Ziua Armatei Române sărbătorită la CAREI

• publicat la: 25 octombrie 2012
Ziua Armatei Române sărbătorită la CAREI

Ziua de 25 octombrie 2012,Ziua Armatei Române,va rămâne pentru mult timp în memoria careienilor. Preţ de câteva ore,la Carei s-au aflat cele mai importante  oficialităţi ale statului dar şi reprezentanţii tuturor agenţiilor de presă,ai televiziunilor centrale,presei judeţene şi locale.

Preşedintele Senatului,Crin ANTONESCU,primul ministru Victor PONTA,ministrul Apărării Naţionale Cornel DOBRITOIU,ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu SILAGHI,PS Iustin SIGHETEANUL, arhiereu vicar al Maramureşului şi Sătmarului,ministrul delegat pentru Administraţie,Radu STROE,secretarul de stat Nicolae ROTILEANU dar şi reprezentantul preşedinţiei României,Iulian Fota  au onorat cu prezenţa manifestările dedicate acestui important eveniment.Nu au lipsit nici în acest an veteranii de război, sosiţi de la  Satu Mare.

Platoul din faţa Monumentului Ostaşului Român înconjurat de steaguri tricolore s-a dovedit neincapator pentru  mulţimea  de elevi  de la toate unităţile şcolare şi preşcolare din oraş dar şi pentru  careienii  care au dorit să fie alături de înalţii oaspeţi.

Am remarcat şi prezenţa unui grup de la Şcoala Octavian Goga din Satu Mare,un grup de elevi de la Şcoala din Andrid.Sosirea piticilor  de la Grădinita nr.1 din oraş,cu steguleţe tricolore şi flori in mână  a atras aplauzele celor prezenţi.

După ce Preşedintele Senatului,Crin Antonescu a salutat drapelul de luptă şi a trecut în revistă garda de onoare a fost intonat imnul de stat.

A urmat apoi un Te Deum oficiat de însuşi PS Iustin Sigheteanul alături de un sobor de preoţi şi de corul Liceului Teologic din Satu Mare.

Au rostit alocuţiuni    Iulian Fonta,din partea Preşedintelui României, General în rezervă  Marin Dragnea(90 ani), preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, care a transmis un “Ferm salut ostăşesc” făcând o trecere în revistă a pierderilor armatei române pe parcursul operaţiunilor desfăşurate în cel de-al doilea război mondial.

La ceas aniversar să ne înclinăm în faţa celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru eliberarea ultimei brazde de pământ românesc”

S-a adresat  asistenţei şi Ministrul Apărării Naţionale,Corneliu Dobritoiu care a afirmat că  a ţinut să fie prezent într-un loc încărcat spiritual, la sărbătoarea Armatei române,aici la Carei,citând apoi din testamentul regelui Carol I.

În încheiere acesta a afirmat: „Îngăduiţi-mi ca astăzi, să mă plec cu adâncă şi vie recunoştinţă pentru jertfa generaţiei veteranilor noştri, la care ne uităm ca la nişte icoane sfinte de moralitate, de cinste, de corectitudine, de spirit de jertfă. Ei sunt eroii noştri şi când spun eroi, mă gândesc la cei care au contribuit la formarea statutul român, la ostaşii ştiuţi sau neştiuţi care şi-au găsit odihna pe câmpurile de bătălie ale Războiului de Independenţă, ori în cele două războaie mondiale, ori la camarazii noştri căzuţi la datorie în teatrele de operaţii după 1990„.

Primul ministru,Victor Ponta a afirmat că “Biserica şi Armata prezinta  cea mai mare  încredere  pentru populaţie iar  zilele de  25 Octombrie,1 Decembrie  şi 24 Ianuarie „trebuiesc tratate cu respect “ şi a amintit faptul că militarii au închinat victoria din data de 25 octombrie regelui Mihai cu ocazia zilei sale de naştere.

Premierul a adus mulţumiri celor care servesc Armata Română în prezent.“Dincolo de sentimente,cred că e nevoie să facem mai multe pentru armată,pentru dotarea acesteia dar nu uităm nici cadrele militare ale căror pensii au fost reduse în ultimii ani „.

