Lansarea candidaţilor USL Satu Mare

• publicat la: 10 noiembrie 2012
Lansarea candidaţilor  USL Satu Mare

Uniunea Social Liberală Satu Mare şi-a lansat candidaţii pentru alegerile din 9 decembrie 2012, ieri, 9 noiembrie 2012. Evenimentul a avut loc la Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare începând cu ora 16:00 în prezenţa a peste 600 de membrii ai alianţei.

Candidaţii USL sunt:

NICOLAE BURA – candidatul USL în Colegiul nr. 1 pentru Camera Deputaţilor

De profesie economist, specialist în administraţia publică locală, unul dintre cei mai longevivi şi mai pricepuţi primari PSD din ţară, decorat cu distincţii şi onorat cu premii la nivel naţional .

Unul dintre cei mai buni specialişti în administraţia publică locală din judeţul Satu Mare, Nicolae Bura a fost timp de patru mandate primar al oraşului Negreşti-Oaş. A fost omul care a pus bazele modernizării capitalei Ţării Oaşului, schimbându-i definitiv imaginea. A fost cel mai longeviv şi mai priceput primar PSD  de oraş din judeţul Satu Mare şi unul din cei mai merituoşi edili şefi din ţară.

În perioada 2000 – 2004, Nicolae Bura a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare. De numele său se leagă o serie de proiecte decisive pentru dezvoltarea judeţului Satu Mare şi a Ţării Oaşului. Staţiunea de schi de la Luna Şes, Groapa ecologică judeţeană, Autostrada Oaşului, Băile Beltiug şi dezvoltarea Staţiunii balneare Tăşnad – sunt cele mai importante proiecte iniţiate în acea perioadă.

Din vara acestui an este director executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Luna Şes”, proiectul său de suflet pentru care s-a luptat, poate, mai mult decât pentru familia lui.

Pe plan politic, a fost la fel de activ ca şi pe plan profesional, devenind unul dintre liderii marcanţi ai PSD Satu Mare în ultimul deceniu, în calitate de vicepreşedinte judeţean.

Pentru efortul său susţinut în modernizarea oraşului Negreşti Oaş, Nicolae Bura a fost recompensat cu numeroase premii în cadrul galelor anuale pentru administraţie publică, fiindu-i decernat de mai multe ori titlul de „Cel mai bun primar de oraş din ţară”.

Este membru în Adunarea Eparhială a Maramureşului şi Sătmarului. Ca recunoaştere pentru activitatea desfăşurată în slujba comunităţii, Nicolae Bura a primit în vara acestui an „Crucea patriarhală” – cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române, precum şi titlul de cetăţean de onoare al oraşului Negreşti Oaş.

 

OVIDIU SILAGHI –  candidatul USL în Colegiul nr.2 pentru Camera Deputaților

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, are o carieră politică impresionantă,  două mandate de ministru, a reprezentat județul Satu Mare în Camera Deputaților și  România în Parlamentul European, este membru PNL din ianuarie 1990.

Este absolvent al Colegiului Național ”Mihai Eminescu” și Facultății de Mecanică Fină din cadrul Universității Transilvania din Brașov

În 1990, a fost unul din primii întreprinzători privați din Satu Mare, iar în 1996 a fost cel mai tânăr președinte al Camerei de Comerț Satu Mare.

Este membru PNL din ianuarie 1990. Ovidiu Silaghi a îndeplinit încă de la început funcții de conducere în partid: președinte al TNL Satu Mare și vicepreședinte PNL Satu Mare,  membru în Delegația Reprezentanților Naționali ai PNL. Începând din anul 2001 este președinte al filialei județene PNL Satu Mare. În 2004 a devenit deputat, iar între septembrie 2005 și decembrie 2006 a fost observator la Parlamentul European. Între ianuarie 2007 și aprilie 2007 Ovidiu Silaghi a fost membru al Parlamentului European, vicepreședinte al Comisiei pentru Control Bugetar.

În 2007 a fost numit ministru al IMM-urilor, Comert, Turism si Profesii Liberale, in Cabinetul Tăriceanu, iar în prezent este ministrul Transporturilor în Guvernul Ponta, funcție din care ne va sprijini pentru construcția centurii de ocolire a municipiului Satu Mare și al celui de-al treilea pod peste Someș.

