Lipici de şoareci pentru furt din bancomate

• publicat la: 27 noiembrie 2012
Lipici de şoareci pentru furt din bancomate

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au depistat principalii suspecţi în cazul sustragerii de sume de bani din bancomate, prin montarea unui dispozitiv ce permitea lipirea bancnotelor si ulterior furtul lor. Suspecţii, doi tineri cu vârste de 21 şi 25 de ani, sunt încarceraţi în Arestul Inspectoratului, urmând a fi prezentaţi magistraţilor cu propunere de arestare preventivă.

          Poliţiştii au stabilit, în urma probelor administrate în cauză, că cei doi suspecţi – Eugen L., de 21 de ani, din Vetiş, şi Adrian C., de 25 de ani, din Bacău – au comis trei furturi şi două tentative de furt din bancomatele aparţinând unor unităţi bancare din municipiul Satu Mare.

Asupra tinerilor, poliţiştii au găsit dispozitivele metalice confecţionate pentru acoperirea fantei de eliberare a banilor din bancomate, pe care aceştia     le-au montat în cinci locaţii din municipiu, reuşind să sustragă astfel 1.500 lei.

Practic metoda utilizată a constat în acoperirea fantei bancomatului cu o baghetă metalică, ce avea aplicată pe verso bandă dublu adezivă şi clei pentru prinderea şoarecilor, captând astfel sumele solicitate de clienţi.

Pe numele celor două persoane suspectate de comiterea infracţiunilor de furt calificat poliţiştii au emis ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, în cursul zilei de azi, instanţa urmând a fi sesizată cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Pentru a evita situaţiile în care sătmărenii pot cădea victime ale unor asemenea infracţiuni de furt, poliţiştii recomandă respectarea  următoarelor măsuri de prevenire:

Înainte de a introduce cardul în cititorul A.T.M.-ului verificaţi dacă există piese detaşabile pe cititorul de card sau dacă există o anexă recent adăugată – pe tastatură sau pe dispozitivul de eliberare a banilor.

Dacă există orice urme reziduale de clei în zona tastaturii sau a cititorului de card se ridică suspiciunea ca aparatul să fi fost recent pregătit pentru fraudare.

Verificaţi partea de sus a aparatului, dacă există obiecte ce în mod normal nu au ce căuta în respectivul spaţiu (chiar un pachet de ţigări, o carte, o doză de răcoritoare), există posibilitatea ca acestea să ascundă camere video miniaturale destinate a capta codul PIN tastat.

În momentul în care introduceţi codul PIN acoperiţi tastatura cu mâna liberă, astfel încât să nu permiteţi vizualizarea codului de către o altă persoană sau de către o cameră video montată deasupra tastaturii.

Este foarte important ca în momentul în care aţi derulat întreg demersul şi totuşi nu reuşiţi să scoateţi suma de bani solicitată, să nu părăsiţi zona bancomatului până la soluţionarea situaţiei. Apelaţi numărul afişat pe aparat pentru clarificarea pe loc a situaţiei operaţiunii bancare nereuşite, iar dacă se exclud situaţii de genul lipsă de fonduri, card nefuncţional, expirat, bancomat off-line – toate aceste ipoteze afişate în clar pe ecranul bancomatului  – apelaţi de îndată numărul de urgenţă  112. În ipoteza în care părăsiţi zona, persoana care a stat la pândă în scopul fraudării, în lipsa altor pericole, vine şi recuperează dispozitivul de captare, cu tot cu banii Dvs.

 

 

Lasati un comentariu