În alocuţiunea sa ,preşedintele Senatului,Crin Antonescu a vorbit despre rolul Armatei  Române şi despre faptul că şi-a făcut întotdeauna datoria faţă de ţară.”Armata este parte din istoria noastră,motiv de mândrie pentru noi ! Astăzi, Armata Română continuă să fie o elită a societăţii româneşti. Puţine instituţii sunt atât de performante şi de respectate în afara graniţelor ţării cum e Armata Română. Am avut prilejul să vedem cât de respectaţi sunt militarii români şi Armata Română în interiorul Alianţei Nord-Atlantice şi mi-aş dori ca toată România să fie într-o zi respectată şi performantă aşa cum e Armata Română”.


Poate mai mult ca oricând se cuvine să reflectăm cu toţii la rolul pe care armata îl are în istoria şi viaţa naţiunii noastre. Puţine instituţii au fost şi rămân atât de stabile, atât de devotate şi atât de respectate precum Armata. Să o spunem de fiecare dată, nu doar la 25 octombrie, Armata Română şi-a făcut mereu datoria faţă de ţară, sub regi, sub comunişti, sub preşedinţi, Armata Română a fost una şi a fost mereu în slujba acestei ţări. Armata a fost parte din istoria noastră. Armata este parte din onoarea noastră, parte şi garant al libertăţii noastre”, a mai spus Crin Antonescu  iar în încheiere : ”In numele Senatului vă dau onorul:Să trăiţi într-u mulţi ani!”

Au urmat apoi depunerile de coroane din partea Preşedenţiei României,a Guvernului şi a celorlalte instituţii de stat,asociaţii si partide politice.

Au adus un omagiu eroilor căzuţi în luptele pentru eliberarea ultimelor teritorii româneşti şi militarii de la Brigada 81 Mecanizată Divizia Gemina Cluj,batalionul Dragonii Roşii de la unitatea militară din Dej,recent întorşi din misiunea din Afganistan  şi elevi ai Liceului Militar Mihai Viteazu din Alba Iulia.Aceştia au defilat la finalul ceremoniilor pe platoul din faţa ansamblului monumental în aplauzele publicului care a aruncat cu flori în faţa lor.

Au fost prezenti la Carei şi membrii ,Ansamblului  Oașul al Casei de Cultură Negrești Oaș condus de prof. Maria Tripon,un rapsod al cântecului oşenesc tradiţional care a declarat pentru Buletin de Carei: „Am mai fost în urmă cu câțiva ani aici la Carei, dar acum am venit împreună cu d-na primar Aurelia Fedorca, d-l deputat Ciocan, d-l ec. Nicolae Bura și toți consilierii locali. La Negerști Oaș noi am sărbătorit această zi măreață ieri, pentru ca astăzi să fim prezenți aici. Venim cu mare bucurie și cu mult drag pe aceste meleaguri frumoase. Aveți un oraș cochet, cu oameni primitori.”

Daniela Ciută

comentarii

de Roman la 26 octombrie 2012 - 00:21

Traiasca Armata Romana !
Mandru ca sunt roman !
udmristi careieni au stat ascunsi in primarie si cand te gandesti ca vicele fotbalist keizer zicea la investire ca va reprezenta el toti romanii numai sa fie el vice si orasul carei sa aiba doi primari unguri ca sa poata sa faca transferu de bani de la statul roman la ei !
auziti cum ticaie ceasu si pentru VOI ?
se apropie ora !

de Ionita la 26 octombrie 2012 - 08:21

Doamnelor si Domnilor ca sa vedeti cine poarta tricolorul sub palaria de gabor….tocmai cel care e dator la statul roman de 5 ani si are poprire pe salar si ne cheama pe noi sa ne platim impozitele la oras….ala care imparte banii orasului numai etnic si nu stie cum sa justifice banii pentru castel ca de sediul la noua primarie unde pentru o renovare a bagat in buzunarul pretenilor satmareni 2 milioane de euro ce sa mai vorbim.

de florin la 26 octombrie 2012 - 08:49

cand ii vad pe Ciocan si Govor…….oameni care au condus judetul 15 ani
si ne au adus unde suntem.ultimele locuri
nu cred ca au 10 clase impreuna
acu vine generatia tanara….cu o facultate la fara frcventa la particular…buni conducatori avem

Lasati un comentariu