Informaţii pentru deţinătorii de arme neletale

• publicat la: 19 noiembrie 2012
Informaţii pentru deţinătorii de arme neletale

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase atrag atenţia deţinătorilor de arme neletale asupra necesităţii respectării cu stricteţe a prevederilor legale privind deţinerea, uzul sau condiţiile de păstrare a acestora. În ipoteza încălcării acestor dispoziţii, legea prevede sancţiuni contravenţionale, amendă de la 100 la 5.000 lei sau chiar închisoare de la 6 luni la 5  ani.

Sătmărenii titulari ai dreptului de a purta şi folosi arme neletale, destinate autoapărării, pot face uz de acestea numai în poligoanele autorizate în condiţiile legii sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate.

Posesorilor de arme neletale le revine obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru păstrarea armelor la domiciliu, reşedinţă sau, după caz, într-un loc asigurat cu încuietori (fişet sau ladă metalică) astfel încât să nu se permită accesul persoanelor neautorizate la acestea şi să nu existe pericol de vătămare corporală accidentală.

Arma neletală se va purta în mod obligatoriu ascunsă vederii, în toc pe curea sau ham, fiind strict interzisă păstrarea acesteia în genţi sau poşete. Este, de asemenea, interzis portul armelor neletale în locuri aglomerate, stadioane, săli de spectacol şi adunări publice, dacă deţinătorul se află sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora sau suferă de afecţiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol.

Pistolul şi muniţia nu se împrumută, nu se lasă gaj, nu se vinde, decât cu respectarea condiţiilor legale şi nu se lasă în autoturism sau alte locuri din care pot fi furate.

Deţinătorii armelor neletale sunt obligaţi să anunţe de îndată, dar nu mai târziu de 24 de ore, cel mai apropiat organ de poliţie despre dispariţia, pierderea sau furtul armei.

Lasati un comentariu