s-a întreprins nimic pentru Oltchim, şi drept consecinţă Comisia Europeanp a decis să închidă procedura în ceea ce priveşte garanţia de stat, constatând că România şi-a retras notificarea şi nu a continuat procedura”, a precizat Ponta.

Tot premierul a mai precizat „pentru domnii din PDL care ne dau lecţii la televizor”, că în luna decembrie 2011 a fost desemnat consultantul privatizării, iar pe 8 martie 2012 sub semnătura lui Traian Băsescu şi a premierului Mihai Răzvan Ungureanu a fost finalizat memorandumul cu FMI din care rezulta că privatizarea Oltchim trebuia să fie finalizată în aprilie 2013. Ponta a explicat că în urma nerealizării termenului fixat iniţial, finalul lunii septembrie a devenit noul termen. Aici a intervenit şi ministrul Daniel Chiţoiu care a explicat de ce s-a ajuns la o modalitate de licitaţie care să permită participarea unui ofertant neserios de tipul lui Diaconescu. „Dacă am fi modificat datele acceului la licitţie, atunci am fi depăşit termenul limită dat de FMI şi am fi tras consecinţe”. Tot Chiţoiu a mai arătat că extrem de criticata măsură de a nu se fi convertit în acţiuni creanţele Electrica şi AVAS nu a depins de guvernanţi, acţionarul minoritar, PCC, exercitându-şi dreptul de veto în acest sens.

Dan Diaconescu a reacţionat, dar a părut derutat

După terminarea conferinţei de presă de la Palatul Victoria, a urmat, aşa cum era de aşteptat şi reacţia lui Diaconescu. Acesta a acuzat faptul că nu s-a aşteptat ora 00.00, a reluat în mare acuzaţiile aduse premierului şi guvernului în cadrul numeroaselor declaraţii „live” date pe parcursul zilei şi a anunţat că va depune plângeri penale împotriva premierului şi a guvernului. Deşi a vrut să pară virulent, totuşi, la o privire mai atentă, s-a putut constata că Dan Diaconescu nu mai era „în forma” pe care a avut-o până cu câteva ore înainte. Diaconescu avea ceva dintr-o persoană aflată într-o stare de derută, o stare pe care nu o putea masca, deşi făcea eforturi mari în acest sens. Nu este exclus, ca DD să nu se fi aşteptat la informarea făcută de premier referitoare la documentele fiscale false pe care le-a adus la comisia de privatizare.

(O stare similară DD a mai avut pe 21 septembrie în minutele imediat următoare după ce a fost anunţat câştigător al licitaţiei. Iată finalul articolului din Cotidianul din 21 septembrie: „Cine a urmărit integral transmisiile TV de la licitaţie nu se poate să nu fi remarcat un fapt ciudat: după ce comisia a analizat toate ofertele şi s-a pronunţat, adică l-a desemnat pe Dan Diaconescu drept câştigător, acesta a afişat o mină care nu era una a unui învingător. Din contră, Diaconescu avea faţa unui învins. La prima vedere, în urma faptului că nu a fost adjudecat şi pachetul de creanţe de la Electrica, Diaconescu avea un motiv în plus să jubileze. Dacă Chicomplex ar fi achiziţionat creanţele de la Electrica, automat, Diaconescu devenea debitor al Chicomplex cu o sumă egală celei pentru care a achiziţionat acţiunile Oltchim. Şi în caz de neachitare, ar fi fost executat de către Chicomplex” ). cotidianul.ro

Lasati un comentariu