ALEGE VIAŢA! RESPECTĂ REGULILE DE CIRCULAŢIE !

• publicat la: 30 noiembrie 2012
ALEGE VIAŢA! RESPECTĂ REGULILE DE CIRCULAŢIE !

Poliţiştii sătmăreni angrenaţi în acţiunile de prevenire a riscului rutier, derulate în perioada 26 – 28 noiembrie a.c., au aplicat aproape 1700 de sancţiuni contravenţionale şi au ridicat 41 de permise în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Activităţile desfăşurate de Poliţia Română pentru prevenirea evenimentelor rutiere negative continuă şi în cursul zilei de azi.

Din dispoziţia şefului Poliţiei Române au fost intensificate activităţile pentru prevenirea accidentelor rutiere grave, acţiunea fiind coordonată  la nivel naţional de către Direcţia Rutieră şi Direcţia de Ordine Publică din cadrul I.G.P.R. Pe lângă activităţile rutiere, poliţiştii au acţionat în sistem integrat pentru menţinerea climatului de ordine şi linişte publică.

La Satu Mare, au fost angrenaţi în aceste acţiuni toţi poliţiştii formaţiunilor de Poliţie Rutieră, precum şi poliţişti de ordine publică, inclusiv cei din cadrul Secţiilor de Poliţie Rurală. De asemenea, au fost folosite toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor aflate în dotare.

În această perioadă poliţiştii au verificat 3.500 de autovehicule, aplicând aproape 1.700 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum total de peste 145.000 lei.  Dintre aceste amenzi, 630 au fost aplicate pentru depăşirea limitei legale de viteză admisă pe un anumit sector de drum.

Au fost retrase 23 de certificate de înmatriculare şi au fost reţinute în vederea suspendării exercitării dreptului de a mai conduce autovehicule pe drumurile publice 41 de permise, în 20 de cazuri sancţiunea fiind aplicată pentru depăşirea cu peste 50 km/oră a limitei legale de viteză.

În contextul acestei acţiuni a fost constată şi comiterea a 12 infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, poliţiştii întocmind pe numele şoferilor depistaţi acte premergătoare începerii urmăririi penale.

Spre exemplu, trei şoferi sătmăreni, cu vârste cuprinse între 22 şi 36 de ani, au fost depistaţi conducând autoturismele pe drumuri publice, deşi nu deţineau permise de conducere de nicio categorie ori aveau suspendat dreptul de a conduce.

Unul dintre tinerii ce conduceau fără permis a fost implicat şi într-un eveniment rutier la Batarci. Nicu M., de 22 de ani, din localitate, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a ajuns în şanţ, în urma accidentului nefiind rănite persoane. Pe lângă faptul că bărbatul nu deţinea permis de nicio categorie, poliţiştii au constatat că acesta consumase şi alcool, având o concentraţie de 0,11 mg/l alcool în aerul expirat.

Şi Andrei C., de 27 de ani, din Giurtelecul Hododului a fost oprit în trafic de către poliţiştii Postului de Poliţie Hodod, constatându-se, în urma verificărilor efectuate, că nici acesta nu deţinea permis de conducere.

Levente G., de 36 de ani, din Satu Mare, a urcat la volanul autoturismului, deşi avea suspendat permisul de conducere, fiind însă depistat de echipajele Serviciului Rutier şi anchetat pentru infracţiunea comisă.

Pentru prevenirea evenimentelor nedorite în trafic, poliţiştii rutieri reiau recomandările adresate conducătorilor auto şi îi sfătuiesc să adapteze viteza la condiţiile de trafic, să păstreze o distanţă corespunzătoare faţă de autovehiculul din faţă şi să sporească atenţia în condiţii de ceaţă sau atunci când carosabilul este umed sau acoperit cu zăpadă, gheaţă ori polei şi vizibilitatea este redusă.

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

Respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi politeţea rutieră!         

Lasati un comentariu