Ministrul Silaghi în conferinţă de presă

• publicat la: 10 noiembrie 2012
Ministrul Silaghi în conferinţă de presă

Trei miniştri şi adjunctul secretarului general al Guvernului sunt acuzaţi de Agenţia Naţională de Integritate de incompatibilitate, conflict de interese şi averi nejustificate.

Acuzaţiile vin în prima zi de campanie electorală pentru alegerile palamentare şi îi vizează pe Miniştrii din Guvernul Ponta, Liviu Pop, Ovidiu Silaghi şi Eduard Hellvig precum şi pe secretarul general adjunct al guvernului, Dan Mihalache.

Premierul Victor Ponta a descris acuzatiile de incompatibilitatea aduse de Agentia Natională de Integritate (ANI) ca fiind „lucruri vechi, destul de dubioase”, reiterând că faptele aflate in vizorul ANI nu vizează activitatea lor in cadrul guvernului, ci din trecut, excepţie făcând cazul ministrului Pop.

Aflat la Satu Mare,ministrul Ovidiu Silaghi a susţinut o conferinţă de presă la sediul organizaţiei PNL Satu Mare în care aduce lămuriri în ce priveşte afirmaţiile făcute publice de ANI.

Referitor la Comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate din data de 9 noiembrie 2012  privind faptul că mă aflu în stare de incompatibilitate, precizez următoarele:
– nu pot să nu remarc faptul că raportul Agenţiei Naţionale de Integritate a devenit public exact în ziua lansării candidaturii mele pentru alegerile parlamentare;
– nu pot să nu remarc faptul că Agenţia Naţională de Integritate a ţinut să informeze în prealabil mass-media, deşi, conform procedurilor ar fi trebuit, în primă instanţă, să fie informată persoana vizată.
– ţinând cont de modul de acţiune al Agenţiei Naţionale de Integritate, nu pot decât să constat că este unul de natură pur politică, lipsit de profesionalism şi profund antidemocratic.

Pe fond sunt acuzat, aşa cum reiese din comunicatul ANI, de: „Existența unei diferenţe semnificative, în sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, în cuantum de 206.798 Lei (aprox. 45.955 Euro), între modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate în perioada 07.05.2012 – 15.10.2012 … .”

Ţin să precizez despre aşa zisa diferenţă „semnificativă” de bani nu există deoarece:

1.-Pentru conturile deschise la BCR ale Arianei Silaghi: suma era trecută în declaraţia de avere de la începutul mandatului meu de ministru. Astfel: Soţia mea, Ariana Silaghi, a depus în perioada 9-10 mai 2012, suma de 90.000 RON într-un cont bancar. Ulterior, această sumă a fost schimbată în euro şi a fost depusă într-un cont de valută: în data de 28 mai 2012- o depunere în sumă de 9500 euro, respectiv, în 29 mai 2012 -în sumă de 9500 euro. O simplă conversie a acestor sume probează că este vorba despre aceleaşi sume extrase în lei şi transformate şi depuse în euro şi precizate în declaraţia mea de avere: la secţiunea “Plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate”.

2.-Pentru conturile deschise la BRD pe numele meu:  am două conturi aferente aceluiaşi card, cu descoperire de card, pentru lei- cu limita de 11.000 lei, şi pentru euro- cu limita de 5000 euro. În data de 18 august 2012, pentru plata unor servicii hoteliere, a fost achitată suma de 2400 de euro şi a 10908 lei la un terminal din Spania. Suma în euro este plătită din overdraft – (adică o sumă suplimentară de care te poti atinge, în caz de nevoie)”

Toate aceste date şi precizări, precum şi extrasele de cont,  le-am trimis Agenţiei Naţionale de Integritate în data de 5 noiembrie a.c. şi conform legii nr. 176/210 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, art. 22 alineatul (1), această instituţie trebuia să-mi trimită raportul de evaluare, iar eu să am posibilitatea de a contesta în termen de 15 zile:
“Art. 22. – (1) Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a conflictului de interese sau a incompatibilităţii în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ.”
Conform articolului 20 din legea sus menţionată:

“Art. 20. – (1) Dacă, în urma evaluării declaraţiei de interese, precum şi a altor date şi informaţii, inspectorul de integritate identifică elemente în sensul existenţei unui conflict de interese sau a unei incompatibilităţi, informează despre aceasta persoana în cauză şi are obligaţia de a o invita pentru a prezenta un punct de vedere.

(2) Persoana informată potrivit prevederilor alin. (1) este invitată să prezinte inspectorului de integritate date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.”

Am constatat că la 5 zile din momentul în care mi-am demonstrat buna credinţă, trimiţând un răspuns instituţiei ANI şi arătându-mi disponibilitatea de a mă prezenta chiar la sediul instituţiei pentru explicaţii suplimentare, aflu din presă despre aşa-zisa stare a mea de incompatibilitate, astăzi, 9 noiembrie. Funcţionarii ANI mi-au precizat că nu e nevoie de prezenţa mea sau de clarificări suplimentare. Dar au considerat necesar să informeze mass-media. Să acţioneze profund antidemocratic şi să folosească măsuri de intimidare la comenzi politice şi să nu respecte niciun temei legal tocmai din actul normativ în baza căruia funcţionează.
Ţin să vă mai precizez că nu sunt vinovat şi voi sta la dispoziţia presei  şi a instituţiilor de stat abilitate pentru explicaţii şi clarificări în acest sens. Voi acţiona în judecată instituţia ANI: pe fond, pentru a contesta decizia, pentru acuzele nefondate şi nerespectarea termenelor legale, dar şi pentru lezarea imaginii mele publice.
Ovidiu Silaghi, Ministrul Transporturilor şi Infrastucturii

comentarii

de emil la 11 noiembrie 2012 - 02:18

pdleii astia cu beshescu in frunte, vor neaparat ca atunci cand vor fi maturati complet de la putere, sa ia si statul ei!

Lasati un comentariu