Colind la Biblioteca Municipală

• publicat la: 20 decembrie 2012
Colind la Biblioteca Municipală

Clasa a III-a A de la Școala Gimnazială Nr. 3 Carei a venit să colinde la Biblioteca Municipală din Carei. Intentia era de a face  o surpriză plăcută bibliotecarelor, dar surpriza de care au avut parte aici a fost mai mare.

În timp ce colindau, Moș Crăciun și-a făcut apariția încărcat cu un sac de cadouri pentru micuții elevi  care alături de învățătoarea lor, Annamaria Dietrich, sunt parteneri constanți în evenimentele culturale ale bibliotecii.

Surpriza cea mai mare a fost când Moșul a deschis o carte în care avea notate toate faptele bune, dar și cele mai puțin bune ale micuților. Octavian, Alexandra, Arlena, Angelica, Deniss, Valentin, Toni, Antonia, Balazs, Jessica, Martin, Kitty, Vlad, Darius, Ionuț, Diana și Răzvan au aflat că Moșul apreciază străduința lor, dar rezultatele acesteia sunt diminuate dacă nu sunt dublate de lectură. Exprimarea frumoasă ține de numărul de cărți citite. Copiii au promis că se vor strădui să citească mai mult, iar Moșul i-a răsplătit dăruindu-le cadourile pregătite în sac.

La final, colinde traditionale au rasunat in jurul moșului în semn de mulțumire pentru darurile sale.

 

Nicoleta Latis

comentarii

de cosmin la 5 ianuarie 2013 - 14:13

..Ar trebui desfiintata
nu colindata…
Hai cenzura madam…

de leko la 5 ianuarie 2013 - 15:05

asa zicea si vicele cu jeno impreuna asa ca nu e o noutate…ce poti astepta de la un fotbalist care nu stie ce se face cu o carte….marele mister ramane forma de invatamant absolvita …dar pentru udmr nu prea conteaza astfel de amanunte ca doar cu cat esti mai….laicsi ajungi cat mai sus…bani sa iasa

de aloo la 5 ianuarie 2013 - 16:28

Prima data cand a intrat fotbalistu la biblioteca a fost cand au mutat-o de la castel in darapanaturile cedate fdg ului si unde e si acum.
Se pare ca nu isi imagina ca pot exista atatea carti intr-un singur loc si ca mai sunt unii care le mai si citesc.
Detunci se tot chinuie sa le faca disparute pe bibliotecare cu rafturi cu tot daca tot nu reuseste sa inteleaga ce e cu atatea carti.
Cu alea de /joc,. e mai simplu

de microbu la 5 ianuarie 2013 - 21:15

ce de microbi au cartyile
si sa le citiesti tie greata de ele
te imbolnavesti numa
bibliotearele pletykaresc tata zua de mare
si macrametizeaza, deh se cistiga bani buni
na leam ziso !!!!!!!!

de kramer la 5 ianuarie 2013 - 21:43

mareeee suparereeeee la focilajos
ca nu stie citi si umbla la calcu
si trebe sa ascunda un cv gol
si fetitele studente ….
csa csumi csa

de Horia Mărieș la 5 ianuarie 2013 - 21:45

@aloo la 5 January 2013 – 16:28

Citesc în postarea/comentariul Dvs. că: „biblioteca a fost mutată de la castel în dărăpănăturile cedate fdg-ului și unde e și acum.”

M-ar interesa mult acest subiect. Aș vrea să știu ceva mai multe detalii. Când a fost mutată biblioteca, cine a dispus/aprobat să fie mutată, de ce a fost mutată, lista cărților / publicațiilor care au fost mutate, dacă a fost făcut sau nu inventar cu ocazia mutării, cine se ocupă în prezent de fondul de carti/publicații mutate, cum pot fi consultate acestea de către public, etc.

Mă explic în cele ce urmează de ce mă interesează foarte mult subiectul.
Am vrut la un moment dat să consult colecția de ziare apărută în Carei între cele două războaie mondiale, indiferent de limba în care au fost scrise ziarele respective, română sau maghiară.

Am întrebat la Biblioteca Municipală, acolo unde ar fi fost normal să fie păstrate aceste colecții de ziare. Mi s-a spus că acele ziare (colecția de ziare) au fost luate și că au fost duse. La Satu Mare (?), la FDG (?) la UDMR (?), au fost însușite de cineva imediat după 1990? – de cine, nu se știa prea precis, sau nu mi s-au oferit mie informațiile pertinente necesare. Nu este exclus, ca imediat după 1990, cineva iute de mână și care a avut în vedere doar aspectul comercial al problemei să fi pus mână pe volumele respective.

Cum nu este exclus ca volumele respective, foarte frumos legate, să înfrumusețeze în prezent o bibliotecă privată a unei persoane fizice domiciliate în Carei sau, de ce nu, în Ungaria sau oriunde altundeva în lume, dacă acestea au fost cumva „exportate” fraudulos de „afaceriștii” locali fără scrupule. N-ar fi primul caz de acest fel, cand obiecte din patrimoniul cultural al acestei țări ar fi fost exportate în mod fraudulos.
Prinde hoțul (orbul), scoate-i ochii.

Dau un singur exemplu. Dacă vizitezi expoziția muzeului de la Castelul grof Karolyi, chiar în prima sală, sub o vitrină ferecată, tronează un frumos volum al colecției din anul 1925 a ziarului bi-săptămânal (apariții în fiecare miercuri și duminică) numit „Szatmármegyei Közlöny” (apărut între anii 1878-1944), ziar tipărit la un moment dat, dacă nu mă înșel, în tipografia din Carei (Careii-Mari, Nagykároly) numită „Róth & Komáromy” si având redacția și birourile, tot la un moment dat în str. Iuliu Maniu nr. 2. Am întrebat și la muzeu. Mi s-a spus că este singurul volum (păstrat „de sămânță”), dar că de restul volumelor nu se știe nimic.

Nu pot să cred că oamenii de cultură din Carei nu știu chiar nimic. Aș putea face și nominalizări ale unor asemenea persoane, dar nu vreau să o fac acum și aici. Dacă astfel de oameni vor să aducă clarificări, sper să aibă curajul necesar și să o facă.

Urme despre acest ziar numit „Szatmármegyei Közlöny” se mai găsesc, dar nu la Carei. De exemplu o colecție a ziarului se poate consulta la „Országos Széchényi Könyvtár” din Budapesta. Acestă bibliotecă mie îmi este însă cam peste mână, aș prefera să găsesc colecțiile de ziare referitoare la CAREI, exact la Biblioteca Municipală Carei ! Așa ar fi normal, dacă am trăi într-o societate civilizată și normală.

Pe de altă parte, numitul Boros Ernö, redactorul șef al ziarului partinic săptămânal susținut/sponsorizat de Primărie și de formatiunea UDMR Carei, citează foarte des din ziarele „Szatmármegyei Közlöny”, deci este de presupus că numitul redactor sef are acces nelimitat la respectiva colecție.

În plus, este de presupus și faptul că imediat după 1990, dintr-un anumit excez de zel „patriotic local” dar prost înșeles, UDMR-ul local și-ar fi „însușit”, evident ilegal, această colecție.

Să fie foarte clar. Locul acestei colecții este la Biblioteca Municipală din Carei și nu în bibliotecile private ale unor persoane fizice locale, sau în bibliotecile, tot private, ale unor formațiuni politice locale, mă refer explicit la UDMR și/sau la FDG.

Rog frumos și respectuos pe această cale orice cititor de bună credință al ziarului B. de C., indiferent de etnie, să ne ofere aici la „Comentarii” orice informație pertinentă care este legată de acest subiect.

Pe de altă parte, somez pe acestă cale purtătorii de cuvânt ai organizațiilor UDMR și FGD din Carei să aducă de îndată clarificări legate de acest subiect. Se află la ei sau nu colecția de ziare „Szatmármegyei Közlöny” provenită din Biblioteca Municipală Carei, sau colecțiile ale altor ziare scrise în limba maghiară (de ex. colecția Nagykároly és környéke 1884-1940, etc.) ???

Iar, în cazul în care colecțiile respective au fost însușite prin mijloace frauduloase, considerăm că este cazul ca organele abilitate locale să se autosesizeze și să aplice de îndată legea.

de antimicrob la 5 ianuarie 2013 - 22:20

tactica de microbi cu alde macrameurile nu mai da roade si nu ascunde colectiile furate de ernestin la fel cum nici cioburile ascunse de nemeti nu pot acoperi faptul ca dacii liberi stapaneau aceste tinuturi

de Horia Mărieș la 6 ianuarie 2013 - 07:56

P.S. Intrebări á la Gâgă.

În anii ’60, Biblioteca orașului (nu se numea Municipală pe atunci fiindcă orașul Carei nu avea rang de municipiu) era în incinta Castelului grof Károlyi. Și îi stătea bine acolo.

