Absolvenţii de invăţământ superior vor face stagii de adaptare profesionala

• publicat la: 15 noiembrie 2012
Absolvenţii de invăţământ superior vor face stagii de adaptare profesionala

 

Absolventii de invatamant superior ar putea fi obligati sa faca stagii de adaptare profesionala, in baza unui contract, pentru o perioada cuprinsa intre sase luni si un an.

La finalul stagiului, absolventii urmeaza sa fie evaluati si vor obtine un calificativ, masura fiind prevazuta intr-un proiect de lege initiat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, citat de Adevarul.

Proiectul, supus miercuri dezbaterii publice, reglementeaza modalitatea de efectuare a stagiilor de adaptare profesionala pentru absolventii invatamantului superior, in scopul asigurarii tranzitiei de la sistemul de educatie la piata muncii.

Conform documentului, perioada de stagiu se va putea organiza la debutul in profesie, o singura data dupa fiecare forma de invatamant de nivel superior absolvita.

„Activitatea stagiarului pe toata perioada stagiului se face in baza contractului de adaptare profesionala. Este interzisa utilizarea stagiarilor la prestarea altor activitati si/sau exercitarea altor atributii in afara celor care au ca obiect adaptarea profesionala, conform proiectului de act normativ.

Formatorul trebuie sa fie dintre salariatii calificati, cu o experienta profesionala de cel putin doi ani in domeniul in care urmeaza sa se realizeze stagiul.

„Un formator poate asigura formarea, in acelasi timp, pentru cel mult trei stagiari. Exercitarea activitatii formatorului se include in programul normal de lucru al acestuia”, se mai arata in proiect.

De asemenea, formatorul nu poate fi sot, sotie, afin sau ruda pana la gradul al patrulea inclusiv cu stagiarul.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu