Se măresc taxele locale.Se introduce o nouă taxă

• publicat la: 10 noiembrie 2012
Se măresc taxele locale.Se introduce o nouă taxă

In cadrul şedinţei Consiliului Local de vineri 9 noiembrie 2012,au fost stabilite noile  impozite şi taxe locale pentru anul fiscal 2013.

Propunerea Serviciului de Taxe si Impozite Locale a fost de  mărire cu 3% pentru persoane fizice a impozitelor pe clădiri şi terenuri în timp ce la persoane juridice va fi de 1,4% din valoarea de inventar. Procentul de 3% a fost propus ţinându-se cont de indicele de inflaţie la data de 31.12.2011 de 3,14%.

In cazul unei clădiri care nu a fost reevaluată în ultimii 3 ani anteriori    anului fiscal   de referinţă -2013- cota ce se va aplica va fi de 10 % pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referință si de 30 % pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referință.

Cota impozitului pe clădiri se aplică la valoarea de inventar a clădirilor înregistrată în contabilitatea persoanelor juridice ,până la sfârșitul lunii în care s-a efectuat prima reevaluare. Fac exceptie clădirile care au fost amortizate potrivit legii ,în cazul cărora cota impozitului pe clădiri este de 1,4%.

Cota de impozit pentru clădirile cu destinație turistică ce nu funcționează în cursul unui an calendaristic este de 5% din valoarea de inventar a clădirii.Contribuabilii care deţin clădiri cu destinaţie turistică sunt obligaţi să depună o declaraţie pe proprie răspundere, până la data de 31 ianuarie a anului fiscal, privind funcţionarea sau nefuncţionarea unităţii de cazare în cursul anului.

Deducerea în cazul plăţii integrale până la 31 martie 2013 a fost  stabilită la 10%,atât pentru persoane fizice cât şi pentru cele juridice.

Taxa pentru eliberarea autorizaţiei  de construire pentru chioşcuri, tonete, cabine spaţii de expunere ,situate pe căile şi în spaţiile publice precum şi pentru amplasarea corpurilor şi a panourilor de afişaj ,a firmelor şi reclamelor  va fi de 7 lei pentru fiecare mp.de suprafata ocupată de construcţie

Taxele  pentru eliberarea certificatului de urbanism vor fi următoarele  :

Pentru supr.de până la 150 mp. inclusiv                =  4 lei

Pentru supr.între 151mp si 250mp.inclusiv           =  6 lei

Pentru supr.între 251mp si 500mp.inclusiv           =  9 lei

Pentru supr.între 501mp.si 750mp.inclusiv           = 10 lei

Pentru supr.între 751mp.si 1000mp.inclusiv         = 12 lei

Pentru supr.peste 1000mp.        = 13 lei + 0.01 leu  pentru fiecare mp care depaseste o mie de mp

 

Taxa pentru eliberarea unei autorizaţii pentru desfăşurarea unei activităţi economice propusă pentru anul fiscal 2013 este de 82 lei.Aceste autorizaţii se vizează anual, până la data de 31 decembrie a anului în curs pentru anul următor. Taxa de viză reprezintă 50% din cuantumul taxei pentru eliberarea autorizaţiei.

Taxa pentru eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru anul 2013 va fi  de 20 lei .

Taxa pentru eliberarea de copii heliografice şi planuri cadastrale propusă pentru anul fiscal 2013 este în sumă de 33 lei penrtu fiecare mp sau fracţiune de mp.

Taxa pentru eliberarea certificatului de producător propusă pentru 2013  este în sumă de 40 lei.

Ca o noutate pentru  anul  fiscal 2013, a fost aprobată o  taxă de paragină,o taxă specială fundamentată prin necesitatea creșterii gradului de atractivitate în Municipiul Carei,cu mari posibilități de dezvoltare a turismului în zonă, aceasta urmand a fi folosită pentru promovarea turismului local.

Cuantumul taxei este de  40 lei/lună sau fracțiune de lună  pentru spații  sub 100 mp suprafață desfășurată la sol şi de  80 lei/lună sau fracțiune de lună pentru spații de peste 100mp suprafață desfaşurată la sol .

Taxa se datorează  de către persoane fizice și juridice care dețin în proprietate construcții lăsate în paragină,care dețin în proprietate construcții lasate în paragină sau care  sunt în proprietatea persoanelor respective de o perioadă de cel puțin 2 ani anteriori anului 2013 şi care nu au luat măsuri de conservare adecvate  afectând astfel imaginea zonei și a municipiului, fiind lezate astfel și normele de siguranță a populației, cele de mediu precum și cele sanitare.

Construcțiile lăsate în paragină vor fi identificate de către serviciile de specialitate din cadrul Primăriei Carei.

Au fost stabilite şi facilităţile ce se pot acorda de către Consiliul Local unor anumite categorii de persoane fizice.Astfel, Consiliul Local poate acorda reducere cu 50% de la plata impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren  pentru persoanele peste 60 ani ale căror venituri lunare pe familie sunt mai mici decât salariul minim brut pe ţară.

Consiliul Local mai poate acorda  o reducere cu 50% a impozitului pe clădiri  pe o perioadă de  7 ani, cu începere de la data de întâi ianuarie a anului fiscal următor finalizării lucrărilor de reabilitare, pentru proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinţe şi ai imobilelor care au executat lucrări de intervenţie pe cheltuială proprie, pe baza procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, întocmit în condiţiile legii, prin care se constată realizarea măsurilor de intervenţie recomandate de către auditorul energetic în certificatul de performanţă energetică sau, după caz, în raportul de audit energetic, astfel cum este prevăzut în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 158/2011.

La ora actuală,în municipiul Carei numai un singur bloc de locuinţe deţine toate avizele, aprobările  şi auditul energetic pentru lucrări de izolare termică.Celelalte lucrări nu se încadrează în cadrul legal.

 

 

Daniela Ciută

comentarii

de ihim la 10 noiembrie 2012 - 20:17

astept cu nerabdare taxa pe hotie, multi leghelei cred ca ar avea abonament extra

de emil la 10 noiembrie 2012 - 23:59

cine plateste taxa de paragina pentru cladirile din parcul dendrologic, mai ales pentru cea mai apropiata de intrarea in parc de vis-a-vis de policlinica?

de un careian la 11 noiembrie 2012 - 00:39

DA O TAXA PE NESIMTIREA SI INCOMPETENTA PRIMARULUI NU TREBUIE SA PLATIM???NESIMTITUL ASTA A DISTRUS CEEA CE PE VREMURI ERA ,,ORASUL FLORILOR,,.NU MAI AVEM COPACI,NU MAI AVEM FLORI.NIMIC.MA JENOKE,DE CE NU IEI SI TU MODEL DE LA ORASELE DIN UNGARIA,SA VEZI MA CE SPATII VERZI,CE PARCURI SI CE RONDURI DE FLORI AU?TU AI TAIAT TOT,AI SCOS COPACII,FLORILE TOT.POATE CA ASA NE TREBUIE PT CA TE-AU VOTAT TULIPANII TAI.MA JENOKE,DA ASA UN PIC DE GRIJA PENTRU ORASUL ASTA CHIAR NU VREI SA AI,CHIAR TI SE RUPE DE DEZASTRUL PE CARE IL LASI IN URMA TA??CIND VEI FI BUNIC PRIN CE PARCURI SAU STRAZI INGRIJITE SI ARANJATE CU FLORI SI VERDEATA ITI VEI PLIMBA NEPOTII??

de Horia Mărieș la 11 noiembrie 2012 - 02:50

Mărirea taxelor și impozitelor locale este o consecință firească a politicii de împrumuturi falimentare făcute de primașul sprijinit de gașca lui de consilieri incapabili și udmr(pupincur)iști.

Am atenționat de mai multe ori în comentariile mele despre faptul că Primăria Carei nu va putea face față plăților ratelor pentru împrumuturile cretine contractate la bănci și că va arunca povara pe umerii contribuabililor careieni. Si pe umerii generațiilor viitoare.

Lucru care văd acum că se și întâmplă.

Veniturile obținute din pescuitul sportiv practicat de careieni pe lacul intrat de curând sub comenduire udmr-ista, nu puteau acoperi marile găuri negre existente în bugetul primăriei, indiferent de câte tone de pește se importă din Ungaria și se deversează în lac. Că alte venituri, decât cele din taxe impozite, Primăria Carei nu mai are. Iar salariile medii lunare de cca 800 Euro pe lună ale salariaților Primăriei trebuiesc plătite.

Unde nu-i primaș cu cap, vai și amar de contribuabili !

de Mihai la 11 noiembrie 2012 - 22:05

Formatia Trio din Carei le cinta din nou Careianilor . Aceasta formatie e formata din Kovacs Excrocus (lider si solo) Ludovic Analfabetus (cintaret la fluier) si Beko Alcolicus ( clape ) :)))) PUSCARIA VA MANANCA DUPA CE USL VA CASTIGA EXCROCILOR !!!!!

de Cristian la 11 noiembrie 2012 - 22:54

Ba da da-o in colo de treaba, Oameni nau loc de munca,CA NEATI DISTRUS FABRICILE, nu mai avem un miros frumos de trandafiri si de arbori, CA IATI TAIAT PE TOTI, nu avem nici trotuare, cum erau ele da erau, acuma va pus dragul de a distruge si astea vine iarna si a ingheta trotuaru, a fi numa bun loc sa pice saraci batrani care sau luptat pentru tara si au scoso din comunist, acu noi sa le rupem gaturile ca nau nici trotuar, mai mariti si taxele??? asta e prea de tot, Domnule daca pot spune asa desi nu cred, Ba Ala din vecini da nu ti rusine pe aer nu vrei sa ne pui sa platim ca cica e aer de parc dendrologic?

de Horia Mărieș la 18 noiembrie 2012 - 07:47

Știrea in extenso referitoare la TAXA SPECIALĂ DE PARAGINĂ:

„În cadrul şedinţei Consiliului Local din ziua de vineri 9 noiembrie 2012 fost stabilită și taxa specială de paragină începând cu anul 2013. S-a avut în vedere creșterea gradului de atractivitate a municipiului Carei, așezare cu mari posibilități de dezvoltare în viitor.

Această taxă este de 40 de lei/lună sau fracțiune de lună pentru spațiile cu suprafață sub 100 de metri pătrați la sol și de 80 de lei/lună sau fracțiune de lună pentru spațiile în suprafață de peste 100 metri pătrați la sol.

Taxa se datorează de către persoanele fizice și juridice care dețin construcții lăsate în paragină, care îndeplinesc simultan următoarele condiții: dețin în proprietate construcții lăsate în paragină, sunt în proprietatea persoanelor respective de o perioadă de minimum doi ani, anteriori anului 2013, nu au luat măsuri de conservare adecvate afectând astfel imaginea zonei, fiind lezate astfel normele de siguranță a populației, cele de mediu și cele sanitare.

Această măsură a fost luată ca urmare a faptului că în cursul anului 2012 au fost identificate în Carei o serie de imobile de pe care au început să cadă țigle, tencuială, fiind pusă în pericol integritatea pietonilor în special.”

Pe lângă comentariile pertinente ale domnilor (doamnelor?) @ihim la 10 November 2012 – 20:17, @emil la 10 November 2012 – 23:59, @un careian la 11 November 2012 – 00:39, @Mihai la 11 November 2012 – 22:05, @Cristian la 11 November 2012 – 22:54 de mai sus și la care subscriu, aș mai adăuga ceva.

Voi contesta în Instanța de contencios administrativ și la Instituția Prefectului Județului Satu Mare hotărârea respectivă a Consiliului Local (deși, așa cum de altfel suntem obișnuiți, ea nu a fost postată încă pe portalul fantomă al Primăriei Carei).

Motive:

Mă consider persoană vătămată într-un drept sau intr-un interes legitim printr-un act administrativ cu caracter individual. Se poate adresa instantei de contencios administrativ si persoana vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim printr-un act administrativ.

Să presupunem că dețin din anul 2011 în proprietate o construcție în suprafață de peste 100 metri pătrați la sol, aflată în stare de paragină. Pentru aceasta, voi fi obligat să plătesc la Serviciul de Taxe si de Impozite al Primăriei Municipiului Carei o taxă anuală de 960 de lei (RON). O sumă mai mare decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care pentru anul 2012 s-a stabilit la 700 lei/lună de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Bun. N-am ce face, o să plătesc 960 de lei (RON) anual ca taxă de paragină pentru clădirea respectivă, fiindcă sunt un contribuabil disciplinat și fiindcă țin la „creșterea gradului de atractivitate al municipiului Carei, așezare cu mari posibilități de dezvoltare în viitor.” (Sic!)

O să plătesc, dar cu o singură condiție.

Să se stabilească mai întâi „de către serviciile de specialitate din cadrul Primăriei Carei” cine este cel vinovat pentru faptul că respectiva clădire este în prezent în stare de paragină, iar cel vinovat să fie obligat să-mi plătescă o sumă de echivalentă cu taxa de paragină, pentru toți anii anteriori în care a avut clădirea respectivă în administrare, și pe care, datorită proastei administrări, a lăsat-o într-o stare de paragină.

Ceva mai la concret. Am avut în proprietate o clădire în Carei. Ea a fost naționalizată în anul 1950 și a fost trecută în proprietarea Statului, în administrarea Primăriei prin IGO, COMCAS, sau alte parascovenii al căror nume l-am și uitat. Sau în administrarea actualului Birou de Administrare al Serviciului Public și Privat din cadrul Primăriei.

Aceste entități au inchiriat clădirea respectivă și au incasat banii pe chirii. In general au închiriat unor nomazi, care au transformat-o într-un cuib de șerpi. Evident, cei care au administrat-o si au inchiriat-o au avut și obligația, conform legii, să o întrețină, dar n-au făcut-o.

Deci, vinovat principal de starea de paragină a clădirii respective este Primăria Municipiului Carei. Ea va trebui să-mi plătească, conform egalității în drepturi existente în această țară, o sumă echivalentă cu taxa de paragină, pe o perioadă de min. 60 de ani (1950-2011). Adică 960 x 60 = 57.600 de lei (RON). După ce-mi va plăti această sumă, voi plăti și eu taxa de paragină pe anul 2013, dacă îmi va fi impusă. Până atunci, niente, nothing, adică NU!

Cine să-mi plătească mie suma de 57.000 de lei?
Evident că nu Primăria, din bugetul local, fiindcă asta ar însemna să mă plătesc pe mine însumi fiindcă sunt contribuabil careia.

Să plătească primașii care au avut urbea în mână, în toți acești ani. Unii nu mai sunt in viață. În locul lor, să plătească din buzunarul propriu moștenitorii privilegiilor primașilor decedați (adică foștii și actualii primași careieni care mai sunt încă în viață).

Eu știu doar doi, pe Bekő Tamás si pe Kovács Jenö.

Deci, ieșiți repede la iveală cu banii de paragină, stimați și foarte dragi (dar nu mie) tovarăși și pretini, nu vă mai codiți!
N-aveți bani, fiindcă aveți rețineri lunare de 30% pe salariu? Vindeți domnilor casele, vilele de pe aici și de prin anyaország pe care le aveți pe numele vostru sau pe cele care sunt mascate pe numele copiilor voștri (de ex. pe cea din str. Căplenilor nr. 10) și plătiți imediat!
Sau vindeți fabrica de mobilă ca să aveți din ce plăti (evident, nici aia nu este pe numele vostru). Sau vindeți merțanele (evident, nici alea nu sunt pe numele vostru). Sau vindeți-vă sufletele lui Scaraoțchi, dar faceți neapărat rost de bănuți fiindcă taxa restantă pe paragină trebuie muszai plătită!

Nu de alta dar „au început să cadă țigle, tencuială, fiind pusă în pericol integritatea pietonilor careieni în special.”

Tetszik érteni Őn, alegtiszteltebprimáskovácsjenőkebácsi?
Vagy Őn és a Bekő elvtárs Úr nem ertenek már semmit sem?
Alzheimer baj van néha maguknál?

Astept cu nerăbdare „dreptul la replică” al primașului și al city managerului, exprimat tot aici la Comentariile de la B. de C. prin postacii de serviciu. Fiindcă ei doi nu le au cu IT-ul.
Aștept înclusiv înjurăturile de rigoare în limba lor maternă, cu care deja m-am obișnuit.
Vă rog doar să stați la rând civilizat și să nu vă călcați reciproc pe picioare ! Că nu-i gigea.

În rest, s-auzim numai de bine și să ne iubim ca frații.

de emil la 18 noiembrie 2012 - 15:22

fiti linistit, domnule Maries, nu va va raspunde nici unul dintre cei nominalizati! eventual postacul legelista va incerca sa va discrediteze/decredibilizeze prin cele cateva (putine) metode deja utilizate= diversiune si/ sau injuriile. dar ideea cu contenciosul cred ca poate da rezultate pozitive.

de Kovacs Jeno la 18 noiembrie 2012 - 15:30

MINDEN MAGYAR SZAMIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!MINDEN MAGYAR SZAMIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!MINDEN MAGYAR SZAMIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

de Kovacs Jeno la 18 noiembrie 2012 - 15:31

inca 3,5 ani mancati boxul!!!
dupa aia inca 4 ani mancati boxul!!!
dupa aia inca 4 ani mancati boxul!!!
dupa aia inca 4 ani mancati boxul!!!

dupa aia mai vedem!

de romanu la 18 noiembrie 2012 - 16:41

tipica exprimare ,deja e binecunoscuta numa ca niciulcioru nu mere veci la apa jenoke si mai vine si dalba primavara

de Horia Mărieș la 18 noiembrie 2012 - 17:36

@Kovacs Jeno la 18 November 2012 – 15:30 >>> Dar injurături n-ai azi, kedves barátom?

@emil la 18 November 2012 – 15:22 >>> Sunt liniștit, nu mă stresez, mi s-au mai luat mie caii de la bicigli și altă dată. Fac față situației și fără caii de la bicicletă. Acum probabil că vor să-mi ia caii, ca să-i folosescă în timpul vânătorilor de vulpi. Sau pentru mirobolantele ore de echitație care se vor întroduce în școli, pentru elevii aleși pe sprânceană de alegtiszteltebprimáskovácsjenőkebácsi, și bineînțeles, tot pe banii contribuabililor careieni. C-așa se poartă mai nou în Nagykárolyfalu (denumirea orașului, pentru cei ce folosesc interfața f-book în limba maghiară).

de @jenica la 18 noiembrie 2012 - 19:20

credibilitatea si integritatea le-ati lasat la stefan gheorghiu in urma cu ceva ani, pai voi il aveti pe boros( vinaru’, borsu’) si va si mandriti (culmea) cu asta, mie mi-ar fi rusine si as vara borsu’ in nisip de jena dar deh astia sunteti voi…

In rest : Orice om conteaza, dar mai ales gandirea sa ca doar nu suntem din taiga

de UNGURU BULAN la 18 noiembrie 2012 - 19:28

„TRAIASCA VOTUL ETNIC” SI AVANTAJELE SALE PECUNIARE, DAR DUPA FAPTA SI RASPLATA, LA SFARSIT SE ACHITA NOTELE DE PLATA : DNA, RAHOVA, PUSCARIA VA MANANCA, JOS HOTII SI DELAPIDATORII, …

ASA CUM DUMNEZEU E UNUL SI ADEVARUL SI DREPTATEA SA SUNT UNICE !

de ecaterina la 18 noiembrie 2012 - 19:47

unguru de kovacs nu reprezinta toti magyarii din oras ci numai pe cei care profita de pe urma afacerilor facute de udmr cu orasul carei.
primarul si presedintele udmr din carei are de 4 ani salar taiat pentru datorii,a pus pe fata lui la tinerii tulipani de sef si nu face carte de munca la cei care lucreaza la facut de scaune.
kelemen hunor racneste dupa drepturi ca si marko bela dar ei sunt mai fascisti ca hitler.
romanii din carei nu au drepturi nici jumate cat ungurii si tot ei sunt nemultumiti./ca sa lucrezi la primaria carei trebuie sa cunosti limba maghiara ca pe vremea lui horty !
pentru liceul catolic kovacs da 120 de milioane pe luna si la scolile romanesti le taie gazul.
pentru romani nu sunt retrocedari de case si terenuri dar acestea sunt furate de jeno si date la unguri pe bani negri.
la dominium da milioane de euro pentru sa repare o casa veche si prefectura doarme in papuci.
dictatura maghiara din carei in frunte cu kovacs si keizer distruge tot ce este romanesc in oras

de UNGURU BULAN la 18 noiembrie 2012 - 20:59

RESPECT ORICE OM, DAR SLUGILE, LINGAII, LINSATORII SI HOTII NU-MI SUNT PE PLAC. SA PLECE TOTI IN IADUL LOR PERSONAL. AMIN!

de emil la 18 noiembrie 2012 - 21:29

@cel ce se ascunde dupa numele primarului

prin definitie, scatofagul legelista nu mananca box. spre linistea ta, nu vei muri de foame, pentru ca si din digestia boxului rezulta suficient material ca sa nu flamanzesti in urmatorii 3,5 – 4 ani.

@jenibila = kovacs jeno= postac legelista

chiar trebuia pusa virgula acolo, dar la legelista greu estem cu limbul romanul, che tare ocupat estem cu minden magar care, cica, szamit si, ca toti horthystii, participa la un nou episod din deja prafuitul ciclu post-trianonic, „romanii nu conteaza”. asa de mult conteaza minden magyar, incat alesul vostru local va trateaza ca pe szamar. si mai trebuie sa fiti si recunoscatori pentru asta!

chiar esti disperat cu atatea semne de exclamare sau ti-ai uitat schiurile pe tastatura?

de Horia Mărieș la 18 noiembrie 2012 - 22:31

@emil la 10 November 2012 – 23:59 >>> „cine plateste taxa de paragina pentru cladirile din parcul dendrologic, mai ales pentru cea mai apropiata de intrarea in parc de vis-a-vis de policlinica?”

Cum adică cine plătește? M-am și interesat la Serviciul de Taxe și de Impozite al Primăriei Municipiului Carei.

Mi-au garantat că în anul 2013 o să-i impună pe Bekő elvtárs Úr și pe alegtiszteltebprimáskovácsjenőkebácsianagykárolyfalulegelőjerdmszfőnőkét.

Fiindcă ei au lăsat respectivele clădiri, și încă multe altele (de ex. Turnul de Apă) în paragină în ultimele 3 și ceva mandate de primaș.

Nu de alta, dar dacă ai norocul chior să-ți pice o tiglă-n cap de la înălțimea Turnului de Apă, ești scutit definitiv de plata taxei de paragină.

de lapusneanu la 18 noiembrie 2012 - 22:46

CAND AM SA MA SCOL PE MULTI AM SA VA POPESC! scoateti drecu’ capsula aia verde a timpului (glorios apus de hotii si smenuri pe banii contribuabililor) leghelist ca DNA-ul va mananca. nu ma suparati ca-l trezesc si pe vladut tepes sa va traga pe „roata”.

de Horia Mărieș la 19 noiembrie 2012 - 06:27

@Beko la 18 November 2012 – 23:52

Fratele meu alb. Observatiile matale e corecte. Fiindca e două. Pe cea legată de virgulă n-o comentez.
Pe cea în care te legi de mine, da, o comentez, dar pe scurt.

Inainte de 10 iunie, trăiam cu speranța deșartă că pot da o mână de ajutor, căpot contribui cu un mic zvâc la eliberarea fotoliului de primaș de către an-alfa-beta.
Conjunctura electorală locală m-a contrazis.
Împotriva actualului nu avea șanse decât unul singur. Un menestrel independent.
I-am propus și eu să intre în cursă. Omul a refuzat, din motive personale.
Dreptul lui, paguba noastră.