In ultimii câțiva ani, datorită lucrărilor de reabilitare a Castelului, biblioteca a fost mutată. Înțeleg că acum are sediul pe Str. Iuliu Maniu la nr. 10. Înțeleg că în urma mutării, mai sunt și acum foarte multe pachete cu cărți, aruncate pe ici pe colo și care n-au apucat să fie așezate în rafturi.

Anul trecut s-au finalizat, cu surle și cu trompete, lucrările de reabilitare a Castelului. In incintă funcționează cu foarte bune rezultate si Direcția de Cultură Carei. Toate bune și frumoase.

1. Dar de ce nu s-a mutat (întors) la vechiul loc, sau în alte săli ale Castelului, că mai sunt destule goale, Biblioteca Municipală Carei?

2. O bibliotecă nu face oare parte din actul de cultură al municipiului Carei?

3. Cine nu vrea/nu este de acord cu mutarea ei la vechiul loc?

4. În Carei oare se cunoaște faptul că în lumea asta largă sunt sute, dacă nu mii de biblioteci care beneficiază de sedii cu o arhitectură splendidă, ba chiar fabuloasă?

http://www.gandul.info/magazin/galerie-foto-cele-mai-frumoase-librarii-si-biblioteci-din-lume-9112637

5. Cărțile de valoare care au mai rămas după diversele etape de vandalizare a Bibliotecii Municipale (sau orășenești) Carei nu merită oare un spațiu ca și cel care ar putea fi oferit de Castelul grof Károlyi din Carei?

6. Cititorii – atâția câti mai sunt in zilele noastre, nu merită oare un spațiu adecvat, civilizat?

7. Dar în schimb caii merită să se plimbe în voie prin Parcul Dendrologic al Castelui grof Károlyi? Caii merită oare un manej finanțat de comunitate și amplasat în buricul târgului?

Da, știu foarte bine, este greu de dat răspuns la aceste întrebări. Eu am însă răbdare și mai pot să aștept. Cărțile valoroase (valoroase numai pentru cei care încă mai știu să citească) și care se degradează pe zi ce trece, nu mai au însă nici un pic de răbdare!

În rest, vă doresc doar multă sănătate și să ne iubim ca frații.

de Careian la 6 ianuarie 2013 - 10:17

Actuala conducere a orasului nu este deloc interesata de soarta acestei biblioteci care functioneaza in conditii improprii,cu sobe de lemne si cu sali care au geamurile din 1900 toamana.Pentru cine nu stie cum s-a trait acum o suta de ani e un minunat mod de a vedea printr-o vizita la biblioteca actuala.Insasi amplasarea ei in imediata vecinatate a locuintelor de rromi spune despre intentiile si interesul conducerii orasului.

de mizil la 6 ianuarie 2013 - 10:56

lekackao alias emi(e)l-ul USL-ului stie doar sa isi bata joc de focilajos pe motiv ca el a facut mai mult pentru careiul asta decat keizer. keizer a facut ceva pentru fotbalul careian. emile, tu ce realizari ai pentru careiul minunat in afara de un cont de facebook si o bicicleta draguta?

de alin la 6 ianuarie 2013 - 10:58

pai si la primarie nu sunt usi si ferestre din 1900 toamna? in biblioteci trebuie investiti banii cand nu sunt mai mult de 5 locuri de munca in tot orasul? dar zaharul carei unde e? fabricile unde sunt? nu alea ar trebui sa fie prioritatea?

de award la 6 ianuarie 2013 - 11:03

dar nu va ingrijorati, ca fiecare comentariu este salvat bine, si va fi folosit cum trebuie in viitorul apropiat. si atunci sa vezi bucurie pe iubitorii falsi ai lui iancu de pe aici, care se declara mari romani, dar isi bat joc de unguri si incurajeaza hotia uselisto-pedelisto-udemerista. degeaba scrieti comentarii prin care va scuzati ca voi de fapt cu udmr aveti probleme nu cu ungurii, ca sunt suficiente comentarii care demonstreaza contrariul. si se salveaza stati linistiti.

