Formarea profesională a elevilor Liceului Tehnologic „Simion Bărnuțiu”

• publicat la: 5 noiembrie 2012
Formarea profesională a elevilor Liceului Tehnologic „Simion Bărnuțiu”

Astăzi, companiile ContiTech Carei și Polipol Mobila au prezentat, proiectul comun cu Liceul Tehnologic „Simion Bărnuțiu”, Carei pentru organizarea și desfășurarea procesului de formare pentru obținerea calificării profesionale a elevilor.
Având în vedere că cele două companii, ContiTech Carei și Polipol Mobila sunt prezente în județul Satu Mare cu centre de producție, acestea au recunoscut lipsa muncitorilor calificați în acestă zonă. În cadrul acestei inițiative scopul principal este de a susține și de a promova formarea profesională a elevilor, în domenii specifice celor două firme.
Proiectul a început în septembrie 2012, prin semnarea anterioară a două contracte cadru între societățile comerciale și Liceul Tehnologic „Simion Bărnuțiu”, Carei.
““După o perioadă de mai mulți ani, în acest an școlar s-a relansat școala profesională. Ne bucură faptul că liceul nostru este unul dintre puținele instituții educaționale din județ unde s-au înființat chiar două clase profesionale. Cursurile școlii profesionale au o durată de doi ani: în anul I elevii efectuează două zile de practică săptămânală, și 6 săptămâni de practică comasată, iar în anul III 3 zile de practică săptămânală, și 5 saptămâni de practică comasată în aceste două întreprinderi. După examenul de certificare al calificării profesionale elevii au posibilitatea de a se înscrie în ciclul superior al liceului zi sau seral pentru a susține examenul de bacalaureat, cu scopul de a-și continua studiile în sistemul de învățământ universitar. Prin acest proiect elevii au contact direct cu tehnologiile moderne din meseriile pe care le învață și acumulează experiență de muncă într-un mediu de firmă multinațională. În prezent există o tendința masivă de a emigra în Vestul Europei după finalizarea studiilor pentru a lucra în agricultură sau construcții. Scopul nostru vital prin acest proiect este de a asigura tinerelor posibilitatea de a se angaja și a se stabili în zona Careiului după absolvire, pentru evitarea acestui fenomen” și-a exprimat părerea directorul Liceului Tehnologic „Simion Bărnuțiu”, dl.Emeric Gindele.
Programul a fost lansat pe o perioadă de 2 ani cu intenția de a fi susținut pe termen lung de
toate părțile implicate. În această perioadă cele două întreprinderi vor asigura condițiile tehnice
și resursele umane necesare pregătirii practice a elevilor din învățământul profesional la fel și
pentru organizarea și desfășurarea examenului de certificare a calificării profesionale.
Instruirea practică este asigurată de către pedagogii specialiști în domeniu al Liceului
Tehnologic   „Simion Bărnuțiu” , Carei și se desfășoară la sediul companiilor unde elevii
beneficiază  de ajutorul angajaților profesioniști ai celor două companii.
Firma ContiTech Carei, producător de furtunuri de cauciuc pentru industria auto, asigură
condițiile necesare pentru formarea prin practică profesională în domeniul montajului. Timp de
doi ani 15 elevi al Liceului Tehnologic vor face practica obligatorie conform curriculei în incinta
fabricii, de două, respectiv de trei ori pe săptamână.

„Forța de muncă în această zonă este din ce în ce mai necalificată, între specialiștii în vârstă de 50-60 de ani și cei care vin din urmă există un gol de 15 ani. Tocmai din această cauză întreprinderile de producție se găsesc într-o situație foarte dificilă la recrutarea personalului cu pregătire profesională. Acest program este benefic pentru toate părțile implicate din toate punctele de vedere. Prin practică profesională frecventă și pe termen lung elevii au o posibilitate rară de a se familiariza cu standardele de lucru dintr-o companie multinațională, ceea ce le oferă posibilitatea de a se angaja la aceste firme după finalizarea studiilor”, a declarat Rafael Mansurov, director al ContiTech Carei.
Fabrica de mobilă, Polipol Mobila din Foieni sprijină formarea a până la 35 de elevi în domeniul
tapițeriei. „Am căutat un timp îndelungat pentru a găsi o soluție asemănătoare cu sistemul
‚Duale Ausbildung’ din Germania, un sistem care în mai mult de 100 de ani de funcționare și-a
arătat, și își arată mai ales astăzi, în situația economică în care se afla Uniunea Europeană.
avantajele:1.) pe lângă învățământul teoretic necesar, dobândirea abilităților practice primește
un accent mai important. 2.) Pentru elevi nu va mai exista monotonia părții teoretice de 5 zile
pe săptămână, ei vor avea ocazia să utilizeze cele invățate la școală în cadrul departamentului
de producție, folosind instrumente și utilaje moderne. 3.) Polipol Mobila are șansa de a cunoaște atât capacitățile teoretice cât și cele practice ale elevilor astfel încât selectarea celor mai buni viitori angajați va fi mult mai eficientă” a declarat dl. Lorin Arz director a companiei Polipol Mobila.
„Mă bucur, că pot asista la aceasta colaborare a doi dintre cei mai mari investitori din regiune, pentru susținerea dezvoltării educației profesionale. ContiTech și Carei Polipol Mobila sunt cei mai stabili și importanți angajatori din zona Careiului, astfel pentru administrația locală este foarte important să le recunoască necesitățile de pe piața resursei umane și să le susțină prin pornirea unor profile profesionale, care sunt de cea mai mare importanță în acest sens”, a declarat Eugen Kovacs, primarul orașului Carei.
Conferința de presă a avut loc la Liceul Tehnologic „Simion Bărnuțiu”, și au fost prezenți managerii companiilor ContiTech Carei și Polipol Mobila, Rafael Mansurov, și Lorin Arz, directorul Grupului Școlar, Emeric Gindele, cât și primarul  Eugen Kovacs.
redactia

Lasati un comentariu