Pentru dezvoltarea județului Satu Mare avem nevoie de sprijinul ministrului Transporturilor, avem nevoie ca Ovidiu Silaghi sa reprezinte județul Satu Mare în Parlamentul României.

OCTAVIAN PETRIC – candidatul USL în Colegiul nr. 3 pentru Camera Deputatilor

 

Manager al unei companii de succes, jurist de profesie, membru PSD din 1996, consilier judeţean la al patrulea mandat, preşedintele ATOP, preşedintele UGIR 1903, Filiala Satu Mare, membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Octavian Petric a înfiinţat şi dezvoltat o societate de producţie, premiată an de an de către Camera de Comerţ şi Industrie Satu Mare, care a lucrat în ultimii 10 ani exclusiv pentru un mare concern industrial german.

Pentru eforturile sale în slujba Bisericii Ortodoxe şi pentru implicarea sa în numeroase acţiuni caritabile, Octavian Petric a fost ales membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Pe plan politic, Octavian Petric ocupă funcţia de vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD, îndeplinindu-şi cu succes  angajamentele asumate în zona sa de responsabilitate. A avut un aport deosebit la câştigarea de către Uniunea Social Liberală a funcţiilor de primar al municipiului Satu Mare şi de preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare la alegerile locale din iunie 2012.

În vara acestui an, Octavian Petric a câştigat al patrulea mandat în Consiliul Judeţean Satu Mare şi a fost desemnat preşedinte al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică.

De-a lungul anilor, în calitate de consilier judeţean, s-a implicat într-o serie de proiecte de anvergură care au dus la dezvoltarea şi modernizarea comunelor din zona Codrului, zonă care va rămâne în continuare o prioritate pentru viitorul deputat Octavian Petric.

 

VIOREL BUDA –  candidatul USL în Colegiul nr.4 pentru Camera Deputaților

Profesorul Viorel Buda și-a lăsat amprenta asupra învățământului sătmărean și românesc, pe care l-a modernizat și l-a adus la standardele europene.

Este profesor din 1975, fiind unul din cei mai apreciați dascăli sătmăreni, atît de colegi, dar și elevi și părinți. Timp de 15 ani a condus Grupul Școlar ”I.C. Brătianu” iar din 2005 până în 2008 a fost inspector școlar general al județului Satu Mare, într-o perioadă în care s-au realizat cele mai multe investiții privind modernizarea școlilor din județ.

Este membru PNL din 1990, fiind președintele organizației județene într-o perioadă foarte grea pentru mișcarea liberală, 1990-1992, iar în prezent este vicepreședinte al PNL Satu Mare

În 2008 a fost ales în Camera Deputaților, fiind cel mai activ deputat sătmărean, ca număr de intervenții, interpelări și inițiative legislative

Din această toamnă este membru în Consiliul Național al Audiovizualului

Născut la Carei, Candidează în Colegiul 4 pentru a continua proiectele în Camera Deputaților și pentru a reprezenta zona natală în Parlamentul României !

 

CIPRIAN ARDELEAN – candidatul USL în Colegiul nr. 5 pentru Camera Deputaţilor

 

Tânăr avocat aflat în plină ascensiune profesională, consilier judeţean activ şi lider al tineretului social –democrat din judeţul Satu Mare, reprezintă noua generaţie de politicieni.

Absolvent al Facultăţii de Drept Dimitrie Cantemir Cluj Napoca, promoţia 2002, şi al Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii Babes Bolyai, Ciprian Ardelean deţine un master în Drept din anul 2005 şi este doctorand la Institutul Naţional de Cercetări Economice cu teza „Factori şi mecanisme de îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor structurale în România”.

Ciprian Ardelean este avocat din anul 2003, remarcându-se ca un bun profesionist în cauze intens mediatizate, dar şi ca apărător al multor cetăţeni fără posibilităţi financiare.

A intrat în politică în anul 2005, când s-a înscris în PSD. Din anul 2010, Ciprian Ardelean este preşedinte al Organizaţiei Judeţene de Tineret a PSD Satu Mare şi vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene de seniori. În această perioadă a construit în jurul său o echipă de tineri implicaţi în viaţa politică şi socială a judeţului Satu Mare şi a adus un nou suflu întregii organizaţii.

Ciprian Ardelean este la al doilea mandat de consilier judeţean şi deţine funcţia de secretar al Comisiei juridice, poziţie din care şi-a adus un aport însemnat în ceea ce priveşte legalitatea hotărârilor Consiliului Judeţean Satu Mare.

Pregătirea, implicarea şi determinarea îl recomandă pe Ciprian Ardelean ca viitor deputat al sătmărenilor din Colegiul 5.

 

VALER MARIAN – candidatul USL în Colegiul nr. 1 pentru Senat

 

De profesie jurist, fost procuror, ziarist şi director al ziarului Gazeta de Nord-Vest, prefect al judeţului Satu Mare, director de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean, din 2008 – senator în Parlamentul României.

Fără doar şi poate, Valer Marian este cel mai activ şi combativ parlamentar pe care l-a avut judeţul Satu Mare în ultimele două decenii. În calitate de senator, de vicepreşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii şi de membru în Comisia pentru drepturile omului, Valer Marian s-a luptat în Parlament şi în teritoriu cu mafia portocalie care a năpădit instituţiile statului. De numele său se leagă deconspirarea unor reţele de corupţie la nivel înalt.

Valer Marian fost prefect al judeţului Satu Mare în perioada iulie 2004 – ianuarie 2005, o perioadă scurtă în care şi-a dovedit competenţa, remarcându-se ca fiind omul care ascultă problemele tuturor cetăţenilor şi care găseşte soluţii.

 

Aproape 18 ani din viaţă, în perioada septembrie 1990 – decembrie 2008, i-a dedicat presei, în calitate de jurnalist şi director al cotidianului Gazeta de Nord–Vest. În acest domeniu s-a remarcat ca un aprig şi veritabil luptător pentru dreptate şi adevăr.

Valer Marian a participat la Revoluţia din decembrie 1989 şi a ocupat, în perioada decembrie 1989 – aprilie 1990, funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale Satu Mare. S-a înscris în Partidul Social Democrat în anul 2008, iar în noiembrie 2010, a fost ales preşedinte al Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD.

S-a implicat activ în promovarea imaginii judeţului Satu Mare, a susţinut cultele şi cultura, dar şi pe românii de dincolo de graniţe. Este preşedinte de onoare al Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia (Ucraina) DACIA, membru al Ligii Luptătorilor din Decembrie 1989 şi membru al Societăţii Cultural – Patriotice “Avram Iancu”.

Întreaga viaţă şi-a dedicat-o dreptăţii, fie că fost procuror, ziarist, prefect sau senator. După 9 decembrie, împreună cu echipa USL Satu Mare va face dreptate pentru toţi românii.

 

Virgil Enătescu –  candidatul USL în Colegiul nr.2 pentru Senatul României

Doctorul Virgil Enătescu, membru al Academiei de Științe Medicale, este unul din cei mai cunoscuți sătmăreni, în România, dar și în întreaga lume. A fost selectat de Institutul American de Biografii între primii 500 de lideri de opinie din lume !

De numele doctorului Virgil Enătescu se leagă dezvoltarea rețelei de psihiatrie din județul Satu Mare, pe care a înființat-o și a condus-o din 1973

Are o activitate științifică impresionantă, fiind doctor în științe medicale încă din 1977, doctor în antropologie din 1998

Este autorul și coordonatorul a patru mari proiecte de cercetare, autor a cinci cărți de știință, 7 brevete de invenție și 2 certificate de inovator și a 7 volume de proză

A fost premiat în mai multe rânduri de Academia Română și de prestigioase institute internaționale

Este profesor universitar asociat la Catedra de Psihologie a Facultății de Filozofie a Universității Babeș-Bolyai și Universității Oradea

Doctorul Virgil Enătescu a fost un membru activ al societății sătmărene, fiind în mai multe rânduri consilier municipal și județean, este membru PNL din 2001, ocupând în prezent funcția de vicepreședinte al organizației județene

După ce am ales un medic primar, acum, pentru sănătatea noastră, avem nevoie să fim reprezentați de un medic și în Senat !

