ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă

• publicat la: 31 octombrie 2012
ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă

Institutul Cantacuzino este salvat pentru moment; Cum va face BCR să treacă de la pierderi de 172 mil. euro la profit anul viitor; Instituţia fiduciei, o premieră în legislaţia din România; 40% din banii pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda ar putea veni de la chinezi; Cum se vede dezastrul Oltchim pe Bursa de la Bucuresti.

money.ro: Institutul Cantacuzino este salvat pentru moment:

Guvernul salvează Institutul Cantacuzino. Compania de stat Antibiotice Iaşi se va ocupa de producţia de vaccinuri, iar secţia de cercetare va fi susţinută de minister. Premierul Victor Ponta a declarat că institutul va fi reorganizat în aşa fel încât să supravieţuiască şi să aibă o perspectivă foarte clară pentru viitor. „Dl Arafat si ceilalti au lucrat de ceva timp in ideea de a salva Institutul Cantacuzino, dar şi pentru a da o anumită perspectivă de viitor, ori asta înseamnă că cercetarea și dezvoltarea rămân autonome şi susținute de către minister, iar producția să fie manageriată de către cei de la Antibiotice” Victor Ponta, premier şi Ministru al Sănătăţii. „Imobilele în care functionează cele două componente rămân ale acestor componente si vor functiona mai departe (…) Al doilea aspect este păstrărarea fabricării şi producţiei de vaccinuri sub autoritatea statului şi să prevedem modalitatea prin care să nu ajungă nici la externalizare nici la privatizare”, Raed Arafat, subsecretar de stat, Ministerul Sănătăţii.

zf.ro: Cum va face BCR să treacă de la pierderi de 172 mil. euro la profit anul viitor:

Andreas Treichl, şeful Erste, pune la bătaie un bonus special dacă managementul BCR reuşeşte restructurarea băncii. BCR trebuie să-şi reducă din costul cu creditele neperformante, să continue să taie din costurile operaţionale şi să relanseze creşterea businessului de bază pentru a-şi atinge obiectivul de a reveni pe profit anul viitor, iar pentru ca implicarea managementului să fie totală, acţionarul majoritar Erste Group este gata să ofere un bonus special dacă programul de restructurare a celei mai mari bănci din România va fi o reuşită. „Suntem destul de siguri că dacă nu se întâmplă nimic dramatic, vom reuşi să revenim pe profit în România în 2013”, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group, la o conferinţă cu analiştii organizată la Londra pentru prezentarea rezultatelor financiare ale grupului austriac pe trimestrul trei. La sfârşitul lunii septembrie grupul BCR era încă departe de pragul profitabilităţ ii, raportând o pierdere netă de 172 mil. euro pe nouă luni, în creştere cu 38% faţă de rezultatul negativ din semestrul I. Pe baza angajamentului asumat privind readucerea băncii pe profit, şeful Erste a fost bombardat cu întrebări privind soluţiile de redresare a BCR şi situaţia de pe piaţa din România, reprezentanţii unor giganţi precum JP Morgan, Citi sau Morgan Stanley cerând detalii privind strategia pe care o implementează deja managementul local.

capital.ro: Instituţia fiduciei, o premieră în legislaţia din România:

Una dintre noutăţile majore aduse de noul Cod civil (NCC) este „instituția fiduciei“, caracteristică dreptului anglo-saxon (trustul), modelul urmat fiind o lege franceză prin care s-a introdus fiducia în Codul civil francez. Instituţia fiduciei este reglementată pentru prima dată în sistemul nostru de drept prin art. 773-791 din Titlul IV al Cărţii a III-a, „Despre bunuri“ din NCC, dispoziţiile amintite cu privire la această materie având caracter principial, urmând a fi detaliate printr-un act normativ special, aşa cum reiese din art. 774 alin. (2). Fiducia este o operaţiune prin care unul sau mai mulţi constituitori transferă temporar drepturi patrimoniale (sau un ansamblu de asemenea drepturi), prezente sau viitoare, către unul sau mai mulţi fiduciari care exercită respectivele drepturi, cu un scop determinat, în favoarea unuia sau mai multor beneficiari. Deşi are la origine instrumentul cunoscut în dreptul anglo-saxon sub numele de trust, reglementarea din NCC este totuşi inspirată din Codul civil francez, astfel că aplicabilitatea practică a fiduciei este semnificativ limitată comparativ cu trustul anglo-saxon.

dailybusiness.ro: 40% din banii pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda ar putea veni de la chinezi:

Secretarul de stat in Ministerul Economiei Rodin Traicu spune ca o companie chineza, China Guandong Group, ar putea asigura aproape 40% din investitia pentru construirea reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda. „Am discutat posibilitatea ca societatea chineza sa investeasca aproape 40% din necesarul investitional pentru unitatile nucleare 3 si 4, in partea clasica a centralei, adica echipamente electrice, circuite, turbine, generator. A fost o discutie deosebit de importanta, mult mai importanta decât ma asteptam. Tonusul nostru fata de cele doua reactoare a crescut simtitor”, a declarat Traicu. Proiectul, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau estimate sa inceapa in 2010. Din compania de proiect faceau parte Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian).

business24: Cum se vede dezastrul Oltchim pe Bursa de la Bucuresti:

Cele mai recente rezultate financiare afisate de Oltchim releva dezastrul in care se afla combinatul, care, in primele noua luni, si-a scazut masiv veniturile si si-a marit datoriile, pana la 1,97 de miliarde de lei. De altfel, si evolutia titlurilor Oltchim la Bursa de la Bucuresti reflecta fundamentele slabe ale companiei si modul defectuos „si de fatada in care s-a incercat privatizarea combinatului”, spune Magda Sirghe. Primele noua luni din 2012 au insemnat pentru Oltchim venituri in scadere cu 47% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 721,9 milioane de lei. La sfarsitul lunii septembrie, combinatul avea datorii cu scadenta de pana la un an de 1,97 miliarde de lei, cu 27,4% mai mari fata de finalul anului 2011. Datoriile cu perioada mai mare de un an se ridicau, in perioada mentionata, la 677,2 miliaone de lei, in scadere cu 31,5%. „Cifra de afaceri realizata de Oltchim SA Ramnicu Valcea a inregistrat o diminuare cu 45% de la an la an, lucru cauzat de imposibilitatea obtinerii finantarii necesare asigurarii capitalului de lucru si utilizarea capacitatilor de productie in proportie redusa. Coroborand acest rezultat cu pierderea neta in crestere cu 72% de la an la an, de 308,5 milioane de lei, concluzionam ca emitentul este departe de a indeplini tintele bugetate pentru acest an”, a declarat pentru Business24 analistul financiare Magda Sirghe, din cadrul agentiei de brokeraj Tradeville.

sursa money.ro

Lasati un comentariu