Ne-a făcut de râs în Europa şi SUA

• publicat la: 14 noiembrie 2012
Ne-a făcut de râs în Europa şi SUA

Luni, Traian Băsescu a recidivat. La o oră de vârf şi în direct pe 5 posturi tv, preşedintele a minţit flagrant. Dacă românii s-au obişnuit cu minciunile şi manipulările, de această dată afirmaţiile lui Băsescu aduc atingere SUA şi mai multor state din Europa.

O minciună pentru a speria populaţia

 Luni, în cadrul discursului rostit la Palatul Cotroceni, înainte de a-şi expune uriaşa manipulare prin aberanta şi jignitoarea teză privind „frauda uriaşă”, Traian Băsescu a spus: „Aş mai face o remarcă extrem de importantă: România este suspectată că nu poate organiza alegeri libere, ca urmare a fraudelor de la referendum. Vom avea de suportat ruşinea de a avea observatori OSCE, stat membru al Uniunii Europene. Şi nu exclud posibilitatea ca şi alte organizaţii să ceară prezenţa la alegeri”. Ceea ce a afirmat aici Traian Băsescu reprezintă 100% o minciună şi se încadrează în trendul prin care preşedintele manipulează populaţia în scopul de a o speria. De acţiunile USL fireşte.

Dar care este realitatea?

Marga a solicitat observatori încă din 25 iulie

 Da, observatori OSCE vor veni în România cu ocazia alegerilor parlamentare din 9 decembrie. Numai că OSCE a fost solicitată pe 25 iulie a.c. de către MAE (prin ministrul de atunci, Andrei Marga) să trimită o misiune de observare a alegerilor parlamentare din 9 decembrie.

După afirmaţiile de luni ale lui Traian Băsescu, MAE a dat marţi seara următorul comunicat de presă: „Referitor la declaraţiile publice pe tema existenţei unei eventuale suspiciuni că România, stat membru al Uniunii Europene, nu ar putea organiza alegeri libere şi, drept urmare, alegerile parlamentare din data de 9 decembrie ar trebui să fie monitorizate de OSCE, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Observarea alegerilor de către Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) este o practică obişnuită la nivel internaţional, care are drept scop asigurarea transparenţei procesului electoral şi confirmarea bunei funcţionări a mecanismelor instituţionale implicate. (…) România, în calitatea sa de stat participant la OSCE, a adresat, potrivit practicii, o invitaţie OSCE/ODIHR la data de 25 iulie 2012 în vederea observării alegerilor parlamentare din acest an”.

Faptul că aşa stau lucrurile, reiese şi dintr-un anunţ al OSCE publicat pe site-ul instituţiei:  „Following an invitation from the Permanent Mission of Romania to the International Organizations in Vienna to observe the 9 December 2012 parliamentary elections and in accordance with its mandate, ODIHR undertook a Needs Assessment Mission and recommended the deployment of a Limited Election Observation Mission” (Traducem numai începutul: „În urma unei invitații din partea Misiunii Permanente a României la Organizaţia internaţională de la Viena…”)

Avem deci o primă dovadă a grosolanei minciuni a lui Traian Băsescu.

Evaluare preliminară: OSCE nu a găsit nereguli

Ce nu se ştie – suntem convinşi însă că Traian Băsescu ştia – dar nu ne-a spus (pentru că atunci numai putea să-şi expună tema manipulatoare cu fraudarea voturilor la referendum), este că în perioada 25-27 septembrie a.c., OSCE a trimis în România o delegaţie care să preevaluaze situaţia şi condiţiile de desfăşurare a procesului electoral în România. Surpriză de proporţii – pentru tabăra Băsescu. Delegaţia OSCE a găsit totul în regulă şi va timite cu ocazia alegerilor o misiune de observare cu mandat limitat.

Redăm dintr-un document OSCE: „Given these circumstances and the fact that no significant concerns were expressed regarding the conduct of election day proceedings, the OSCE/ODIHR NAM recommends the deployment of a Limited Election Observation Mission (LEOM) with a core team of experts and 20 long-term observers to be seconded by OSCE participating States”. („Având în vedere aceste circumstanțe și faptul că nu s-au exprimat îngrijorări semnificative în ceea ce privește desfășurarea procedurii din ziua alegerilor,OSCE / ODIHRNAM  recomandă desfășurarea unei misiuni de observare a alegerilor limitată (LEOM) …”). Faptul că OSCE a constat că nu există probleme în ceea ce priveşte desfăşurarea alegerilor în România reprezintă o altă dovadă a minciunilor prezidenţiale.

Atenţie, în cadrul explorării situaţiei din România în perioada 25-27 septembrie a.c., misiunea OSCE a avut numeroase întâlniri cu oficialităţi şi reprezentanţi ai media, cei mai mulţi din…tabăra Băsescu. Cîteva nume: Cristian Diaconescu – consilier prezidenţial, Cezar Preda (PDL), membri CCR, Ana Maria Pătru (numită de PDL în fruntea AEP).

Ruşinea SUA, ruşinea lui Obama”  – Ambasada SUA tace

Dacă este să ne luăm după zicerile lui Traian Băsescu, observarea alegerilor de către OSCE reprezintă o ruşine şi o dovadă că în ţara respectivă nu există capacitatea de organizare corectă a alegerilor. În acest caz putem spune că săptămâna trecută SUA a suferit o mare ruşine, la fel şi realesul preşedinte Obama. Pentru că, după cum se ştie, alegerile din SUA au avut parte de o misiune de observatori OSCE. Nu am auzit, cel puţin în ultimii 43 de ani (este adevărat în 1961 preşedintele J.F. Kennedy ar fi beneficiat de sprijinul discret al Mafiei), ca în SUA să fie probleme majore cu desfăşurarea liberă a alegerilor. Practic, prin afirmaţiile sale, Traian Băsescu a jignit indirect şi SUA. Şi în acest caz ne miră foarte tare de ce nu a reacţionat ambasada SUA de la Bucureşti, ştiut fiind apetitul titularului postului de a interveni frecvent chiar şi în probleme de politică internă.

Băsescu a jignit şi mai multe ţări europene

 Nu doar SUA se poate considera ca fiind jignită de afirmaţiile lui Traian Băsescu legate de prezenţa observatorilor OSCE la alegeri. Franţa, Marea Britanie, Germania, Spania şi alte stat au avut misiuni OSCE la alegeri. Şi se pot considera şi ele jignite. Aici http://mae.ro/node/16700 aveţi un tabel cu ultimele alageri care unde OSCE a trimis observatori. Iar în 2013, primul stat în care vor fi observatori OSCE este Republica Cehă. (Pentru a respecta realitatea, menţionăm că OSCE trimite observatori şi în state cu probleme, numai că în aceste situaţii nu este vorba de observări cu caracter limitat şi de regulă solicitările de trimitere a observatorilor vin de la organisme internaţionale).

MAE i-a dat o „palmă” şi lui Krichbaum

 Presupunând că aflat în „garaj”, pe 25 iulie Traian Băsescu nu a aflat (nu a fost informat) de demersurile MAE de a solicita misiune OSCE pentru 9 decembrie. Totuşi, din 6 septembrie, acest aspect a devenit public odată cu remiterea de către MAE a unui comunicat de presă referitor la „îngrijorările” unui demnirat german. Redăm din comunicat: „Referitor la preocupările manifestate de preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, cu privire la corectitudinea alegerilor parlamentare programate a avea loc la 9 decembrie 2012, Ministerul Afacerilor Externe doreşte să precizeze următoarele: (…)Ministerul Afacerilor Externe a întreprins deja, la 25 iulie 2012, demersuri pentru invitarea OSCE/ODIHR, pe baza aprobării în acest sens a Primului-ministru al Guvernului, Victor Ponta, pentru a observa derularea scrutinului din 9 decembrie 2012. Potrivit practicii, în perioada următoare se va deplasa la Bucureşti o misiune tehnică pentru pregătirea formatului misiunii de observare a alegerilor parlamentare din România…”.

Pentru cine a uitat sau nu ştie, menţionăm următoarele: Gunther Krichbaum este unul dintre „demnitarii” europeni care a avut în perioada iulie-august 2012 numeroase luări de poziţie împotriva „încălcării statului de drept” în România. Gunther Krichbaum nu a avut respectivele intervenţii publice doar în calitate de membru al unui partid arondat la PPE (familie politică din care face parte şi PDL – n.a.), ci şi în calitate de soţ al Oanei Harvalia, fostă (poate şi actuală) consilieră a Monicăi Macovei la MJ şi ulterior în PE. Mai ales în această ultimă calitate politicianul german şi-a manifestat suţinerea pentru Traian Băsescu şi aliaţii săi.

OSCE a mai avut misiuni de observare în România, după cum urmează:  alegeri parlamentare şi prezidenţiale 1996,  alegeri parlamentare şi prezidenţiale 2000,  alegeri parlamentare şi prezidenţiale 2004,  alegeri parlamentare şi prezidenţiale 2000,  alegeri europarlamentare 2009,  alegeri prezidenţiale 2009.

sursa cotidianul.ro

comentarii

de emil la 14 noiembrie 2012 - 16:02

asta e beshescu, nu altcineva! de ce sa ne miram? este tipul distructiv pentru orice atinge. iar daca Romania nu face ceea ce vrea el, dementul asta e instare sa distruga pana si Romania, numai ca sa nu cada singur!

de Yossarian la 14 noiembrie 2012 - 16:18

și uite că nu am reușit să-l punem deoparte, se ține tare parâme…

de mihai la 14 noiembrie 2012 - 19:51

TRAIASCA D I C T A T U R A SI CINE IA VOTAT,CA NU LE-A AJUNS PCR-UL,LE MAI PTREBUIE SI pdl,ca nimai neghiobii,prostii si profitorii au putut sa-l voteze si sa nu mearga la vot,romani puturosi.

de emil la 14 noiembrie 2012 - 22:19

procesul trebuie reluat, dar pentru asta la alegerile din decembrie e nevoie de o prezanta cat mai numeroasa. fara asta, beshescu ramane. cu prezenta mare se poate obtine majoritatea necesara pentru modificarea constitutiei fara udmr. se va vedea in decembrie cat de mult doresc romanii sa scape de taratura de beshescu. iar daca lumea s-a descurajat dupa referendum, e cazul sa-si revina, pentru ca, din tot ce ne-am dorit in 2012, numai beshila a ramas. in decembrie i se poate da peste bot definitiv.

de reka la 15 noiembrie 2012 - 00:25

satui de basescu si de gal si puie it la karoly, sa mai steie si la tusa es sa nu vine iar cu propaganda cu galeata ca dau la ei in cap

de reka la 15 noiembrie 2012 - 08:55

satui si de pretenii lu base de la karoly, sa mai steie unu si la casa ca sa mai deie banii de la datorii sa nu mai avem la oras datorii si altu sa nu mai umble cu faina de propaganda pe la movulii ca stim cum se uita dimineata la buletinele la angajatii cand era referendu

Lasati un comentariu