Oameni mici fapte mari

• publicat la: 10 noiembrie 2012
Oameni mici fapte mari

Fiind în căutarea lui Andrei,  în cadrul proiectului Ţara lui Andrei, elevii  clasei a VIII-a B de la ŞCOALA  GIMNAZIALĂ nr. 3 Carei,  îşi continuă cercetarea. Astfel membrii echipajului având dorinţa de implicare , cu idei inovatoare,  racolează tot mai mulţi voluntari în proiectul lor.

Proiectul a stârnit interes în mijlocul elevilor şi nu numai, chiar părinţii implicăndu-se activ, salutând ideea si având iniţiativa de a înfrumuseţa sala de clasa cu ghivece de flori, precum a făcut-o  în premieră doamna SIKOLYA MONICA, mama  elevului Sikolya David, membru  important al echipei.

Ţara lui Andrei – ,, cu dealuri înalte, câmpii mănoase şi mândre flori,, – o ţară  a multiculturalităţii şi implicit a multilingvismului.

Căutarea se extinde printre elevii şcolii şi a comunităţii promovând acţiuni anti poluare, antiagresiune, antidiscriminare.Invitaţia de a deveni voluntari a fost recepţionată cu entuziasm de către mulţi elevi, astfel  clasele VI-a a si a VII-aB au participat la acţiunea de ecologizare in parcul dendrologic Carei, unde   au fost  întâmpinaţi de către d-nul GEORGESCU BOGDAN,director la Direcţia  Cultură şi Sport, care le-a menţionat şi felicitat   valoarea acţiunii lor , preţuindu-le gestul de voluntari şi invităndu-i la o masă rodundă la finele proiectului.

In periplul nostru  de a-l găsi pe ANDREI, mai multe clase şi-au adus aportul, anume bobocii clasei a V-a B  au prins aripi şi au mizat pe artă pentru a sensibiliza publicul cu desene cuprinzănd slogane pentru ingrijirea mediului ambiant, precum si cei din clasa aVI- a B  . Grupul de elevi din cls.a VII –a A  şi-au adus aportul cu o expoziţie improvizată în decor literar, expunând icoane cu SF. IER. NECTARIE, SF. IMP,CONSTANTIN CEL MARE , SF.MC. PANTELIMON ŞI SF. AP. ANDREI fiind pe masa de lucru,  brodându-şi opinia că omul sfinţeşte locul.

Implicarea se intrevede printr-o conştiinţă civică şi morală, ce se propagă precum undele în apă.

Colegii din clasa VIII-a A s-au trudit cu puterea cuvântului ,  exprimăndu-şi sub forma unui eseu de 10 min.  opinii asupra temelor propuse, anitpoluarea, antiagresivitatea. Puterea cuvântului a fost metamorfozat în forme ale expresivităţii imagistice, aceştia finalizând o colecţie de 20 de crochiuri şi desene cuprinzănd toate strofele poeziei RAPSODII DE TOAMNĂ, de G .TOPÂRCEANU,(39 strofe).

Pe axa multiligvism cultural, echipa MAGNUM CAROLINUM a invitat secţia maghiară, clasa a VIII- a D,  la o vizionare împreuna a filmului educativ STELUŢE PE PĂMÂNT. Debutul intâlnirii noastre a fost  marcat de intonarea Imnului Europei , in cele  2 limbi, română şi maghiară.

Deşi ne aflăm într-un punct transfrontalier,bariera lingvistică poate fi depăşită fără a mai zăbovi la graniţele selectivităţii discriminatorii.

Valorile educative promovate de proiectul Ţara lui ANDREI, ediţia 2012 IN CĂUTAREA LUI ANDREI, se mulează pe forma arhetipală a acesteia, ilustrată şi-n pictura ROMÂNIA PITOREASCĂ, tablou ce-l avem şi noi în şcoală ca pe o oglindire a noastră înspre sorginte.

În speranţa unui interes pentru  acţiunile noastre, aşteptăm voluntari pentru acţiunea :

,, BATE ŞAUA! ,, –  o plimbare  ciclistă  în imprejurimile Careiului, respectiv pădurea FOENI şi vama URZICENI.

Întâlnirea are loc la Şcoala Gimnazială 3 Carei, duminică, 11 noembrie 2012, ora 14,00, vesta reflectorizantă fiind obligatorie!

Profesor coordonator  proiect IN CAUTAREA LUI ANDREI, a echipei MAGNUM CAROLINUM, echipa Şcolii 3 , Carei este  profesor diriginte CARMEN MARIA DINDELEGAN.

 

Un zâmbet

Un zâmbet de copil aduce alinare,

Un zâmbet de copil e sufletul din soare.

Doi ochi căprui duioși, lucesc fără pereche

Iar ura dintre voi acum deja e veche.

 

Răsare soarele-ntre noi, e plin de veselie,

Cu roua dimineții-n zori, îți aduce bucurie

Dar stelele nu vor muri, vor străluci într-una

Iar noaptea ce urmează își va primi cununa.

 

Un glas dulce se-aude, încet, în depărtare

 Speranța se trezește din nou, nu moare.

Cu fruntea sus, cu spate drept, pășești incet -nainte

De minunate clipe iarăși, tu îți aduci aminte.

 

eleva , Patricia  BORBELY, cls. VIII/ B Scoala Gimnazială nr.3, Carei

Lasati un comentariu