Ce-a ieșit, știm, pe ăsta-l avem, cu ăsta facem dragoste (exprimare academică).
Pe unde-l prindem.

Vara nu-i ca iarna. În vară am pierdut pe cineva drag.
Atunci trebuit luat egy pici pauző, n-am mai avut timp, dar nici un fel de chef de mizeriile zilnice ce se petrec în nagykárolyfalu.
Am avut eu necazurile mele cărora a trebuit să le fac față, nu mi-a mai ars de loc de primaș.

Acum vine iarna, care nu-i ca vara. Ziua-i mai lungă. Nu-i așa?

Constat insă că nu s-a schimbat nimic, că trebuie să facem dragoste (exprimare academică) tot cu ăla.
Și prin toate cotloanele pe unde-l prindem.
Și când il prindem, trebuie să punem tare șaua pe el. Că nu se învață minte.
E vorba de o persoană, nu de un partid, nu de o etnie, nu de o naționalitate conlocuitoate.

Sincer vorbind, nu fac pasiune pentru nagyválasztásu de peste 3 săptămâni.
Cred că apele s-au limpezit deja în suficientă măsură, cred că deja „alea iacta est”.
Aș agrea ca unele formațiuni pulitice cum ar fi rdmsz-ul, pp-dd-ul, ard-ul, pdl-ul să nu mai aibă picior de celovek în parlament.
Asta doar pentru schimbare.
Să se facă o rocadă la vărful puterii.
Să ne arate pe viu și cei care vor veni după 9 decembrie, stilul lor propriu de ciordeală.
Ceilalți ni l-au arătat deja.

Deci, și doar ptr. info Dvs., nu joc nici hora și nici sârba pentru useleu.
Dar dacă spun asta, cred că spun degeaba, fiindcă frații albi tot nu se cred între ei.

Și acum, la final – pe bune, că m-ai facut kurioszo.

Cse nu place tzie la cse komentat eu pe aici pe la reszpektabilbuletin?

Kiar îl placse maga pe primaș?

Nu eszte maga de akord cu opiniile mele?

Gőszit maga vre-o fisură, vre-un neadevăr în cse komentat én pe aici?

Ünainte vagy dupő junius 10?

Sunt chiar kuriosz de a maga pőrere, dar sző fie csinsztit și netendențioasă.

Fiindcă matale chiar ai spirit de observație. Ai ceva sub freză.
Totul este ca ce ai matale sub freză, să fie folosit pentru un scop corect.

de emil la 19 noiembrie 2012 - 09:49

@beko-kkovacs jeno-juninca=postac legelista

mai bine puneai virgula dupa „minciuna”, decat sa folosesti apelative geologice, ca si cum ai fi coborat de pe inaltele piscuri ale cunoasterii, ca nici macar ortografia de clasa a 2-a n-o stapanesti. cand colo, in spiritul devizei piros feher zold, tu esti doar unul dintre minden magar care li se pare horthystilor ca szamit, dar de fapt sunt numai niste szamar, care voteaza ce le spune popa reformat ca e al lor. adica un electorat captiv. dar cei mai multi se simt atat de bine asa, incat li se pare ca asa e si normal sa fie si se mai si apuca sa arate cu degetul catre altii! ai ramas tot la nivelul la care suspini dupa amiralul Polii, cu trianonita aia care se va vindeca numai daca ar invia nagymagyarorszag. dar mortaciunea aia nu e Hristos, asa ca, visati in continuare, ca trece viata pe langa voi tot in Romania!

de emil la 19 noiembrie 2012 - 10:17

@beka etc. legelista

nu sunt foarte multi cei care isi inchipuie ca usl va aduce fericirea. dimpotriva. dar sunt peste 7 milioane care stiu ca trebuie sa scape de beshila si ca asta se va intampla numai daca usl castiga alegerile, fiindca numai usl s-a opus manifestarilor de tip totalitar ale merkiorului si numai usl poate pune capat risipei demente a banului public. altfel spus, singurul instrument prin care beshescu poate fi inlaturat democratic este usl. cu toate defectele sale (ca sa nu mai spun de partile sale bune, ca are si din acelea, contrar anumitor pareri)usl este singura varianta realista si democratica pentru inlaturarea lui beshila. marea majoritate a electoratului a inteles aceasta socoteala simpla si actioneaza ca atare. sunt si unii care nu inteleg, care nu vor sa inteleaga, dar mai sunt si din aceia care au inteles insa au sarcina sa creeze diversiuni in directia minimizarii catastrofei electorale pentru pdl si udmr. ce pot face astia? maximum sa determine cat mai multi din cei care s-au saturat de beshescu sa nu se prezinte la vot, astfel procentul udmr si al pdl ar putea fi ceva mai mare. ba, daca ar reusi sa aduca usl sub 50%, beshescu i-ar aduce iar la guvernare. asta e miza comentariilor tale legelista cu hotii vechi, cu stima ta pentru cei care nu voteaza pnl si psd, pentru ca electoratul pdl si rmdszamar se va duce la vot si cu mortii, numai sa nu faca usl 50%. multumesc, bolovani sau nu, romanii se vor duce la vot si vor vota usl, fara sa spere ca usl va aduce lapte si miere. e destul ca ii scapa de pdl si de rmdszamar de la guvernare. si, mai este, evident, miza revizuirii constitutiei, unde rmdszamar are interesele sale horthyste binecunoscute, adica stat nu national, federalizare, regiuni din care cel putin una sa fie cu majoritate ungureasca, autonomia tinutului secuiesc, adica toata mostenirea de la amiralul Polii. dar si pe asta o stie electoratul.

de toni la 19 noiembrie 2012 - 11:06

cu sau fara virgule avem un primar cu salaru taiat de 4 ani si un fotbalistgropar al echipei victoria carei. acestea sunt realitatile si cu punct si cu virgule si cu ce doriti. e jalnic insa ca postacii au ajuns sa foloseasca comentariile de aici ca sa faca reclama finantatorilor lor daca tot nu pot dovedi ca nu au oameni mai buni ca liberalii careieni si conducatorul lor.

de Horia Mărieș la 19 noiembrie 2012 - 12:03

@Beko la 19 November 2012 – 08:31

„igaz,igaz, dar ia spune matale, pp-dd astia au fost la conducere, sau cu ce ti-au gresit ei tie?”