de suporter la 6 ianuarie 2013 - 13:27

poate ca awardalinmizil stie de valoroasa echipa de fotbal victoria carei si nu spune si pentru altii in ce campionat joaca decand avem un vice fotbalist

de suporter la 6 ianuarie 2013 - 13:30

asteptam si explicatii pentru cartea care denigreaza poporul roman si de care ungurii nu spun nimic desi e aparute prin fundatia nagykaroly es videke care are si consilier la oras si consilier la primar

de antisuporter la 6 ianuarie 2013 - 15:02

emile dar mai nou esti si suporter? ne zici in ce zona a tribunei stai de obicei? sau cu ce ajutai tu victoria? macar stii unde e stadionul? valabil pentru inca 20000 de careieni. poate ne zici de ce merita cei peste 20000 de careieni echipa de fotbal, ca eu nu vad motive reale.
iar vorbesti la plural? te-ai uitat in oglinda si te-ai vazut de mai multe ori? inseamna ca esti baut.

de tectoniq la 6 ianuarie 2013 - 15:05

despre cartea antiromaneasca, daca e adevarata, e un lucru regretabil si josnic. dar concureaza cu comentariile de aici inseamna. e pacat, pentru ca nu asta defineste relatia romani-unguri din carei. mai mult e definita de apelative ca bozgore, sau motzule. astea fiind cele amicale. halal oameni.

de suporter la 6 ianuarie 2013 - 15:17

da tu cine plm esti ba antisuporter ?
daca lajos nu stie scrie ai ajuns sa faci sluj pentru el ?
cu cat te plateste ?
ii legi si siretele la bocanci ca aia de fotbal is pusi de mult in cui ma hahalera imbecila !!!
laicsi iti spune ca echipa victoria e mai nou caritas si noi trebe sa ajutam la ea ?
acum se vede valoarea lui si de ce este in stare asa ca tzoki pana nu spun si cu ce se ocupa in timpul liber pe care il are la nesfarsit .
cat poti sa fii de cretin ca sa spui ca deaia nu are echipa de fotbal orasu ca nu merita careienii !

de emil la 6 ianuarie 2013 - 18:14

mizgaila 10:56

din cate stiu, ultima infaptuire a lui keizer pentru fotbalul careian a fost desfiintarea echipei. eu nu am comentat-o, am luat insa nota de opinia exprimata atunci de cineva, care zicea -reproduc din memorie- ca nici macar emil nu ar fi facut asta orasului. am tras concluzia ca, desi unii ma vad ca pe cel mai mare rau pentru acest oras, nu pot fi totusi suspectat ca as fi facut asa ceva. si n-am comentat nimic despre chestiunea desfiintarii echipei atunci. acum ma simt obligat sa intaresc afirmatia: da, asa e, eu nu as fi facut-o. cat despre keizer, care, ca si petre roman este „os de ardelean dupa nevasta”, si cica reprezinta romanii din oras (poate la 15 martie, cu nevasta-sa) nu-mi amintesc sa fi scris ceva despre el. probabil ca pentru mine nu exista sau nu am considerat necesar sa-i acord atentie. iar daca nu i-am acordat atentie, atunci nici nu l-am batjocorit. sigur de cel putin jumatate de an (adica de cam dupa alegerile locale) nu i-am aruncat nici un cuvant, adica l-am ignorat. de ce as scrie ceva acum despre el si inca sub alt nume? daca as fi vrut sa scriu ceva de el, as fi scris sub numele meu. unicul postac legelista in delir de multiplicare ma vrea neaparat contributor permanent la Buletin de Carei. azi e Boboteaza si raspund unui grup de postari care ma acuza ca am scris sub alt nume.
spun clar, nu am scris, nici nu aveam de gand sa scriu, dar vad ca sunt unele (postari ale aceleiasi persoane) importante, da` legelista) care, daca nu vad „emil” la postari, spumega ca nu sunt bagati in seama (era sa scriu „turbeaza ca nu sunt bagati in seama”, dar imediat mi-am amintit ca respectivul autor al postarilor e deja turbat de la Trianon incoace, prin strabunicii lui inmormantati langa Carei). asa ca azi, va fac hatârul sa va raspund si sa va bag in…seama! ati crezut ca in alta locatie? nu, ca nu vorbesc urat, sunt baiat cu educatie antihungarista!

@ antisuporter esti atat de slab intelectual (ti-am mai spus, dintre cei 6 neuroni pe care ii posezi, singurul functional este bolnav) incat iti inchipui ca numai emil poate sa stie despre productia aia din potyad girata de alfolegelista!? ghinion, mai stiu si altii sa citeasca. fiindca tot suntem la capitolul biblioteca, stii ca respectivul gunoi sovin intitulat pompos ghid turistic traseismul legendelor satmarene, redactat sub conducerea doctorului dentist in dinti de grebla, szar sanyi, elnok la szamar lo/bikaver korhazi egyesulet, a fost dat bibliotecii careiene? probabil sa citeasca locuitorii care intretin ocupantul, cum e cu vlahii, popor primitiv si cu dialectul din zona si cu istoria ungureasca si restul bazaconiilor sovine la care nagypuszta legelo nu are -chipurile- nici o contributie (cu exceptia faptului ca a fost de acord cu textul, chiar fara sa-l citeasca!). da, asta era contributia partii „romane” in proiectul pe bani europeni huro, in care era „projekt partner” cum se lauda. niste vite (de vie) fragile si delicate care nu au vrut sa-si supere partenerul hungarist si i-au acordat un cec in alb sa-i ponegreasca pe romani. deci, daca astia sunt falnicii magari din rmdzamar, care se fac de kko cu chestii mai importante, existentiale, cu comportament sovin, crezi ca am nevoie sa fiu „suporter”, ca sa spun chestia aia despre personajul cel mai important din consiliul local, cel a carui absenta a dus la amanarea alegerii viceprimarului? daca voiam sa ma leg de el, as fi gasit motive, asa cum le-au aratat altii pe aici. avea vreun rost sa le repet? am inteles, te-ai folosit de cele scrise de „suporter” (nu m-ar mira sa fii chiar tu autorul randurilor respective). mai reciteste comentariile mele si vei vedea cat de putine sunt situatiile in care ma exprim la plural. deci, dupa ce ai „luat-o” in freza de cateva ori cu delirul de multiplicare, ti s-a parut ocazia potrivita: aha, l-am prins! da, l-ai prins, dar nu-ti spun de ce anume si nici pe cine. ce e sigur, e ca nu despre mine e vorba! stiu ca nu vei face efortul sa recitesti comentariile mele, pentru ca, la cat esti de injectat cu hungarita s-ar putea sa explodezi la cate fapte reprobabile ale hungaristilor actuali din Romania si de peste hotare se face referire. si, mai ales, nu este unul in care sa poti afirma ca „m-am luat de unguri” asa cum iti place sa afirmi. m-am luat de aceia dintre unguri cu vederi hungariste de diferite nuante, de la Frunda la tokos, orban, magar garda si restul materialului rebutat care se pretinde „patriot local”, autonomist, secui, european, federalist, antinationalist (evident, sub culorile piros feher zold, ca sunt antinationalisti cand e vorba de nationalismul romanesc, nationalismul unguresc nu se pune ca el este minoritar si are drepturi!)

de emil la 6 ianuarie 2013 - 18:15

alin, inca nu am vazut bani investiti in fabrici!

de emil la 6 ianuarie 2013 - 18:15

in Carei si de catre primarie!

de emil la 6 ianuarie 2013 - 19:30

@ tectoniq

cartea respectiva este cat se poate de adevarata. dati un click pe „Szatmári legendák útja” si veti afla mai multe informatii chiar de la sursa ungureasca. din cate stiu, ea exista, in nu stiu cate exemplare, chiar la biblioteca din Carei. oricum, exemplarul pe care l-am vazut, poarta stampila bibliotecii municipale Carei si o gasiti la indicele alfabetic „S 99” din aceasta biblioteca.
aici sunt datele despre respectiva carte, care nu are insa un cod ISBN. autorii stiu de ce!

Title (and responsibility): Szatmári legendák útja : útikönyv / [szerk. Koncz Nóra] ; [… kiad. … Szatmár Leader Közhasznú Egyesület …]
Parallel title: Traseul legendelor Sătmărene : ghidturistic
Way of Szatmár legends : travel guide
Weg von Szatmárer Legenden : Reiseführer
Publication: [Pátyod] : Szatmár Leader Közhasznú Egyes., 2011
Physical description: 583 p., [16] t. : ill., színes ; 22 cm
Subject (index terms): legenda
magyar néprajz
művelődéstörténet
Szatmár megye
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
útikönyv
Classification no.: 914.391.61 (036)
914.98-35 Szatmár (036)
930.85 (439.161)
398.21 (=945.11) (439.161)
Name(s): Koncz Nóra (szerk.)
Szatmár Leader Közhasznú Egyesület (közread.)
ISBN : Fűzött : keresk. forgalomba nem kerül
Holding institution: B1
Call number: C 189.482
MC 189.482
Services
OpenURL:
Add favorites:
NSZL cover:

Lasati un comentariu