 

comentarii

de smc la 10 noiembrie 2012 - 12:57

bravo
Ministrul Silaghi nu poate justifica 45.000 de euro, obtinuti în ultimele cinci luni. Nu pot sa cred asta.

de licurici la 10 noiembrie 2012 - 13:19

zici ca ai fi de la firma lui de paza sau alta ? dar sa nu uiti sa spui si cum i-a justificat deja ca sa nu credem ca ai alt interes de fapt..
sa nu uiti nic de datoriile pe care le are in ultimii 4 ani primarul si pe care inca le plateste din salar de parca nu am putea sa platim si noi esalonat impozitele… si sa nu uiti sa ii mai spui sa faca carte de munca la toti angajatii ca e pacat sa nu poata merge la spuital atunci cand se taie la fierastrau si trebe robi sa dea bani din buzunar.

de smc la 10 noiembrie 2012 - 16:02

dar totusi ce trebuie sa faci sa casigi 45 mii de euro si nici nu stii de unde ai?

de guardian la 10 noiembrie 2012 - 16:45

pai trebuie sa fii primasulde carei,sa nu platesti impozitele cu ani ,sa falimentezi 4 firme si pe mobicrasna sa lucrezi la negru cu oamenii
sa faci pentru copii fabrica noua de mobila in doi ani pe o firma falimentara sa faci nunta la castel in primaluna de mandat si sa iei prima suta sau sa pui in posesie falsi proprietari dupa ce iei terenu de la romani si apoi vinzi ca sa se piarda urma ca sa poti face mai departe meniuri………
daca vrei doar o suta de mii de euroi aia se pot face mai repede in primele sase luni de vicebalonrotund si asa iti platesti datoriile…
la carei cam asa merg lucrurile poate la smc e altfel……

de becu la 10 noiembrie 2012 - 17:45

unu care a votat cu datornicu si sovinul de jeno poarta grija ministrului silaghi care in citeva luni de cand e acolo a terminat pasajul de la moftin a adus fonduri pentru soseaua de centura a careiului si o incepe pe cea de la satumare.
-lui SILAGHI trebuie sa ii multumim pentru banii adusi pentru terminarea constructiei spitalului cand era in guvernul tariceanu si l-a adus pe nicolaescu ministrul sanatatii de atunci sa vada de ce e nevoie sa aprobe banii !
tot el a vrut sa faca si bazin olimpic cu bani de la guvern dar udmristii de la conducerea orasului nu au dat terenul pentru construvctie ca au vrut sa il paseze la sponsorul lor de la strand….
unii mai au si aduceri aminte si nu trantesc asa cu m… in paszui

de Luptatorul la 11 noiembrie 2012 - 11:09

Oare cine-i fi tu Becu? Ai punctat bine. Chiar felicitari lui Silaghi.

de emil la 11 noiembrie 2012 - 11:12

@smc

trebuie sa fii cretin si servil politic (evident, fata de beshescu) cum este ANI ca sa inventezi o diferenta inexistenta. asta trebuie sa faci ca sa nu stii de unde ai bani in plus: te duci la ANI si te rezolva ei, mai ales daca nu esti cu beshescu.

de emil la 11 noiembrie 2012 - 11:29

@ becu
de acord cu cele spuse, dar as nuanța chestiunea pasajului de la Moftin, care s-a terminat, corect, de cand e ovidiu silaghi ministru. dar lucrarea incepuse prin 2007 (daca nu chiar 2006) si din diferite motive a trenat ani buni, desi ar fi putut fi finalizata in maximum un an. abia anul trecut, dupa progrese abia perceptibile, parca incepuse a se mai vedea un pic de progres in lucrari si parca se putea intrezari finalizarea. posibil ca ministrul silaghi sa fi impulsionat lucrarile. ce vreau sa spun de fapt este ca unele proiecte de investitii, mai ales cele din domeniul drumurilor, incep sub o conducere si, de regula se finalizeaza sub alta, datorita duratei de executie indelungate, deci „meritele” finalizarii pot fi de multe ori culese de unii care n-au avut nimic comun cu constructia respectiva. vezi autostrada Transilvania, care a inceput in timpul guvernului Nastase si a fost inaugurata (sigur, doar portiunea inutila si ocolitoare de 40 km) de catre penticostalul boc, sau Arad – Timisoara, care, ca proiect a inceput inainte de guvernarea pdl, sau Bucuresti – Constanta, din care ultima portiune terminata a fost inaugurata de Victor Ponta sau Bucuresti – Ploiesti, ca sa nu mai vorbim de centura Dejului sau a Gherlei, construita de unii, „terminata” de altii, prabusita sub cei care au terminat-o, dar tragand linie si adunand, nici acum nu e gata, desi a fost deja „terminata” de vreo 3 ori.