Fratele meu alb, dacă te interesează răspunsul meu la întrebarea de mai sus, îl ai acum.

NU, indivizii pp-dd-isti nu mi-au greșit mie cu absolut nimic.

Doar i-am filat pe parcurs, si am ajuns la concluzia, poate greșită, că se mai împlântă, că sunt niște dobitoci patentați, precum și niște excroci ordinari, atât la nivelul cel mai de sus, adică la nivelul scormonitorului perpetuu după osemintele Elodiei, cât și la nivel local, adică la nivelul candidatului din Codru.

In rest, n-am absolut nimic de împărțit cu ei.

Ba chiar aștept cu mare drag în prag să primesc de-a moaca de la ei cei 20.000 de Euroi promiși pe la OTV de o bună grămadă de vreme.

Simpatizezi cumva cu pp-dd de le iei apărarea?

Sau le iei apărarea doar fiind pp-dd-iști locali sunt pupincuriștii primașului ?

de emil la 19 noiembrie 2012 - 12:10

domnule Horia Maries,

daca tot nu mai suntem in societatea socialista multilateral dezvoltata, va rog sa acceptati o minuscula corectura de terminologie: „nationalitati conlocuitoare” este o formula din vremea socialismului, menita sa ilustreze justetea politicii nationale a PCR si a justei rezolvari a problemei nationale din Romania de catre acesta. in Romania capitalista, aceeasi realitate (nationalitatile conlocuitoare) se numesc simplu si mai aproape de adevar, „minoritati etnice”. v-as fi recunoscator daca ati accepta aceasta sintagma in locul celei de pe vremea socialismului. nu pentru ca as face cumva alergie la terminologia acelor vremuri, ci pentru a le readuce aminte indivizilor infierbantati din respectivele etnii, cu discriminare pozitiva pentru etnia ungara, ca asta este realitatea: sunt niste minoritati etnice traitoare pe teritoriul Romaniei. nu sunt natiuni conlocuitoare (cum mai considera unii nationalitatile) ci sunt grupuri etnice minoritatre. ca vad ca unora dintre unguri, in special legelista si friss kakas, li s-a urcat la cap ca minoritatea este egala cu majoritatea, ba chiar mai egala si inca mai cer limbi oficiale regionale, federalizari, autonomii (secuiesti)si alte ramasite ale mortaciunii ce se chema odata nagymagyarorszag, cu cele naiba stie cate 60 si ceva de comitate si cu visul amiralului Polii si al altor deshumati si reinhumati in pamantul sfant al mumei lor, patria ungara, unde sunt liberi sa se duca si minoritarii carora nu le convine „tirania majoritatii”, ca si cum democratia ar trebui sa fie un fel de despotism luminat al unor oameni „competenti” selectati nu stim pe ce criterii, de catre cine, in ce scop etc., numai sa inlocuim cumva sistemul bazat pe votul universal.

de emil la 19 noiembrie 2012 - 12:16

asta ca sa nu le mai reamintesc motivul pentru care, in mijlocului Clujului, e statuia Iancului. Si de ce e asa de inalta respectiva statuie. Ca sa le dea horthystilor avertisment!

de Horia Mărieș la 19 noiembrie 2012 - 12:18

@emil la 19 November 2012 – 12:10

Sigur că vă permit o mică corectură.
Mea culpa, eu sunt ceva mai în vârstă. Am trăit 43 de ani sub regim și ideologie marxist-leninistă. Oricât duș am făcut, tot mi-au mai rămas în subconștient jeguri de limbaj, care din păcate, uneori mai apar la suprafață. Da domnule, am vrut să zic “minoritate etnică”. Sorry.

de Horia Mărieș la 19 noiembrie 2012 - 18:31

@ Beko la 19 November 2012 – 08:31

Doar un mic P.S. cu referire la pp-dd-kk-etc. (urmeaza orice altă dublare de litere): Un anumit Ştefan Pop susţine că de la preluarea OJ de către Alexandru Horvat, partidul a avut numai de pierdut, devenind “de batjocură”.
“Nu se poate ca o formaţiune politică să aibă datorii. PP-DD are datorii peste tot. Nu şi-au plătit nici sarmalele pe care le-au dat simpatizanţilor la Carei, nici fularele”, afirmă bărbatul. Informaţiile potrivit cărora sarmalele şi fularele PP-DD au rămas neachitate au fost confirmate de surse din cadrul formaţiunii. Conducerea partidului neagă însă acuzaţiile, pe care le pune pe seama rea-voinţei.”

Care mai este treaba, nea @Bekő cu sarmalele alea neplătite? Poți citi despre subiect in extenso într-un ziar ce apare în capitala judetului. Citatul este de acolo.
Credeam ca cei de la pp-dd local sunt numai fripturiști.
Acum constat ca sunt și sarmaliști.
Adică tőltőtkáposzta.

de bekou la 20 noiembrie 2012 - 04:11

bine nea maries, hai sa dam crezare presei. ca ei nu au interese politice si nic gura nu le pute.

de Horia Mărieș la 20 noiembrie 2012 - 08:16

@bekou la 20 November 2012 – 04:14

Ti-am mai scris, fratele meu mai mic și alb, nihilist si anarhist.
Ai ceva sub freză, păcat însă că te irosești.

Posibil că sunt unul dintre cei care scriu inepții pe aici, dintre cei care nu se pot ridica la nivelul matale intelectual, asta dacă matale așa ți se par scrierile mele; posibil să fi băut apă după bombonel dacă m-ai văzut mătăluță făcând treaba asta – dar în nici un caz nu bat apa în piua degeaba … mint maga.

