Tratează tusea fără medicamente

• publicat la: 22 octombrie 2012
Tratează tusea fără medicamente

Răceala este vinovată cel mai des de tuse care, insă, se mai poate produce si in caz de guturai, gripă, sinuzită sau de la inhalarea fumului de tigară, a prafului ori când se inghite apa sau mâncare in grabă, pe nerăsuflate.

De regulă, se răceste in anotimpul rece, dar se poate răci foarte bine si vara, din neatentie ori neglijenţă.

Pentru că tusea este agasantă, chinuitoare si suparatoare si nu te lasa sa te odihnesti asa cum este recomandat in caz de raceala, potoleste-o cu produsele naturiste care-ti sunt cel mai la indemana, in camara sau in bufetul din bucatarie.

E drept ca in farmacie gasesti antitusive despre care se spune ca sunt facute tot din plante, dar dincolo de faptul ca sunt scumpe si adesea fara efectele dorite, contin multe chimicale care sa le asigure durata in timp si se mai spune ca dau dependenta.

Pana la aparitia industriei farmaceutice, siropurile de tuse erau preparate in casa. Astfel, siropul din ridiche neagra este de foarte mare ajutor in caz de tuse, fie seaca sau umeda, urmata de expectoratie.

Ia o ridiche neagra, de marime potrivita, spal-o bine sub jet de apa, las-o sa se scurga sau usuc-o intr-un prosop si scobeste-o la capatul unde au fost prinse frunzele. Pune ridichea intr-un vas in asa fel incat sa aiba stabilitate, sa nu se rastoarne, si umple-i scobitura cu zahar.

Sau spala bine o ridiche, taie-o, cu tot cu coaja, in felii subtiri si pune-le intr-un vas, castron, de exemplu, alternativ: un rand felii, un rand zahar. Tine vasul langa o sursa de caldura (soba, calorifer) si in cateva ore apare siropul, cu efect garantat si rapid.

Vinul de ceapa, care, de asemenea, poate fi preparat in casa, are efecte deosebit de bune in tratarea tusei. Intr-o sticla de un litru (sa se evite plasticul) se pun 200 de grame de ceapa tocata marunt, o suta de grame de miere de albine, de preferat poliflora, si vin de tara, rosu sau alb, netratat.

Amestecul se lasa la macerat, la loc caldut, timp de zece zile, dupa care se filtreaza. Se iau cate trei- atru linguri pe zi. Preparatul combate si vindeca tusea, favorizand, in acelasi timp, transpiratia. Si copiii pot lua cate o lingurita de trei ori pe zi, fara absolut nicio problema.

Ceapa calmeaza tusea, ajuta la eliminarea rapida a secretiilor acumulate, vindeca durerile de gat si durerile de cap, amelioreaza simptomele neplacute ale sinuzitei.

Siropul de tuse se poate face in casa foarte simplu si asa exista certitudinea ca e natural. Se curata trei cepe, se taie marunt ori se zdrobesc cu pumnul de coltul mesei, se adauga zahar sau miere si 150 ml apa. Amestecul se fierbe cinci minute, apoi se lasa la racit. Se filtreaza si, din siropul format, se iau patru-cinci linguri pe zi.

sursa ziare.com

comentarii

de dora la 13 martie 2016 - 23:19

Si eu fac toate siropurile acasa , mai putin unul, cel de iedera. La recomandarea medicului pe acest il cumpar si sunt foarte multumita. Este un antitusiv si un expectorant Super ok pentru toata familia.

Lasati un comentariu