de navetistu la 11 noiembrie 2012 - 12:15

emilache tata se vede ca nu esti dus prea des pe drumu de satumare si bajbai pe coclauri ; pai tot aia se faceau ca lucreaza de ani de zile si pana nu a dat iama in ei ministrul nic ca au miscat ceva dovada ca daca a pus picioru in prag deja se circula pe pasaj ;

iar vii ca si altii cu alte povesti din tara cand le avem aici pe ale noastre chiar sub nasu nostru”pai cine inceput cu proiectu cu reabilitarea castelului si acum jeno se umfla cu fondurile mai sa crape de ce destept e el;;
ca de nu erau fetele de la primarie faceau ei proiecte la pastele cailor ca nici a scrie nu stiu nu sa mai acceseze proiecte si alte alea;;ias vedea eu ce proiecte ar face udmristi de la primarie daca ar trebui sa lucre cu angajatii lor de la moara sau de la fabrica de scaune;;

de emil la 11 noiembrie 2012 - 13:40

@travestitu
se pare ca nu ai prea inteles ce am spus, sau nu am fost destul de clar. nu am respins posibilitatea ca finalizarea sa se fi datorat tocmai intervenției ministrului. ideea era ca nu mi se pare potrivit sa atribui unora – indiferent care – meritul unei realizari doar pe criteriul ca in mandatul lor s-a finalizat acea lucrare. deci o chestiune de principiu. asa cum nu am fost de acord sa-i atribuim lui Ceausescu meritele pentru tot ce s-a construit in timpul sau, spre exemplu barajul de la Portile de Fier I a fost inceput pe vremea lui Gheorghiu Dej si s-a terminat prin 1975-77, cam asa ceva. atat. chiar nu am dorit sa micșorez cu nimic meritele și activitatea ministrului Silaghi. dacă s-a înțeles altceva, exista cel putin doua explicații: ori nu m-am exprimat eu destul de clar si direct, ori unii au probleme in a intelege mesajul, plus varianta in care s-au întâmplat ambele.
cât despre „poveștile” din țară, socotesc ca am dreptul sa exprim ce „povesti” doresc, indiferent de unde. prefer sa nu ma cantonez in planul local, care, pe langa ca nu ofera diversitatea si varietatea cu care operez, te și împiedică sa generalizezi sau sa particularizezi anumite fenomene si experiente. adica, mai clar, eu spun ce cred si nu aștept/accept „lecții” de la nimeni, asa cum nici nu dau lectii nimănui (evident, cu excepția unor chestiuni de ordin lingvistic pentru legelista, care, din nefericire, desi s-au născut si au crescut in Romania, nu doresc, nu pot, nu stiu romaneste, in fine, mai au nevoie de putina scoală pana sa se arunce sa comenteze in limba romana). desigur, ei nu au decenta nici de a se abtine de la asa ceva si nici de a comenta in imprejurimile/regiunea nagypuszta si atunci ii taxez.
ca sa nu existe dubii in aceasta privinta, precizez ca nu taxez decat comentariile rau intentionate, fie ele de la etnici romani sau unguri, fara discriminare.
daca nu ai fi pretins ca eu „bajbai pe coclauri” as fi trecut cu vedere „ias vedea” in loc de „i-as vedea” si forma mai putin literara, de grai local „sa lucre” in loc de ” sa lucreze”. cat despre forma „udmristi” in loc de udmristii, pe aia ti-o iert, ca la ei merge si asa.

Lasati un comentariu