În vechime, acum câteva luni, ți-am mai scris, atunci când te fandoseai ca un gay sub alt(e) alias(uri), că ești un nihilist, un anarhist, un dărâmător de castele și de orânduiri, fiindcă vrei să faci praf totul, nimic nu-ți place, nu-ți definești niciodată clar poziția, nu spui de partea cui ești, etc., deci doar sfărâmi tot, dai cu barda, dar nu pui absolut nimic în loc.

Pe scurt, ești practic un terchea-berchea. Fiindcă, deși ai câte ceva sub freză, ești sterp. Nu naști nimic.

Ești sterp în idei. Și mai ești si un laș ordinar.

Eu îmi semnez întotdeauna inepțiile fiindcă înteleg să răspund la întrebări cu argumente, cu adevărurile pe care le știu sau le pot afla din surse accesibile tuturor – nu cu fumigene și artificii puturoase așa cum o faci matale, sau sa comentez vis-a-vis de subiectele aflate în discuție. Și fiindcă am șira spinării.

Matale navighezi și jonglezi în schimb printre aliasuri, de la @kovacs, la @beko și de la @bekou la mai știu eu care, și probabil si printre calculatoarele pe care cred că le întreții pe la primărie. Sau pe la o sală de jocuri sau la un Internet Caffee. Fiindcă văd că le ai cu IT-ul, in orice caz mult mai mult decât cei cărora le furi numele și pe care le folosești apoi pe aici pe post de aliasuri, mă refer la Kovax și la Béka.

Ăia sunt doar niște an-alfa-beta în IT. Ca și în tot restul.

Pe de altă parte, deduc că ai făcut școala în limba română. Bravo. Ai totuși o bilă albă de la mine.

Lășicule, fratele meu alb și mititel, fă-ți taică nițel curaj și dă-ți arama pe față, spune tuturor cum te cheamă, la ce echipă joci și cine te plătește ca să fii postac.

Altfel, pentru mine unul mătăluță rămâi doar un laș ordinar, așa că mai bine mă lași!
În aceste condiții, pentru mine unul n-ai nici un pic de valoare, nici măcar cât un sul de hârtie igienică.
Sau ca fițuica săptămânală a rdmsz-ului.

Apropo, numele de familie încep întotdeauna cu literă mare.

Al meu este Mărieș.

Merci.

de emil la 20 noiembrie 2012 - 10:28

@ beka
normal ca e intentionata cacofonia, fiindca altfel, ca orice scatofag (legelista/friss kakas sau beshist) ai fi lipsit de hrana. replici dai daca doresti sau spui ce ai de spus, daca ai. a cataloga drept „ineptii” opiniile bazate pe o lunga experienta existentiala e doar o expediere comoda a unor probleme pentru care nu ai raspunsuri. nu ti le cere nimeni, nu esti obligat sa raspunzi. dar sa spui ca e normal ca numai usl s-a opus actiunilor lui beshila doar in contextul unei campanii denota lipsa de cunostinte elementare despre democratie. fiindca asta inseamna ca ti se pare ca beshescu nu a facut nimic rau. iar in acest caz, discutia este inutila.

de Horia Mărieș la 20 noiembrie 2012 - 18:17

@coVACI la 20 November 2012 – 12:16

Cretinuț patentat, n-am în spate decât vre-o 25 de ani de IT de înalt nivel.
Mătăluță, fratele meu cel alb, anarhist, nihilist si legeliszt, ai 25 de ani? De viață?

de Ion la 21 noiembrie 2012 - 00:32

oricate comentarii se pun de oamenii dictatorilor udmristi care conduc orasul tot unu cu datorii avem la primarie care nu are nici casa si nici masa si sta la mila copiilor si a statului roman iar mai nou si la fondurile europene.
mai are si acum in oras datorii si asa il cunoaste lumea ca pe unul fara cuvant si plin de datorii.
pacat ca tulipanii nu au reusit nici pana acum sa isi gaseasca si ei un om cumsecade si de caracter.

de @co( la ) VACI cu tine la 21 noiembrie 2012 - 15:01

bai pp-dd-kk micutz ce esti, lasa faza cu laptopurile ca esti de cacao cu ele, bah intelighentie ce esti, nu prea exista ip-uri fixe la ora actuala in netu’ public, asa ca te chinui de fraier cu laptopuri furate de prin tari straine, de ex. croatia, ca tot te stim cine esti …
URASC MINCIUNA, PROSTIA, SI REPLICILE JENANTE !

de emil la 21 noiembrie 2012 - 19:50

beka cuvaci etc

hai sa vorbim nimic si sa plecam nicaieri. daca nu il dam jos pe beshescu, oricat ne-am reorienta, el ramane in frunte, ceea ce, dupa mine este inacceptabil si nedorit. o tara fara printipuri va sa zica ca nu le are. adica, ori il dam jos pe beshescu, ori ramanem cu el. asta e miza. reorientarile abia dupa ce scapam de el. si inca nu am scapat. si nici nu doresc vreo republica a sfaturilor sau o democratie noua, superioara celei burgheze, care, in opinia ta a murit, iar votul universal trebuie inlocuit cu selectionari pe baza de competente, facute de cine, in numele cui, in ce scop, pentru care popor si pentru care tara. in nici un caz pentru autonomia secuiasca, nici pentru timpuri tulburi in care sa „pescuiasca” atentatorii la existenta statului roman, toti legelista, friss kakas, rmdszamar, partidul popular unguresc ardelean, partidul civic maghiar si restul horthystilor. despre asta e vorba. am inteles ca ti-ai propus (nu ma intereseaza motivele pentru care ai facut-o, nici daca esti platit, nici daca esti diversionist din proprie initiativa, nici daca numai veninul antiromanesc te dirijeaza in activitate) sa nu intelegi despre ce e vorba. asa ca o repet, e vorba despre a scapa de beshescu, iar acum, asta nu se poate face cu reorientari iluzorii, cu schimbarea cailor in timpul cursei, fiindca obiectivul principal, adica beshescu sa plece, nu se poate indeplini decat votand usl. orice vot pentru altcineva este un vot in favoarea lui beshescu. n-ai decat sa i-l dai, nu te impiedica nimeni. dar cine vrea sa scape de beshescu trebuie sa admita ca usl trebuie sa ia orice vot posibil. de fapt, si cei care nu vor sa scape de beshila recunosc acest adevar, dar incearca sa minimizeze victoria usl, adica sa deruteze alegatorii mai putin hotarati sa scape de besh si poate sa-i determine sa nu participe la vot.

de gigi la 22 noiembrie 2012 - 09:19

-dictatura udmr din carei este continuarea pdlistilor la nivel national si are ca obiectiv destramarea comunitatii romanesti prin actiuni pe toate planurile.
-prostirea natiunii careiene prin actiuni culturale bine orientate nu fac decat sa scoata la iveala adevaratele lor intentii pentru care se folosesc insa de banii statului roman.
-tot felul de zile internationale doar pentru ungaria de fapt sunt paravan pentru actiuni impotriva statului de drept roman.
-dictatorul udmr de la primarie sfideaza statul roman si plateste un consilier dimn bani publici care mai e si redactor la ziarul de casa al udmr carei sa acceseze fonduri europene pentru editarea de carti care falsifica istoria locului si culmea le distribuie prin muzeu la toti vizitatorii.
-acelasi dictator udmrist si mare fan basist sfideaza din nou statul roman care ii da un salar si isi permite sa nu plateasca impozite ca toti cetatenii.
-acelasi dictator udmrist incurajeaza dezinteresul pentru educatie al tinerilor si lauda slaba performanta a elevilor de la seminarul maghiar ignorand inaltele performante ale celor de la liceul teoretic.
-dictatorul udmrist de la primarie face campanie electorala formatiunii udmr inaugurand obiective facute din Fonduri Europene si locale numai in prezenta maghiarimii udmriste.
-dictatorul udmr de la primarie vrea demolarea orasului si reabilitarea lui apoi pentru a putea baga mana si in sacul cu Fonduri Europene si in sacul cu bsani publici de la statul roman.
-dictatorul udmr de la primarie crede ca daca imprastie la citiva romani vopsiti ceva fonduri subtirele si angajeaza ceva copile si neveste a reusit sa astupe gura romanilor din oras care se vor face ca nu stiu nimic si nici nu vor vedea cum televiziunile judetene si presa aservita incearca sa cosmetizeze pe sume cu multe zerouri o imagine sifonata si deja decrepita a celui ce nu e altceva decat o figura ordinara din galeria micilor dictatori.

de moromete la 22 noiembrie 2012 - 10:07

ce mai prosteala….impozitul de paragina e pentru amarati ca pentru udmristi nu se pune in aplicare asa cum pentru ei nu se apare garda daca lucreaza cu angajati la negru pe salarii de mizerie .
deaia le place lor de baselu ca le cauta in coarne si le da tot numa ca sa ramana presediiinttttye . ‘

de emil la 22 noiembrie 2012 - 19:49

nu este nimeni obligat sa admita o realitate sau alta. sunt inca destui pe planeta asta care cred ca Soarele se misca in jurul Pamantului. nu este nimeni obligat sa admita ca dorinta cea mai larg raspandita a romanilor in 2012 a fost sa scape de beshescu. ea nu s-a implinit. singurii care pot s-o implineasca sunt cei de la usl. oricum, cine nu este de acord cu aceasta, poate, evident, vota cu cine doreste, asa cum cei care agreeaza opinia vor vota cu cine doresc. totusi, cine se incapataneaza sa nu tina seama de cele circa 7,4 milioane de voturi pentru demiterea lui beshescu nu poate fi suspectat de prea multa seriozitate, obiectivitate si credibilitate. cei 7,4 milioane au afirmat ca s-au saturat de beshescu, nu a stabilit doar un individ chestia asta. mai simplu si direct spus, indivizii de genul respectiv debiteaza prostii. e un dezavantaj al democratiei ca si retardatii pot exprima opinii. e dreptul lor, dar asa e democratia. unii oameni pot spune prostii doar pentru e ilegal sa fie impuscati.
cine voteaza cu altii decat usl va pati aproximativ la fel ca la locale. in Carei, voturile care nu au fost pentru usl nu au contat si au contribuit la desemnarea a inca unui consilier rmdszamar. prin urmare, in parlament se va putea intampla ceva asemanator. divizarea voturilor spre alte formatiuni decat usl va diminua majoritatea usl, care, neavand 2/3 nu va putea modifica constitutia in sensul imbunatatirii situatiei tarii si va fi la indemana unei formatiuni de 6-7% care va santaja majoritatea de circa 60%. iar daca santajul va fi in sensul autonomiei secuiesti, multumesc, nu doresc revizuirea articolului 1 din constitutie (care oricum, conform constitutiei in vigoare nici nu este supus revizuirii) dar la cate ilegalitati am vazut inclusiv in parlament, nu ma mai mira nimic.
am observat ca unii habar nu au cum este cu examenele si arunca si cu pareri de nepriceputi. un examen, ca si un test, trebuie sa evalueze ceva. una dintre problemele de stabilit este gradul de dificultate. daca acest grad este peste medie, mai mult de jumatate dintre participanti nu vor putea trece examenul. pentru a evalua corect gradul de dificultate, este nevoie de specialisti, nu de de amatori, mai mult sau mai putin funebri. eveident, este valabil si reversul medaliei, adica, la o dificultate sub medie, examenul va fi trecut de mult mai mult decat jumatate. nu discut cum se stabileste, le reamintesc unora ca nu e chiar indicat sa-si dea cu parerea in domenii pe care nu le stapanesc.

de @cuvaci fara vaci la 22 noiembrie 2012 - 22:55

te cam roade USL-ul asta, dar sa stii ca ramai numai cu fierea din tine …pt. ca USL va castiga fara probleme si o sa-ti fie mai bine si tie ghiolbane ca vrei ca nu vrei …

Lasati un comentariu