Cum serveşti cu succes o masă de Revelion

• publicat la: 30 decembrie 2012
Cum serveşti cu succes o masă de Revelion

Chiar dacă in ultima vreme este din ce in ce mai uzitată petrecerea Revelionului in familie, transformarea mesei festive intr-o cină oarecare, doar mai opulenta decât altele, o sesizează oricine.

Nu opulenta atrage astăzi, când cuvântul de ordine este silueta, ci aspectul festiv, modul de prezentare si – ceea ce este cel mai greu – subtilitatea conversatiei.

Aranjarea mesei

N-ar fi o noutate să stii că locul furculitelor este in stânga, al cutitelor in dreapta, iar al linguritelor in faţă, lângă pahare. Dar este de neiertat să-ti scape din vedere o crenguţă de brad decorativă, pusă intr-un colt liber al mesei.

Tot de neiertat ar fi să folosesti servetelele de astă vară, cu plaja si cu soare, in locul celor imprimate anume pentru Revelion, care se găsesc la toate marketurile, costă mai nimic si produc impresie la prima vedere. Le pui cu dărnicie sub cutite, făcute „cornulet” in fiecare pahar de apă, asezate la discretie undeva pe coltul mesei.

Aperitivele reci vor fi dinainte asezate in farfurie, cele cremoase pe cate o frunza de salata, ca sa nu se intinda dizgratios. N-are niciun rost sa aduci aperitivele reci pe tavi, dupa ce au sosit invitatii, facandu-ti de lucru, in loc sa porti conversatie.

Oricat ti-ar fi teama ca-ti patezi rochia de ocazie, sortul ii strica tot fasonul. Deci fara sort. In niciun caz gazdele nu se vor repezi simultan in bucătărie, ca să aduca ceva. A lăsa invitatii singuri, să converseze intre ei, este o impolitete.

Nu trece la urmatoarele feluri de mancare pana nu s-au consumat aperitivele sau pana n-au renuntat consumatorii la ele. Graba tot impolitete este. Cand aduni farfuriile de aperitiv, aduni si un set de tacamuri. Formula „da-mi farfuria si tine tacamul” este in afara codului bunelor maniere.

Painea trebuie sa fie si ea de la inceput pe masa, gata feliata. Daca ai acasa masina de feliat, este perfect. Daca n-ai, cumperi paine gata feliata. Exista si varianta aparatului electric de copt painea pe loc, daca vrei sa impresionezi la culme.

Cum servim

Este de prost gust să vină gazdele de la bucătărie cu farfuriile incărcate, una câte una. Felurile se aşază pe platouri, iar platourile pe tăvi mari. Inainte de a veni cu tava, este obligatoriu să-i faci loc pe masa, evitând umblatul de colo-colo, ca să-i cauti locul.

Friptura la cuptor se poate transa in fata invitatilor, daca ai un cutit de calitate. Gratarul se serveste cu un cleste special tip foarfeca. Agatarea bucatilor cu furculita si transportarea lor peste masa pusa seamana a improvizatie.

Pentru sarmale, trebuie sa ai o lingura-gigant si o furculita ajutatoare. Merge sa le servesti si cu o lingura obisnuita, daca nu-s prea mari, dar daca le apuci cu clestele special, risti sa curga sosul din ele pe parcurs.

Tot cu lingura-gigant si tot ajutat de furculita, servesti mancarurile cu sos, adaugand de fiecare data sosul dupa ce ai asezat continutul consistent. Daca n-ai asemenea lingura, te poti multumi si cu un polonic-pitic.

Bautura

Regula de aur spune ca, daca felurile le serveste doamna, bautura o toarna in pahar numai domnul. El va scoate dopul discret, fara sa faca din asta un spectacol, mai ales in cazul sampaniei.

Daca n-a mai deschis o asemenea sticla, poate cere ajutorul oricui, ca nu-i rusine. Mai rusine este sa pocneasca dopul si sa tasneasca spuma in nestire, peste hainele invitatilor.

Oricare ar fi băutura, sticla se tine invelită intr-un servetel de pânză, ca s-o păstreze rece si să nu se prelingă băutura pe ea.

Sticla cu bautura rămasă nu se tine pe masă. Se asază pe bufetul de alături sau pe orice piesă de mobilier, unde nu contează „dacă pică”.

Tăriile se servesc o singură dată, numai la inceput. Repetarea tăriilor in timpul mesei nu-i interzisă, dar asta se face numai intre bărbaţii. Doamnelor ar putea să le displacă.

Desertul

Nu se serveste desertul pana nu s-a adunat totul de pe masa si nu s-au cules firimiturile cu periuta, in tavita speciala. Atentie: adunatul firimiturilor cu mana sau cu un servetel e semn de nepricepere.

La desert, invitatii se simt deja obositi, adesea satui, uneori – vai – chiar plictisiti. Ca urmare, gazdele trebuie sa fie dinainte pregatite ca, in pauza dintre alte bucate si desert, sa-i antreneze in conversatii interesante.

Daca nu le-au pregatit, partida este pierduta, pentru ca si gazdele sunt la fel de obosite. Decat sa recurgi la improvizatii, parca este mai bine sa taci.

Desertul nu se serveste dintr-un foc. Tortul vine separat, fursecurile se potrivesc cu racoritoare sau cafea, iar fructele ad libitum.

Gata

Gata inseamna momentul cel mai greu de suportat. Experienta spune ca este mult mai usor sa servesti masa decat sa speli vasele si, mai ales, sa te necajesti cand aduni cioburile.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu