Dascălul şi pictorul Aurel Donca

• publicat la: 1 decembrie 2012
Dascălul şi pictorul Aurel Donca
Manifestările dedicate Zilei Naționale a României au adus în atenția unui numeros public iubitor de frumos şi vernisajul expoziției de pictură a profesorului careiean,Aurel Donca.
Evenimentul ce a avut loc în Sala de Expoziții a Castelului Karolyi, a fost deschis de Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură și Sport a Primăriei Carei. În cuvântul său acesta a prezentat pe scurt biografia artistului.
S-a născut la 12 septembrie 1946 la Dindești, unde urmează școala primară. Gimnaziul și liceul le va urma la Carei, apoi studiile și le desăvârșește la Facultatea de Arte plastice a Institului Pedagogic din Cluj Napoca și Facultatea de Istorie la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca. Și-a desfășurat activitatea de dascăl cu gradul profesional I în ambele specialități, desen și istorie, educând 43 de generații de elevi.
Apoi a ținut un scurt discurs Kovacs Eugen, primarul municipiului Carei. Acesta a amintit calitățile de dascăl ale pictorului Aurel Donca, pe care le-a descoperit prin copiii săi, ce s-au regăsit în generațiile de elevi pe care le-a îndrumat artistul. A ținut să evidențieze o calitate mai puțin amintită, și anume modestia.„Domnul Aurel Donca se regăsește printre oamenii care nu vorbesc mult, dar fac multe”, a spus acesta,adăugând că „ar trebui să ia şi altii exemplu său”.
Daniela Ciută a rostit un emoționant remember, în calitate de fostă elevă a dascălului artist. În discursul său, aceasta a scos în evidență faptul că „pictorul este un produs al școlii careiene, care de-a lungul timpului a dat personalități de valoare națională și internațională chiar. Ca dascăl, a spus Daniela Ciută, pe lângă responsabilitățile pe care le presupunea meseria, domnul profesor s-a implicat şi în activităţile cultural-artistice,coordonând  ansambluri  de dansuri populare,nelipsite de la serbările școlare anuale.Lucrările sale nu se află  numai pe pereţii acestei săli ci  sunt şi printre cei prezenţi,generaţii întregi beneficiind de lecţiile sale ”.
Vizibil emoționat, Aurel Donca a mulțumit celor care au ținut să fie alături de el în acest moment festiv.
Fraţii Paşca,deasemenea foşti elevi ai profesorului Aurel Donca,au oferit un potpuriu de melodii populare.
Am profitat de un moment de respiro, când nu era asaltat de foștii colegi sau elevi, pentru a lua un scurt interviu artistului:
reporter: – Am văzut lucrări de grafică, pastel și ulei. Care sunt sursele de inspirație în lucrările dumneavoastră?
Aurel Donca: – Viața de toate zilele. Peisajul și mediul în care trăim, împrejurimile Careiului, localitatea natală a soției mele, Ciceu-Corabia jud  Bistrița Năsăud, cu cetatea lui Ștefan cel Mare, cu peisajul și codrii seculari care îl înconjoară.
reporter: – Cum ați reușit să îmbinați meseria de dascăl, una cu multe responsabilități, cu pasiunea pentru pictură?
Aurel Donca: – Idealul meu a fost să fac artă. Primele manifestări ale înclinației mele pentru pictură mi le-a descoperit d-na mea educatoare, Melania Georgescu. La școala din  Carei, profesorii mei de desen mi-au îndrumat primii pași, dar la Facultatea de Arte Plastice am intrat mai mult ca autodidact, deși am concurat cu elevi de la liceele de artă.
reporter: – Ce transmiteți cititorilor Buletin de Carei ?
Aurel Donca: – Cu prilejul Crăciunului și a Anului Nou ce urmează,le doresc Sărbători Fericite, multă sănătate, bucurie și să iubească frumosul atât din artă, cât și din viață.
Nicoleta Latiş

comentarii

de Nicoleta Latiș la 1 decembrie 2012 - 23:58

Mulțumesc domnului diriginte din școala gimnazială care ne-a format caracterele de oameni prin exemplul său alături de pleiada de dascăli ce au fost adevărate modele pentru noi: Coriolan Văleanu și Maria Bertian la matematică, Aurica Zaharia – limba română, Ioan Gherman – biologie, Viorica Boldor – limba franceză sunt doar câțiva dintre ei.
Liceul a desăvârșit educarea noastră având alți dascăli model, o amintesc doar pe doamna dirigintă Florica Rațiu
Mă bucur pentru domnul diriginte că acum are timp să-și împlinească visul de a picta. Frumusețea lucrărilor sale este dovada talentului, a seriozității și disciplinei. Felicitări din suflet!

de un roman la 2 decembrie 2012 - 00:19

Felicitari DOMN PROFESOR va scriu cu litere de tipar cele doua cuvinte pentru ca sunteti si ati fost un adevarat DASCAL.Am avut bucuria sa-mi predati atat istorie cat si desen si ati fost un model atat pentru mine cat si pentru multele generatii de elevi carora ne-ati insuflat dragostea pentru arta dar din punctul meu de vedere mai ales pentru istorie,pentru dragostea de tara si pentru cultivarea spiritului patriotic romanesc.De astfel de modele ar avea nevoie invatamantul romanesc.Sa va dea bunul Dumnezeu multa putere de munca si sanatate si sa aveti mereu constiinta impacata ca ati reusit sa ne insuflati multora dintre noi o educatie adevarata din multe privinte,tin minte cu placere si acuma dupa 24 de ani excursia de 1 Decembrie de la Alba Iulia.

de semnele-de-pe-urma la 2 decembrie 2012 - 12:51

..intr-adevar se apropie
sfirsitul lumii…

de un roman la 2 decembrie 2012 - 13:03

Pentru ,,de semnele de pe urma „,pari foarte inteligent mai ales ca folosesti cratima intre cuvintele ce le-ai scris…Totusi e imbucurator ca ai scris intr-adevar folosind cratima care se pare ca iti este draga…Nu inteleg nici semnele de punctuatie de la inceputul celor ce le-ai scris…Dar oricum pare un comentariu rautacios…Si pentru rautaciosi cred ca sfarsitul a intarziat prea mult…

de Horia Mărieș la 2 decembrie 2012 - 14:28

@un roman la 2 December 2012 – 13:03

Cu cei ca @semnele-de-pe-urma (la 2 December 2012 – 12:51) nu este nici o speranță și nici o altă soluție decât să fie tratați cu indiferență și cu sictir. Simplu ca bună ziua.

de seminaristu la 2 decembrie 2012 - 21:50

daca domnu profesor nu e de la seminaru laudat de primar nu are nici o valoare pentru el degeaba isi bate gura.,mare paguba ca si asa caraienii stiu cinei unu si cine celalalt ca dansuri romanesti mai faine ca domnu donca nu o facut nime peaici..la pictura nu tare mapricep da is faine tablourile!

de gogu la 2 decembrie 2012 - 23:13

campanie zici???ca aia de la teatru orasului cu preseditele udmrului adus de urs ca sa sfideze romanii din carei care platesc impozite desi primaru e scutit????
singuru oras din judet unde ziua nationala nu a fost sarbatorita cum se cuvine ca daca ne uitam la 15 martie se gasesc bani pentru iredentisti da pentru un interpret roman de marca nu dau primarii udmristi ce baga mana la pusculita orasului si in campanie si inafara ei

de QuoVadis la 3 decembrie 2012 - 10:05

Quo Vadis,Domine?

Lasati un comentariu