Oraşul Carei -ORAŞ ISTORIC

• publicat la: 28 noiembrie 2012
Oraşul Carei -ORAŞ ISTORIC

 

Se apropie cu paşi repezi 1 Decembrie. Şi pentru cei care mai simt româneşte, această zi înseamnă Muntenia, Moldova, Basarabia, Bucovina şi Ardeal, în două cuvinte România Mare – Stat suveran, naţional, unitar şi indivizibil.

Mai înseamnă ultima brazdă de pământ românesc, Carei ,,oraş istoric,,.

Ştiam de mai demult acest lucru  dar fostul preşedinte al  României, Ion Iliescu, cu prilejul vizitei în oraşul Carei din 1990, de Ziua Armatei Române, împreună cu primul-ministru Petre Roman, după dezvelirea statuii lui Avram Iancu, în cuvântul său a spus că  ,, oraşul Carei este un oraş istoric,,

Reamintesc acelor persoane care nu cunosc semnificaţia istorică a oraşului Carei,următoarele:

Oraşul Carei nu înseamnă în istorie numai familia nobiliară Károlyi şi povestea  marelui poet şi revoluţionar maghiar Petöfi Sándor care  cunoscut-o aici pe  viitoarea soţie, Szeremi.

Istoricii, cercetătorii şi arheologii, profesorii Universităţii ,,Babes – Bolyai,, din Cluj-Napoca, Hadrian Daicoviciu şi tatăl său au descoperit că  în zona oraşului Carei ar fi existat localitatea Docidova ( sau Dacidava), de pe vremea dacilor. Multe vestigii dacice au fost descoperite în situl arheologic Bobald-Carei dar  încă  nu pot fi văzute de către vizitatori în expoziţia din Castelul Károlyi  deoarece ….nu sunt expuse.

Marele Voievod Mihai Viteazu – Domn al Moldovei, al Ardealului şi a toată Ţara Românească, a poposit în Carei, în iulie 1601, venind cu oastea sa de la Praga înainte de a-şi aşeza tabăra la Moftin.

Marii revoluţionari de la 1848-1849, Ioan Buteanu şi Simion Bărnuţiu au urmat cursurile Liceului Piarist din Carei, unde a învăţat şi poetul maghiar  Ady Endre.

În 1919, Regele Ferdinand împreună cu Regina Maria, venind cu trenul regal de la Oradea, face o vizită în Carei, asistând la defilarea pe artera centrală a oraşului a Armatei Române întoarsă victorioasă  de la Budapesta, după înfrângerea armatei bolşevice a lui Béla Kun adică eliberarea Ungariei de bolşevici.

Marele patriot, Iuliu Maniu a participat  în calitate de reprezentant al Consiliului Dirigent din Ardeal  la instalarea administraţiei româneşti în clădirea Prefecturii judeţului Satu Mare, astăzi Colegiul Tehnic  ,,Iuliu Maniu,,. Marele luptător pentru drepturile naţionale şi sociale ale românilor, Vasile Lucaciu a fost prezent cu mai multe ocazii la Carei colaborând cu pr.Romulus Marchiş, fratele Otiliei Marchiş  iar in ultimele luni cu prof.Aurel Coza( preşedinte al ASTRA Carei) , directorul  şcolii ce azi îi poartă numele.

25 Octombrie 1944  este data la care sărbătorim  eliberarea oraşului Carei, de sub ocupaţia horthystă de către Armata Română, zi  care a fost decretată,,Ziua Armatei Române,,.

Puţini cunosc  că  Armata Română a înconjurat oraşul Carei în seara zilei de 24 octombrie 1944, numai că au lăsat asaltul asupra oraşului pentru  dimineaţa zilei de 25 octombrie, ora 6 dimineaţa, dedicând această victorie Regelui Mihai I, cu ocazia zilei sale de naştere.

Prezenţa la Carei, cu diferite ocazii  dar mai ales la aniversarea zilei de 25 octombrie a tuturor preşedinţilor  României, a primilor ministri atestă importanţa acestei localităţi din punct de vedere istoric. În acest an au fost prezenţi la festivităţile dedicate Zilei Armatei ,Preşedintele Senatului României, Crin Antonescu, Primul-ministru Victor Ponta şi ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu.

Dragi Cetăţeni al Municipiului Carei ! Pentru a cinsti aşa cum se cuvine Ziua Naţională a României, arboraţi drapelul naţional la fiecare casă, apartament sau instituţie, dacă este posibil, alături de drapelul Uniunii Europene şi participaţi la toate manifestările culturale organizate în Carei.

A scris ca să nu se uite,

Prof. Bertiean Mihai

Preşedinte al Asociaţiei foştilor refugiaţi şi deportaţi în urma Dictatului de la Viena

comentarii

de Tiberiu Vanca la 22 decembrie 2017 - 09:16

Aplaud acest frumos articol.

Lasati un comentariu